Hongkong a férfiak első NH20-as Kelet-Ázsia-kupájának győztese

2024. február 17. – Szerző: Krikettgalaxis

2016-ban és 2018-ban már a férfi krikettválogatottak számára is létezett Kelet-Ázsia-kupa, de az hivatalosan még nem volt NH20-as formátumú. A nőknél a legutóbbi három alkalom már NH20 volt, de a férfiaknál most először: ezt az első alkalmat pedig a házigazda Hongkong nyerte.

Hongkong (illusztráció)Hongkong (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A torna, amelyen Dél-Korea hiányzása miatt csak három válogatott vett részt, egy csoportkörből és egy döntőből állt. A csoportkörben mindenki mindenkivel kétszer találkozott, és semmiféle meglepetés nem született: aki egy kicsit is követte az ázsiai krikettet az utóbbi években, biztos lehetett benne, hogy Hongkong mindig mindenkit legyőz, Kína pedig mindenkitől kikap, miközben Japán pont a kettő között helyezkedik el. Ez valóban így is lett, szóval az eredményekben semmi különös nincs, viszont egy érdekesség megemlítendő a mérkőzésekkel kapcsolatban.

Ez az érdekesség mégpedig az első Japán–Kína összecsapás, ahol a japánok nyitó társulása, Jamamoto-Reiku Rokkuran és Kadovaki-Furemingu Kenderu kapuvesztés nélkül csinálta végig az első félidőt, 258 pontot gyűjtve. Ez volt a világon a férfi NH20 legsikeresebb társulása, és mindössze a második mérkőzés ebben a formátumban, amikor az első félidőben nem történt kapuvesztés. (Az első ilyen 939 mérkőzéssel ezelőtt volt.)

A csoportkör első két helyezettje tehát Hongkong és Japán lett, akik így harmadszor is összecsaptak, ezúttal egy döntő meccsen: Hongkong (többek között az utolsó játszmában ütött négy hatosnak is köszönhetően) 219 pontot ért el az első félidőben, de egy picit meglepő módon Japán ezt elég jól meg tudta közelíteni: csak 34 futással kaptak ki, szóval egész masszív kis csapatuk kezd kialakulni nekik is.

Apró érdekesség az is, hogy hiába nyert állandóan Hongkong, a torna legtöbb futását (217) és legtöbb kapuját (9) is egy-egy japán játékos szerezte: név szerint Kadovaki-Furemingu Kenderu és Rabicsindaran Szabaorisu.


Alapból nem látható kép
×