Idén sem lesz érmes az ADKR, a Dubaj annál inkább

2024. február 13. – Szerző: Krikettgalaxis

Az ILT20 mai végselejtezőjében a már korábban kisebb lejtmenetnek indult Abu Dhabi Knight Riders nem volt képes új lendületet venni, és súlyos vereséget szenvedett a Dubai Capitalstől, így a negyedik helyen végzett. A Capitals a második elődöntőben folytatja, így már biztosan dobogós.

Dubaj látképe éjjel (illusztráció)Dubaj látképe éjjel (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Elkezdődött az ILT20 rájátszása, de ellentétben például a nemrég véget ért SA20-szal, ahol ugyanaz a rendszer van, mint ebben a ligában, itt mégsem az első elődöntővel, hanem a végselejtezővel kezdtek: vagyis az alapszakasz 3. és 4. helyezettje találkozott egymással, a két első majd holnap. Az abu-dzabi csapat erősebb kezdés után a csoportkör végére kissé kipukkadt, és két vereséggel zárt, míg a Capitals éppen annak köszönheti, hogy most itt van, hogy ők meg éppen megnyerték az utolsó két meccsüket, többek között a listavezető MI-t is legyőzve. Így a pillanatnyi forma mindenképpen utóbbiak mellett szólt. De igaz az is, hogy mindkét csapatból fontos játékosok távoztak nemrég nemzetközi kötelezettség miatt, így az átalakult keretek miatt nagyon nehéz volt esélyeket jósolni mára.

A lilák a dobást választották, így a Dubaj ütősei jöttek be a pályára: az a Tom Banton és Max Holden, akik szintén az idény elejénél később csatlakoztak a csapathoz, de azért már többször is játszottak. Holdennek ezúttal nem sikerült jól a szereplés: a 3. játszma elején túl magasra ütött fel egy labdát, távolság nem volt benne elég, így könnyen elkapták. A helyére bejövő Du Plooy Leus, aki a Joburg Super Kingsben nagyszerűen szerepelt, ma sem teljesített jól, 9 ponttal állt, amikor Szábir Alí egy nagyon szép dobásból betalált a kapujába. Ellenben Banton, valamint a Du Plooy után következő három ütős egyaránt 40 és 46 közötti ponttal végzett: először természetesen a régebb óta pályán levő Banton érte el a 40-es számot, majd Tom Abell, utána Sam Billings, végül az utolsó játszmában Sikandar Raza is. Különösen Raza teljesítménye volt figyelemre méltó, hiszen ő mindezt 210 fölötti aránnyal teljesítette! A Knight Riders részéről a mezőnyjátékosok egyébként nem voltak éppen mindig a helyzet magaslatán, több kifutási lehetőséget is elszalasztottak a félidő során. Összességében a Capitals így 188 ponttal végzett, ami elég jó eredménynek tűnt.

A második játékrész érdekesen kezdődött: a 2. és a 3. dobásból is (Scott Kuggeleijn dobta Jason Roy ellen) elutasított a bíró egy-egy LKE miatti apellálást, de a dobó csapat mind a kettőre kikérte a DFR-t, és másodikra igazuk lett: akkor tehát Royt mégis ki kellett küldenie a játékvezetőnek. Rövidesen a másik nyitó ütős, Michael Pepper is kiesett (5 ponttal), és a csereként beállt Joe Clarke sem tudott sokat segíteni a csapaton. De igazából ezt mindenkiről elmondhatjuk: míg a Capitalsnél négyen is elérték a 40-et, itt senki, sőt, a 20-at is csak ketten. Kuggeleijn nagyon elemében volt: 4 ütőst is kiejtett, de Sikandar Raza és a csereember, az afgán Zahír Hán is búcsúztatott kettőt-kettőt. Utóbbinak az egyik dobása, amiből Laurie Evans esett ki, talán az este legszebb pillanata volt: egy mesterien kivitelezett csalóka dobás, ami annyira megtévesztette az ütőst, hogy a söprő mozdulata teljesen mellément, és a labda betalált a kapuba. Végül az ADKR ütősei hamar, a 17. játszmában elfogytak, amikor a csapat még több mint 80 futásnyira volt a kitűzött céltól – ez igazán komoly vereség!

Így aztán a Knight Riders idén sem lesz érmes, bár ez a negyedik hely még mindig szebb, mint a tavalyi utolsó, a tavalyi negyedik Dubaj pedig szintén biztos, hogy javít a múltkori eredményén, mert ezzel a győzelemmel bronzéremnél alább nem végezhet.


Alapból nem látható kép
×