Angol összeomlással és nagy indiai győzelemmel zárult a teszt

2024. február 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Már a nap elején 322 pontos előnyben volt India az angolok elleni teszten, és ezt még sokáig gyarapították: a vendégeknek 557-es célt kellett volna lekergetniük, de ettől olyan messze voltak, mint Delhi Londontól.

India zászlaja (illusztráció)India zászlaja (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A tegnapi napot India 322-es előnnyel fejezte be, viszont nem számíthattak a családi okok miatt váratlanul hazautazott Ravicsandran Asvinra, és nem lehetett tudni, vajon milyen súlyos a százasa után visszavonuló Jasaszví Dzsájszvál sérülése. De még úgy is, ha ők ketten nem térnek vissza, ez az előny még úgy is tetemes. Ráadásul ott volt még a pályán (az éjjeliőr Kuldíp Jádav mellett a már 50-en, sőt 60-on is túl levő Subman Gil is, így az előny további növelése szinte garantált volt. De vajon mikor zárják le a játékrészüket az indiaiak?

Alig kezdődött el a játék, máris érkezett a hír, hogy Ravicsandran már úton van visszafelé ide, Rádzskotba, így ha kell, később mégis beszállhat a játékba. Az 54. játszmában (tegnap 51 után hagyták abba) történelmi esemény következett Jádav számára: közel 150 nemzetközi meccs után most szerezte meg első nemzetközi hatosát! Sőt, az éjjeliőr a Gillel alkotott társulás pontjainak nagyobb részét szerezte majdnem a társulás végéig: csak Jádav kiesése előtt néhány dobással előzte meg őt Gil. Ez a játszma (a 64.), amiben ez az előzés történt, egyébként igen eseménydús volt: előbb Jádav elrontott egy söprést, így LKE-gyanú merült fel, viszont a bíró nem adta meg (hiába az óriási angol apellálás), a videóbírót meg nem kérték ki a dobók – pedig utána a tévénézőknek megmutatták, hogy ha kikérték volna, érvényes LKE lett volna belőle... De sebaj (az angoloknak), mert két labdával később egy ennél is nagyobb hal akadt a horgukra: Gilt 91 ponttal kifutották! Az ütős ugyanis elindult egy szimplára, de hamar kiderült, nincs rá esély, ezért visszafordult, vetődött, de egy nagyon kicsit későn: Ben Stokes és Tom Hartley gyorsabb volt. Jó hír volt viszont az indiai szurkolóknak, hogy a tegnap visszavonult Dzsájszvál fájdalmait nem valami komolyabb sérülés okozta, így most már vissza is tudott jönni: 104 pontról folytatta. Jádav ezek után nagyon lelassított, és mire kiesett, 91 dobásból volt neki 27 pontja – de neki nem is az volt a dolga, hogy itt pontok sokaságát gyűjtse be. A helyére bejövő Szarfaráz Khántól viszont már azt várták: és ő teljesítette is. Ebédre a páros összesítésben már az 50-en is túl volt, India vezetése pedig közelítette a 450-et, hiszen az állás 314/4 volt.

Ebéd után mindjárt a harmadik (érvényes) dobásból meglett Dzsájszvál 150-ese, majd hamarosan csak úgy mellékesen három hatost is bemutatott sorozatban egymás után: James Anderson több mint 180 lejátszott tesztjén most fordult elő mindössze másodszor, hogy valaki három hatost üssön ellene egy játszmán belül. Hamarosan Khán megszerezte az 50-et, Dzsájszvál pedig elérte a 200-as álomhatárt: ezzel a világ harmadik legfiatalabb játékosává vált, aki két kétszázast is szerzett tesztben. Utána pedig szinte rögtön újabb két hatossal jelentkezett: ezek voltak neki a 11. és a 12. hatosai a játékrészben: ezzel világcsúcsot állított be, mert ennél többet egy tesztnegyedben még senki sem ütött. Csakhogy ő sem: a következő játszma végeztével ugyanis India, 556-os vezetésnél lezárta a játékrészt. De ha azt nézzük, hogy a csapat összesen hány hatost ütött a meccsen (28), azzal már nem csak beállították, de meg is döntötték a világrekordot, a sorozatban pedig már 48-nál jártak: ez is rekord, pedig még két meccs hátravan...

Az angolok előtt tehát akkora cél állt, amit még soha senki nem kergetett le: 557, és az eddigi legtöbb 418 volt... Mostanában látott agresszív stílusuk (a Baz-labda) sokszor hozott ugyan nekik jó eredményeket a negyedik játékrészben, de nagy összeomlást is eredményezett már. És ma is ez történt. Az egészet ráadásul egy elkerülhető kapuvesztés indította el: a tegnap még 150-est ünneplő Ben Duckett kifutotta magát! Persze dicsérjük meg a kapust, Dhruv Dzsurelt is, akinek a gyors reakciójára is szükség volt ehhez. A 9. játszmában a másik nyitó, Zak Crawley is kiesett: ekkor tartották meg a teát, 18/2-es, az angolok számára reménytelen állásnál. Mindeközben megjelent Ravicsandran Asvin, és máris elkezdett melegíteni.

A tea utáni időszakról már nem lehet sokat írni: elsősorban Ravindra Dzsadedzsá ötös zsákmányának köszönhetően az ütősök úgy hullottak, mint a legyek: sokat elmond, hogy a legtöbb pontot a 10. rendű Mark Wood szerezte: ő 33-ig jutott, míg a többiek még feleeddig sem! Az állás még 50/7 is volt egyszer, innen pedig már csak 122-ig tudtak felkapaszkodni: ez is 434 futásos, hatalmas angol vereséget jelentett. A sorozatban India 2–1-re fordított! Ha nem tekintjük a játékrészes győzelmeket, akkor ez lett India eddigi legnagyobb futásban mért győzelme bárki ellen a tesztben.


Alapból nem látható kép
×