Szaúd-Arábia és Kambodzsa jutott be az Ázsia-kupa selejtezőjébe

2024. február 11. – Szerző: Krikettgalaxis

Lezajlott a férfiak úgynevezett Kihívás-kupája Thaiföldön: 10 csapat versengett azért, hogy megszerezze a két továbbjutó hely valamelyikét az áprilisi Elsődleges Kupára, amely a 2025-ös Ázsia-kupa selejtezője is. Végül ezt a mostani kupát Szaúd-Arábia nyerte Kambodzsa előtt, de mindketten továbbjutottak.

A Kába-kő a mekkai nagymecsetben (illusztráció)A Kába-kő a mekkai nagymecsetben (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ez a torna tehát az Ázsia-kupa selejtezőjének a selejtezője volt, de még ezen belül is volt egy selejtező: egy külön előzetes csoportkörben dőlt el, hogy a három leggyengébbnek vélt válogatott közül melyik az az egy, amelyik negyedikként csatlakozhat az A csoport három további résztvevőjéhez. A B csoporthoz nem tartozott ilyen előválogató. Ebben a selejtezőcsoportban egyébként Kambodzsa, Mianmar és Kína versengett, és bár korábban úgy volt, hogy Irán is becsatlakozik, ők sajnos végül mégsem vettek részt az eseményen. (Pedig jó lett volna: ők utoljára 2020-ban játszottak NH20-at.) A csoportot Kambodzsa nyerte, a második Mianmar lett, Kína pedig győzelem nélkül harmadik. Utána azonban Mianmar és Kína még egyszer találkozott, hogy eldöntsék: ki lesz az egész Kihívás-kupa 9. és ki a 10. helyezettje: ezúttal Kína győzedelmeskedett, ráadásul Vej Kuo-lej megszerezte az ország történetének első ötvenesét, Ma Csien-cseng pedig az első ötös zsákmányát.

A kupa ezek után az A és a B csoport küzdelmeivel folytatódott. Az A csoportban egyértelmű volt a sorrend: Szaúd-Arábia volt a legjobb, Kambodzsa a második helyre futott be, Indonézia lett a harmadik, míg Bhután a negyedik. A B csoport már izgalmasabb volt, itt ugyanis történt egy körbeverés: bár a Maldív-szigetek mindenkitől kikapott, de Japán legyőzte Thaiföldet, ők Szingapúrt, ők pedig Japánt – így aztán az NFA döntött a végén, ami alapján Szingapúr és Japán lett a két továbbjutó.

A csoportok harmadik helyezettjei a végső 5. helyért küzdöttek még meg: itt Thaiföld győzedelmeskedett Indonézia fölött, a csoportnegyedikek pedig azt döntötték el egymás között, hogy ki lesz a hetedik: ez végül a Maldív-szigetek lett, akik felülmúlták Bhutánt.

Az elődöntők, ahogy azt az elején is írtuk, lényegében döntőnek minősültek, hiszen ezek győztesei jutottak tovább az Elsődleges Kupába, és az már nem is számított, hogy utána a valódi döntőt ki nyeri meg. De az izgalmak eléggé elmaradtak ezeken az elődöntőkön: Szaúd-Arábia 10 kapuval verte Japánt, míg Kambodzsa úgy győzte le Szingapúrt, hogy még több mint 5 játszma maradt a kergetésből.

Így aztán a harmadik és az első helyért zajló küzdelem is az egyik csoportmérkőzés megismétlése lett. És az eredmény is ugyanaz lett mindkét alkalommal, már ami a győztes kilétét illeti, viszont a találkozók összképe kicsit más volt. A harmadik helyért Japán egy igen magas, 216-os célt állított fel Szingapúr elé, ők viszont a torna egyetlen százasát megszerző Aritra Dattának köszönhetően ezt is lekergették. A döntőben Kambodzsa nem 104 (mint a csoportkörben), hanem 147 futást ért el Szaúd-Arábia ellen, de ez is kevés volt: az arabok 15 megmaradó labdával meg tudták nyerni a döntőt.


Alapból nem látható kép
×