Uganda nyerte a 2023-as afrikai kontinenskupát

2023. június 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Ez volt az a torna, ahol a három legjobb afrikai válogatott nem szerepelt, de azért így sem rossz eredmény egy ilyet megnyerni. Uganda a mai döntőben mindössze 1 futással múlta felül Kenyát.

Gorilla az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Erdő nevű nemzeti parkban (illusztráció)Gorilla az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Erdő nevű nemzeti parkban (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

12 nappal ezelőtt kezdődött és ma ért véget az első alkalommal megrendezett afrikai kontinenskupa, ahol ezúttal 4 férfi válogatott mérkőzött meg egymással NH20 formátumban.

A csoportkörben mindenki mindenkivel háromszor találkozott: a későbbi győztes Uganda már itt kiemelkedett a mezőnyből, hiszen 9 mérkőzéséből 8-at megnyert, csak egyszer tudta őket legyőzni Kenya, akik végül másodikak lettek. A 3. Botswana és a 4. Ruanda 2-2 győzelemmel szerénykedett a tabella alján.

A csoportkör első két helyezettje ma vívott egymással egy döntőt, ami a végső győzelemről döntött. Uganda az ütést választotta, de mindjárt az elején össze is omlott a magas rendjük: a 4. játszmában már 5/4-re álltak! Ekkor már szinte mindenki biztosra vette, hogy ezúttal (az egyébként házigazda) Kenya lesz a nyerő, de... De elsősorban az 5 db 6-ost ütő és 42 futásig eljutó Dinesh Nakraninak köszönhetően azért Uganda a végére 125 futásig jutott el, ami azért annyira mégsem rossz eredmény.

Kenya a kergetés során időarányosan egészen a 17. játszmáig jobban állt, mint ellenfele, de mivel a 15. játszmától kezdve egyetlen egy határt sem tudtak ütni, nagyon lelassult a haladásuk, és egyre kétségesebbé vált, hogy elérik-e a célt: végül éppen nem érték el, két futással alatta maradtak, így Uganda győzött egyetlen ponttal!

A két csapat egymás elleni örökmérlege ezzel férfi NH20-ban 7–4-re változott Uganda javára, egy eredmény nélkül végződő meccs mellett.

A torna legjobb játékosává a szintén ugandai (bár pakisztáni származású) Riazat Ali Shahot választották, aki 176 futásig és 9 kapuig jutott összesen.


Alapból nem látható kép
×