Pályarekorddal érvényesítette a papírformát Új-Zéland

2024. február 16. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár a Dél-Afrika elleni teszt negyedik napja még úgy indult, hogy bárkinek jó esélye van győzni, végül Új-Zéland nem hagyott kérdéseket: pályarekordot jelentő nagyságú kergetést bemutatva, meggyőző játékkal hódították el a 12 pontot.

Jellegzetes új-zélandi táj valahol Canterbury régióban (illusztráció)Jellegzetes új-zélandi táj valahol Canterbury régióban (illusztráció)

A kép szerzője: Phillip Capper (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Az első három napon meglepően jól tartotta magát a legjobbjait nélkülöző Dél-Afrika: ma reggel már csak 9 kapu hiányzott nekik a győzelemhez, míg Új-Zélandnak 267 volt a célja, és még csak 40 futáson álltak. A Seddon Parkban eddig egy 210-es cél volt a legmagasabb, amit valaha egy teszt utolsó negyedében le tudtak kergetni, így a hazaiaknak jócskán rekordot kellett volna dönteniük, ha nyerni akartak. És sikerült.

A tegnapi nap kapuvesztéssel ért véget, így ma reggel egy új ütős, Kane Williamson érkezett a pályáról, és így utólag nyugodtan kijelenthetjük, hogy a nap lényegében őróla szólt. Hogy nem Tom Lathamről fog szólni, az hamar kiderült: ő ugyanis Dane Piedt labdáját egyenesen a rövid fedezethez ütötte, ahol a mezőnyjátékosnak nem volt nehéz dolga. A 30. játszmában az akkor még csak 2 ponttal álló Rachin Ravindra is búcsúzhatott volna, ugyanis beleért egy labdába, amit elkaptak, de sem a bíró nem vette ezt észre, sem maguk a dél-afrikai játékosok, mert nem kérték ki a videózást... Végül az lett a szerencséjük, hogy Ravindra ma nem fogott ki olyan jó napot, mint nemrég, amikor 240-et szerzett: most csak 20-ig jutott, és Piedt vele is végzett. De ez már ebéd után történt: ebédkor 107/2 volt az állás, Williamson pedig már 44-en állt ekkor.

Viszont azok után, hogy a 47. játszmában Ravindra kiesett, és bejött a helyére Will Young, játszmáról játszmára sötétedtek a kilátások a vendégek számára. Williamson pillanatok múlva elérte az 50-et, majd csak telt-múlt az idő, a társulás pedig kikezdhetetlen volt. Igaz, a 62. játszmában a bíró kiküldte Youngot elkapás miatt, de a videón kiderült: hiába lehetett hallani valami hangot is, a labda valójában nem érintkezett az ütővel, így az ítéletet vissza kellett vonni. Az ütősök tehát folytatták együtt, és teára 173/3-ig jöttek fel, ami azt mutatja, hogy a haladásuk ugyan lassú volt, de eredményes.

Ez a lassúság tea után is folytatódott: ugyan Williamson a szünetben már 92-n állt, de ezek után még több mint 6 játszma eltelt, mire elérte a 100-asát. De ne hibáztassunk senkit: ez teszt krikett, ez ilyen: ő jól csinálta a maga részéről! Ezzel egyébként, ha a tesztet tekintjük, Williamson legutóbbi 8 ötvenesét 100-assá tudta felhozni: ennél hosszabb hasonló sorozata csak Don Bradmannek volt, még 1929 és 1932 között... Végül Young is átlépte az 50-et, Williamson pedig 133-neskivel fejezte be, amikor nem sokkal a nap vége előtt elérték a kitűzött célt és megnyerték a mérkőzést.

És nem csak a mérkőzést nyerték meg, de a kétmeccses sorozatot is: bármilyen furcsa is, de ez lett Új-Zélandnak még csak az első győztes tesztsorozata Dél-Afrika ellen! Bár az első teszt után még rálegyintettünk volna, mondván: Hát így könnyű..., azért ez a mostani megmutatta, hogy a tartalékos afrikaiak is nagyot tudtak küzdeni.


Alapból nem látható kép
×