Dél-Afrika küzdött, küzdött, de hiába

2024. február 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Amint azt mindenki sejtette (tudta), Dél-Afrika nem húzta ki döntetlenig, sőt, még csak a negyedik napig sem az Ausztrália elleni női teszten: ma az utolsó hét ütősük is kiesett, így hatalmas, egy játékrészes és 284 futásos vereséget szenvedtek.

Ausztrál zászló (illusztráció)Ausztrál zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Tegnap Ausztrália egy világrekord nagyságú, 575 futásos játékrészt zárt le, így Dél-Afrika a nap végére 432 pontos hátrányban volt, három kapujuk elveszett, és az ausztráloknak még volt hátra egy teljes játékrésze. Ha a vendégek innen nyerni tudtak volna, az a világ 8. csodájának is beillett volna – persze aztán a közelében sem jártak ennek.

A pályán Tazmin Brits és Delmi Tucker kezdett, akik tegnap már bemutatták, hogy szívós játékra lehet tőlük számítani. Előbbi 65 dobás után 18, utóbbi pedig 60 dobás után 27 ponton állt, amikor indult a nap, és ugyanazt folytatták ma is, amit ezekből a számokból ki lehet olvasni. A 47. játszmára Tucker elérte az 50-est (ehhez 114 labdára volt szüksége), Brits viszont egy nem sokon múló elkapásból kisvártatva kiesett: a labdát Phoebe Litchfield, a második katona kaparintotta meg pár centivel vagy milliméterrel a talaj fölött – igazából maga a videóbíró sem tudta eldönteni, hogy nem ért-e le a labda a földre, végül úgy ítélte meg, a játékos ujjai alatta voltak, így az elkapás szabályos. Ezután megérkezett a pályára Chloe Tryon, és egy az egyben átvette a kiesett Brits szerepét: talán egy picivel lényegretörőbben játszott nála (főleg az elején, miután beállt), de nem sokkal. Ebédkor 140/4 volt az állás, vagyis mindössze 73 futás született az első mai menetben.

Ebéd után iszonyatosan sok pöttyös labda következett, és csak alig-alig vegyült közéjük néhány szimpla. Az ebéd az 56. játszma után volt, a 73. játszma végén pedig 156 pontja volt Dél-Afrikának, vagyis 17 játszma alatt szedtek össze 16 futást. Azért a 73-adikat emeltük ki, mert Tucker ekkor esett ki, méghozzá 64 ponttal: egy Ashleigh Garnder-dobást próbált meghajtani, de a labda kicsit nagyobbat pattant, mint várta, és így csak a dobónak ütötte vissza, aki elkapta. A lassú játék a következőkben is folytatódott, csak most már gyakrabban hullottak el a kapuk: a 7. rendű Nadine de Klerk például csak 4 dobásig bírta, és a mögötte állók is csak legfeljebb pár tucat labdával néztek szembe. Tryon még elérte az 50-et, sőt, a 61-et is tea előtt (a szünetben 210/7-re álltak), de a 95. játszmában ő is kiesett, innentől kezdve pedig már nagyon gyorsan lepörögtek a hátralevő események, a csapat 215 pontnál elfogyott. A vereség óriási lett, de az dicséretet érdemel, hogy a katasztrofális első negyed után a dél-afrikaiak most majdnem 100 játszmát végigbírtak.

Mivel egyébként a tegnap több mint 200-ig jutó Annabel Sutherland ma két kaput is begyűjtött, meg korábban még hármat, így ő lett a világon az első nő, aki 200-ast és összesített ötös zsákmányt is szerzett egy teszten.

A dél-afrikaiak ausztrál turnéja ezzel befejeződött: összesítve vereséget szenvedtek ugyan, de annak mindenképpen örülhetnek, hogy a többi formátumban egy-egy győzelmet azért el tudtak csípni.


Alapból nem látható kép
×