Két indiai százas az angolok elleni 3. teszt 1. napján

2024. február 15. – Szerző: Krikettgalaxis

Egy kis pihenő után folytatódott az India és Anglia közötti tesztcsata: ma kezdődött el a harmadik mérkőzés. Egész nap India ütött, és két százasnak köszönhetően 326/5-re állnak a végén.

Piros krikettlabda (illusztráció)Piros krikettlabda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Öt nagyszerű teszt. Ez volt mindenki várakozása a sorozat előtt, és a máig befejeződött kettő alapján kijelenthetjük: eddig teljesültek a várakozások. Ráadásul egyik csapat szurkolói sem lehetnek elkeseredettek, hiszen nincsenek hátrányban a kedvenceik: egyet-egyet nyert Anglia és India is. De vajon mi lesz ma?

Az összeállításokkal kapcsolatban több érdekesség is volt. Az angoloknál leginkább az, hogy Ben Stokes, a kapitány most játssza 100. tesztjét, míg Indiát illetően az, hogy két újoncot avattak ma: a kapus Dhruv Dzsurel Dines Kártiktól, Szarfaráz Khán pedig Anil Kumblétól kapta meg az erre az alkalomra készített sapkáját. A 26 éves Khán egyébként egész eddigi életét arra tette fel, hogy válogatott krikettező lehessen, és ezért hihetetlenül keményen dolgozott: most pedig be is érett e munka gyümölcse – kíváncsian várhattuk, mit fog tudni ma mutatni. Rajtuk kívül egyébként még Ravindra Dzsadedzsá és Mohammad Szirádzs is visszatért a csapatba, míg kimaradt Aksar Patel, Mukes Kumár, Srejasz Ajjar és Sríkar Bharat. Aki esetleg Kannaur Lokes Ráhult vagy Virát Kohlít várta a csapatba, csalódnia kellett: előbbi térdfájás, utóbbi pedig valamilyen személyes okok miatt nem elérhető. Az angolok egyébként egyet változtattak múltkorhoz képest: Shoaib Bashir helyett visszatért Mark Wood.

India az ütést választotta, és hamar megállapíthattuk: ez a mai nap egyértelműen a tapasztalt ütősök napja volt. Az ütősrend tetejéről mindhárom fiatal vagy kevés tesztrutinnal rendelkező ember: Jasaszví Dzsájszvál, Subman Gil és Radzsat Pátídár hamar búcsúzott (hárman összesen 15 pontot szedtek össze), de a két régi motoros, Rohit Sarmá és Ravindra Dzsadedzsá rengeteg bosszúságot okozott az angol dobóknak. Érdekesség, hogy az első kettőt az a Mark Wood ejtette ki, aki pedig (máskor) igen ritkán dob mindjárt egy teszt legelején: ezen a kettőn kívül csak két másik kaput szerzett egy teszt első hat játszmájának valamelyikében. Visszatérve Sarmára és Dzsadedzsára: amikor párjuk összeállt, India 33/3-on állt, de ők ketten több mint 200-zal növelték meg a válogatott pontszámát! Igaz, a 13. játszmában Joe Root egyszer elejtette Sarmát, három dobással később pedig egy James Anderson-féle dobás után a bíró is kiküldte őt LKE-vel, de a videóbíró megállapította, hogy az ütős beleért az ütőjével, így vissza kellett vonni a döntést – Andersonnak tovább kell várnia, hogy közelítsen a 700 tesztkapuhoz, amihez egyébként csak 5 hiányzik neki. Sarmá aharmadik életét azonban jól kihasználta, és már a 23. játszmára elérte az 50-et, ebédre az 52-t (ekkor a csapat 93/3-on állt), majd teára a 97-et (ekkor 185/3-at mutatott az eredményjelző), végül tea után 3 dobással a százas is meglett neki.

Az áttörést ismét Wood hozta el, méghozzá a 64. játszmában, amikor egy rövid labdájába Sarmá csak a felső élével tudott beleérni, a mezőny pedig úgy látszik, erre számítva volt felállítva: ahova szállt a labda, abban a térségben hárman is várták... Sarmá tehát 131-gyel búcsúzott, de Dzsadedzsának is megvolt már a 83-a. Következő ütősnek az újonc Szarfaráz Khán érkezett, akinek a szülei itt ott figyelték a lelátón, ahogy fiuk megszerzi első futását a világ egyik legjelentősebb krikettválogatottjában – igazán érzelmes pillanatok voltak! Aztán Khán további futásokat is szerzett, meg még továbbiakat is: egészen pontosan 62-t, közben pedig megszerezte a harmadik leggyorsabb 50-est, amit indiai tesztdebütáns valaha is elért. Összességében majdnem 100-as aránnyal ütött, de aztán elérkezett a 82. játszma, amikor egy dobás után úgy nézett ki, az aktív ütős, Dzsadedzsá először elhívja egy szimplára a társát, majd meggondolja magát: akár így volt, akár nem, káosz lett belőle, Wood pedig a mezőnyből szépen eltalálta a kaput egy közvetlen rádobással, így Khán sétálhatott le a pályáról. A kamerák felvették, hogy a jelenet után Sarmá kapitány hogyan dühöng a pavilonban... Érdekesség, hogy azzal az Anil Kumblével is megtörtént, hogy első tesztmeccsén (még 1990-ben) kifutották, aki a mai meccs előtt a sapkát adta át Khánnak... Apró vigasz lehetett Dzsadedzsá számára, hogy a következő dobásból elérte a maga 100-asát – igen, csak ilyen későn: amióta Khánnal együtt volt bent, rendkívül lassan lépdelt.

Az angolok 83 játszma után kérték ki az új labdát, de nem sok alkalmuk volt azzal próbálkozni: a lassú játékütem miatt 90 helyett ma csak 86 játszmára volt idő. Ezalatt már semmi érdekes nem történt, legfeljebb annyi, hogy Dzsadedzsá most érte el a 3000. tesztfutását.

India végül 326/5-tel zárt, ami elég jó eredmény, de a kifutás miatt valóban bosszúsak lehetnek.


Alapból nem látható kép
×