Semmi jót nem hozott Kanadának a nepáli erőfelmérő

2024. február 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Régebben Kanada rendelkezett már ENN-státusszal, de akkor Nepál még nem, a közelmúltban pedig Nepál volt jogosult ENN-t játszani, de Kanada nem. Most mindkettejük jogosult rá: hát játszottak is egy hármas sorozatot, amit 3–0-ra kaszált be a házigazda Nepál.

Nepáli táj (illusztráció)Nepáli táj (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Nemsokára (három nap múlva) indul a világbajnokság több éven átívelő 2. ligája, amelyben Nepál és Kanada is részt vesz. Talán itt volt az ideje Kanada számára, hogy a frissen (tavaly) megszerzett (visszaszerzett) ENN-státuszát kihasználva felmérje, vajon holt tarthatnak: nepáli fellépésük alatt bebizonyosodott, hogy még nem azon a szinten, mint ellenfelük.

Az első mérkőzésen Kanada öt, míg Nepál két ENN-újoncot avatott, és a hétből négy (kettő-kettő) játékos olyan volt, akik még más formátumban sem játszottak a válogatottban. Az ütéssel kezdő Nepálnál rögtön az egyik nyitó, Kusal Bhurtel jó játékot mutatott be, több mint 18 játszmáig bent maradt, mialatt 62 futást teljesített, viszont a többiek jóval lemaradtak ettől. Még Árif Sekh 38 pontja néz ki viszonylag jól az eredménylapon, de ezt csak 50 dobásból tudta elérni, és a többiek is szinte mindannyian bőven 100-as arány alatt ütöttek. Az utolsó kapu éppen az utolsó dobásban veszett el, a csapat pedig 224 ponton zárt. A kanadaiaknál két újonc dobó volt a legjobb: Uday Bhagwan három, míg Ishwarjot Sohi két kapuval zárt. A kergetés sokáig kanadai fölényt hozott: főleg a 3. és 4. rendű ütősük, Pargat Singh és Nicholas Kirton vitézkedett: előbbi 50, utóbbi 68 futással zárt. De a félidő második felére teljesen összeomlott a csapat (nem kis részben az összesen 4 kapuig jutó Rohit Paudelnek köszönhetően), és a végén hiába hiányzott már nagyon kevés futás a kanadai győzelemhez, a kapuik előbb elfogytak, így szoros, 7 futásos vereséget szenvedtek.

A második meccs ismét hozott debütálókat, ezúttal egyet-egyet. Kanadánál Dilpreet Bajwa, a mindenes volt az (bár ő NH20-at már játszott), míg Nepálnál Ákás Csand, egy fiatal dobó. Ezúttal Kanada kezdett ütéssel, és ez most jobban is sikerült nekik: mindjárt a nyitó pár, Aaron Johnson és Navneet Dhaliwal majdnem 100-ig vitte a csapatot: végül Johson 65, Dhaliwal pedig 46 futással esett ki. Az utánuk következők összességében nem voltak rosszak, de ilyen magas pontszámokat mások nem tudtak felmutatni. Ahogy a nepáli dobók is elosztották egymás között a kapukat: hatan is eredményesek voltak, de mindenki legfeljebb kétszer. Kanada végül 285 futásig jutott. Bár a kergetés során Nepál egyik nyitója, Anil Száh is eljutott 50-ig, de náluk a legerősebb társulás a 3. kapus volt: ezt Rohit Paudel és Dev Khanál alkotta, akik együtt 150, külön-külön pedig 87, illetve 76 pontot gyűjtöttek. Mivel Nepálnak a kapuit is jobban sikerült megtartania, így végül kényelmesen, 29 futással a vége előtt elérték a célt, és még 4 kapujuk meg is maradt. A két újonc egyébként egy-egy ütőst ejtett ki.

A harmadik összecsapás lett talán a legsimább. Kanadánál csak egy játékos volt (Dhaliwal), aki 50-est szerzett, de ő sem többet az 50-nél, ráadásul mindehhez 86 dobásra volt szüksége, és a második legeredményesebb Nikhil Dutta is 62 dobást felemésztett, mire megszerezte a maga 45 pontját. Nepál egyébként ma is beküldött egy újoncot: a 17 éves dobót, Hemant Dhámít, aki meg is lepte a kanadaiakat: hárman is az ő áldozatai lettek. A félidő végén Saad Bin Zafar még szépített egy kicsit az összpontszámon azzal, hogy 15 dobásból 5 határt ütött, de így is csak 232-re jöttek föl összesítésben. A kergetés ezek után könnyen ment Nepálnak, főleg a Bhurtel kiesése után összeálló Anil Száh–Bhím Szárkí párnak: ők ketten lényegében a teljes célt összehozták. Egyénileg mindketten 100 fölé jutottak, bár Száh ezt bátrabb játékkal tette: amikor Szárkí 97-en állt, még 14 dobásra volt szüksége, hogy meglegyen neki a százas. De mivel bőven volt még idő a félidő végéig, így ez az óvatoskodás is belefért: és még így is 33 dobással a vége előtt megnyerték a meccset – és 3–0-ra a sorozatot is.

Három nap múlva tehát indul a vébé 2. ligája (ami egyben egy világbajnoki előselejtező is): itt először Nepál, Namíbia és Hollandia játszik majd egymással egy minitornát, Kanada majd később csatlakozik a ligához.


Alapból nem látható kép
×