Rossz, majd egyre jobb angol ütéssel zajlott a 4. teszt első napja

2024. február 23. – Szerző: Krikettgalaxis

Mint azt nyilván sokan tuják, Anglia öt tesztet játszik most India otthonában. Most kezdődött el a negyedik: itt egész nap az angolok ütöttek, akik még 112/5-ön is álltak valamikor, de onnan feltornászták magukat 302/7-ig.

Egy tesztmérkőzés (illusztráció)Egy tesztmérkőzés (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A hosszú távú célon (tesztvilágbajnokság) kívül rövidebb távon is fontos lenne a vendégek számára a győzelem: csak így tarthatják életben esélyeiket, hogy esetleg az egész sorozatot megnyerjék. India ellenben ha most nyer, elviszi a sorozatot is. Ennek ellenére egyik legjobb játékosukat pihentették a hazaiak: Dzsaszprít Bumráhról van szó, aki helyett egy tesztújonc, Ákás Díp kapott lehetőséget. Díp szintén jobbkezes gyors dobó, és korábban semmilyen formátumban nem volt még válogatott, de például az IPL-ben már láthattuk többször. Anglia kettőt is változtatott az előző teszthez képest: egyrészt Mark Wood helyett Ollie Robinsont tették be, másrészt, mivel Rehan Ahmed valamilyen személyes okokból hazautazott, és a sorozat befejezéséig már vissza sem jön, így helyette újra Shoaib Bashir kapott lehetőséget.

Ez a ráncsí pálya elég érdekesnek tűnt, Ben Stokes például a mérkőzés előtt azt mondta róla, hogy semmihez sem hasonlít, amit korábban látott. Sok repedés volt rajta egyébként, és lassúnak tűnt, de amint elkezdődött a játék, meglepően sok varratos elmozdulás is tapasztalható volt.

Anglia az ütést választotta, de a meccs eleje nem az ő ütőseikről szólt, sokkal inkább az újonc dobóról: Ákás Díp már a 4. játszmában eltalálta Zak Crawley karóit, ám ekkor még az ütős megmenekült, mert kiderült, hogy Díp túllépett a vonalon, így a dobás érvénytelen lett. A megmenekült Crawley aztán pár játszmával később beütött egy 4–4–4–6-os sorozatot, amivel a szokásos magasságokba emelte vissza a most meglepően alacsonyról induló angol pontarányt. A 10. játszma viszont már érvényes kaput is hozott Díp számára, és nem is egyet, hanem kettőt: Ben Duckett és nulla ponttal Ollie Pope is le kényszerült ballagni a pályáról. És ha ez még nem lett volna elég a debütánsnak: két játszmával később Crawleyt is kidobta, ami már csak azért is fontos volt, mert a csapat addigi 57 futásából 42-t Crawley szerzett! Ezek után Joe Root és Jonny Bairstow társulása már veszélyes kezdett lenni, de még ebéd előtt Bairstow és a helyére beérkező Stokes is búcsúzott (közben Ravicsandran Asvin megszerezte Anglia elleni 100. tesztkapuját), így a szünetben 112/5 volt az állás: India már most dörzsölhette a tenyerét.

Ebéd és tea között Root és Ben Foakes ütött: és bár nagyon levitték a csapat pontarányát, de a tesztben ez nem annyira számít, a lényeg, hogy az egész játékmenetben nem estek ki! Ilyen ebben a sorozatban még nem volt, hogy egy meneten keresztül Anglia ne vesztett volna kaput. Ennek persze a lassulás volt az ára: például 20 játszma után még pontosan 5 volt a csapat pontaránya, de teára ez 3,24-re csökkent – az állás ekkor 198/5 volt. Mindeközben Root elérte a maga ötvenesét (108 dobásból), de Foakes még ennél is sokkal lassabb volt: ő pont teakor állt 108 dobás után, de csak 28 pontja volt ebből. A talaj egyébként ebéd óta feljavulni látszott, de tea környékén már mintha megjelent volna rajta a kiegyenlítetlen pattanás, így ismét egyre nehezebb ütőjáték volt sejthető a következőkben.

Nem csak az imént megemlített lassúsága (pontosabban: hagyományos, igazi tesztsebessége) miatt, hanem korábbi példák alapján is sokan úgy tartják, Foakes egyáltalán nem az a tipikus Baz-labdázó, mint sokan az angol válogatottban: de úgy látszik, a mai 67. játszmában hirtelen megunta ezt a minősítést, és gyorsan ütött egy hatost, két négyest és egy duplát. Ennek köszönhetően a Root–Foakes pár már az egész sorozat legjobb angol társulásává vált – ám rögtön ezután fel is bomlott, mert Foakes (három pontra az 50-estől) kiesett egy (talán már visszagörbülő?) Szirádzs-dobásból. Az őt követő két ütős is 50-es arány körül haladt előre, és a még egészen a nap végéig bent levő Root aránya is ekörülire állt be. A 81. játszmában a szívós Robinson ellen India jó hangosan apellált egy LKE-ért, de a bíró nem adta meg – és mivel India korábban elpukkasztotta az összes videóbírókikérési lehetőségét, így nem tudtak mit tenni: pedig mint hamarosan kiderült, érvényes LKE lett volna... Így viszont Robinson Roottal együtt szintén bent maradt estig, és felhozták Angliát 300 fölé, egészen pontosan 302/7-re. Az utolsó játszmát egyébként Jasaszví Dzsájszvál dobta: ezek voltak élete első dobásai tesztben.

Anglia mindenképpen örülhet annak, hogy idáig eljutott az ebédszüneti borzalmas állásról, de reggel nem biztos, hogy aláírták volna ezt az állást.


Alapból nem látható kép
×