PSL: maradt száz a száz és nulla a nulla

2024. február 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Egyre nagyobb bajban a címvédő Lahore Qalandars: harmadik meccsüket is elvesztették, így továbbra is pont nélkül állnak. Ezzel szemben mostani legyőzőjük, a Multan Sultans éppen fordítva teljesít: ők eddigi két sikerük után is maradtak száz százalékosak.

Rukn e-Álam 13–14. századi pandzsábi szúfi szent sírja Multánban (illusztráció)Rukn e-Álam 13–14. századi pandzsábi szúfi szent sírja Multánban (illusztráció)

A kép szerzője: Thealimir (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

A PSL első szakaszát két helyszínen játsszák: Lahorban és Multánban. Emiatt eddig mind a Qalandars, mind a Sultans hazai pályán szerepelhetett az eddigi két fellépésén, de most egyiküknek el kellett hagynia otthonát: ez a Lahor lett, ugyanis ezt a mérkőzést a multáni nemzetközi krikettstadionban rendezték. Hat nap múlva, amikor újra találkoznak, majd fordítva lesz.

Mindkét együttes egyet változtatott legutóbbi összeállításán: a vendégeknél George Linde, a dél-afrikai mindenes váltotta Szalmán Faijázt, míg a (ma csupa kékben játszó) zöld-kékek kénytelenek voltak fordított irányban végrehajtani a múltkori cseréjüket: mivel Olly Stone múltkor dobás közben megsérült, így visszahozták a helyére Sáhnaváz Dahánít.

Az ütést választó Lahor számára az első két játszma elég keservesre sikerült: mindössze 4 futást gyűjtöttek be Száhibzádá Farhán kapujának árán. Fáhar Zamán és Rassie van der Dussen azonban sokkal jobban folytatta: három játszmán keresztül mindig ütöttek legalább egy négyest és egy hatost, majd, bár jött négy határ nélküli játszma is, a 12. játszma végére már 95/1-re hozták fel a Qalandarst 4/1-ről. Viszont négy dobással azok után, hogy Van der Dussen átlépte az 50-es küszöböt, Uszama Mír labdájába beleélezett, és a kapus elkapta. A hátralevő időben Sikandar Raza, Dzsahándád Hán és Carlos Brathwaite is elég nagy aránnyal ütött, de mindhárman rövid ideig. Hán ráadásul elég elkerülhető módon esett ki: Abdulláh Safík majdnem ütött egy négyest, de a kapus ezt elvetődve megakadályozta, majd odadobta a dobó végén helyezkedő David Willey-nek, ő pedig könnyedén ledöntötte a kaput, hiszen Hán már rég kimozdult a vonalról, és hiába vetődött vissza, már késő volt. A félidő végére a Lahor 166 pontot halmozott fel, ami pont átlagos volt, bármilyen eredmény könnyen elképzelhetőnek tűnt innen.

A kergetés érdekesen kezdődött: az első három játszmában négyszer is apelláltak LKE miatt, de a játékvezető mind a négyet elutasította, a dobók mind a négyet megnézették a videóbíróval – viszont csak egyszer lett igazuk: ekkor Dawid Malan esett ki kacsával. A másik három esetből kétszer Mohammad Rizván menekült meg: ő aztán ezt ki is használta, és igen sokáig folytatta az ütést. A 3. és a 4. rendű ütős hamar kiesett (a mostanában formán kívül játszó Sahín Sáh Afrídí végre újra szerzett egy kaput), és csak az 5. rendű Willey volt az, aki egy elég jó, 75 futásos társulást tudott alkotni Rizvánnal. Miután mind a ketten kiestek (Rizván 82 ponttal), még 2 játszma volt hátra a meccsből, és a Multánnak 21 futás volt szükséges a győzelemhez. Nem nagyon nehéz, de nem is nagyon könnyű. Legalábbis úgy általában: de nem Iftihár Ahmednek, aki éppen soron következett! Ő ugyanis egy pöttyös után azt mondta, hogy 4–4–6–6–4, és a mérkőzés le volt rendezve, 6 megmaradó dobással a hazaiak nyertek.

Így természetesen a szultánok vezetik a tabellát, de ott van mögöttük a szintén 100%-os, csak még eggyel kevesebbet játszó Kvetta is. A Qalandars viszont még így sem utolsó, hogy háromszor kikaptak, mert az ugyancsak nulla ponttal rendelkező Peshawar Zalmi NFA-ja rosszabb, mint az övék.


Alapból nem látható kép
×