Az Arab Emírségek mellett Malajzia is ott lesz még a női Ázsia-kupán

2024. február 18. – Szerző: Krikettgalaxis

Nem kevesebb mint 16 válogatott versengett az elmúlt napokban a női Elsődleges-kupán, hogy megszerezzék az őszi Ázsia-kupára kijutást érő első két hely valamelyikét. Ez végül az Egyesült Arab Emírségeknek és talán kisebb meglepetésre Malajziának sikerült.

A Zájed sejk nagymecset Abu-Dzabiban (illusztráció)A Zájed sejk nagymecset Abu-Dzabiban (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Idén ősszel, minden bizonnyal szeptemberi kezdéssel újra lesz női Ázsia-kupa: ezen hat válogatott szerepelhet majd, ami közül a négy nagy (India, Pakisztán, Srí Lanka és Banglades) helye már biztos volt (Afganisztánnak jelenleg nincs női válogatottja), de két helyért még nagy küzdelmek folytak. Ezek a küzdelmek pedig az úgynevezett Elsődleges-kupa keretein belül zajlottak, amely ma ért véget a döntővel, de az már az elődöntők után kiderült, hogy ki lesz a két kijutó csapat: az Egyesült Arab Emírségek és Malajzia.

A 16 csapat először négy négyes csoportban küzdött meg egymással: mind a négyben úgy alakult, hogy egy együttes legyőzte az összes többit, egy pedig kikapott mindenkitől, így aztán mindenhol 6–4–2–0 ponttal álltak a végén a tabellán. Az A csoportban Thaiföld, Kuvait, Mianmar, Szingapúr lett a sorrend, a B-ben Arab Emírségek, Japán, Kína, Omán, a C-ben Malajzia, Indonézia, Katar, Bahrein, a D-ben pedig Nepál, Hongkong, Bhután, Maldív-szigetek.

A csoportmeccseken három egyéni eredmény említendő meg. Az első, hogy a japán válogatottban szereplő Csanderu Ahirija a Kína elleni meccsen megszerezte az ország első női mesterhármasát, sőt, mesternégyesét is, hiszen az 1. félidő végén egymás után 4 ütőst ejtett ki. A másik kettő pedig egy-egy történelmi százas: sem Hongkong, sem Nepál színeiben nem szerzett korábban még senki sem 100 futást egy mérkőzésen, de ezt most megtörtént, méghozzá mindkét esetben a Maldív-szigetek ellen: Hongkong csapatában Mariko Hill* érte el ezt a mérföldkövet, míg Nepálnál Rubiná Ksetrí.

A csoportokból az első két helyezett jutott tovább a negyeddöntőkbe: itt is mindenhol a csoportelsők győzedelmeskedtek a csoportmásodikok felett: Thaiföld legyőzte Hongkongot, az Arab Emírségek Indonéziát, Malajzia Japánt, Nepál pedig Kuvaitot. Érdekesség, hogy a négy negyeddöntő közül kettőn is született egy-egy mesterhármas: ezeket az emírségekbeli Hiná Hotcsandání és a nepáli Szítá Ráná Magar szerezte.

Az elődöntőkben az Emírségek Thaifölddel, Nepál pedig Majalziával találkozott. Az Arab Emírségek mindössze 70 pontot tudott elérni az első félidőben (pedig nem rövidített meccs volt), de érdekes módon Thaiföldnek még ezt sem sikerült lekergetnie, viszont Malajzia, ha nehezen is, de levadászta a Nepál által felállított 116-os célt. Így tehát az Emírségek és Malajzia jutott be a döntőbe, és egyúttal ki az Ázsia-kupára: az itteni döntőnek ezek után már szinte alig volt jelentőségre. Azért a mai napon persze lejátszották: ezt is az Emírségek nyerte, így a tornagyőzelem dicsőségével gazdagodtak tovább.


Alapból nem látható kép
×