Hoppá! Két játékrész után Dél-Afrika vezet!

2024. február 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár tegnapi eredményükhöz nem sokat tudtak hozzá tenni a dél-afrikaiak az Új-Zéland elleni teszt második napjának reggelén, de utána a dobóik jól teljesítettek, és délután Új-Zéland összeomlott: így két játékrész után 31 futásos dél-afrikai előnyt látunk.

Fokváros látképe (illusztráció)Fokváros látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Tegnap 220/6-tal fejeződött be a nap Dél-Afrika részéről: bár a 220 nem annyira magas érték, de mindenképpen dicséretükre volt mondható, hogy a tapasztalatlan játékosokból álló csapat egyáltalán kibírta az egész napot. Arra azonban, ami ma történt, nem sokan számítottak.

Ruan de Swardt már túl volt az 50-esén, de Shaun von Berg is közelített hozzá. Nem kellett azonban 16 labdánál több ma reggel, és utóbbi máris lemondhatott az 50-esről, mert az ütőjének belső éléről a kapujába vágódott William O’Rourke dobása. A játék ezek után már nem tartott sokáig, a maradék három ütős is gyorsan elfogyott, O’Rourke pedig újabb két kaput gyűjtött a végén, így tesztújonc létére négyes zsákmánnyal zárta a játékrészt. Ráadásul éppen az utolsó két dobásból ejtett ki egy-egy ütőst, így amikor a 3. játékrészben majd újra bejön dobni, akár mesterhármast is szerezhet (hiszen a mesterhármasnál nem számít, hogy közben van egy játékrésznyi szünet). Dél-Afrika összesen 22 pontot tudott ma felhalmozni, így 242-vel zárták a negyedet.

Ha a vendégek még ki akartak valamit hozni ebből a meccsből, sürgősen kapukra volt szükségük. És Dane Patersonnak köszönhetően egy mindjárt az első játszmában megérkezett: a nulla ponton álló Devon Conway élezett bele egy dobásába, a kapusnak pedig könnyű dolga volt az elkapáskor. Nem meglepő, hogy aztán Új-Zéland is biztonsági stílusba kapcsolt, például az első határt csak a 14. játszmában ütötték, miután az első 13-ban csak 18 futást hoztak össze. Az ebéd így 27/1-en érte őket, egy stabil Tom LathamKane Williamson társulással a pályán.

Ebéd után hasonlóan folytatódott a játék, bár a rengeteg nullás közé most már több határesemény is vegyült, így 1,68-ról a 33. játszma végére 2,27-re tornászták fel a pontarányukat. Azért említettük a 33. játszmát, mert a következőben tört meg a társulás Latham kiesésével (40 ponton állt): ezt a kaput Dane Piedt szerezte, akinek ez volt az első tesztkapuja 2019 ősze óta. Nem sokkal ezek után, amikor Williamson is átlépte a 40-et, Piedt őt is kiejtette, majd a teaszünetig Rachin Ravindra és Will Young vitte el Új-Zélandot: az állás ekkor 121/3 volt, de ez a két ütős megint csak stabilnak tűnt.

Nagyjából az 50-es játszmák közepétől azonban egyre kellemetlenebbé vált a helyzet Új-Zéland számára. Innentől kezdve néhány játszmánként elkezdtek kihullani az újabb és újabb ütőseik, és ha nem lett volna a 10. rendű Neil Wagner 33 futása (amit egyébként ennek a meccsnek a mércéjével mérve viharos gyorsasággal, 27 dobásból gyűjtött be), még sokkal csúnyább vége is lehetett volna: így legalább 211 futásig el tudtak jutni. Közben Piedt meg ötös zsákmányig jutott. A nap végén még 1.3 játszma lett volna hátra, amikor kiesett az utolsó új-zélandi ütős is, így már nem kezdtek bele a harmadik játékrészbe: két negyed után állunk tehát két nap után, és kevesek által várt módon Dél-Afrika előnyével.


Alapból nem látható kép
×