Jaj ne, már megint MI–Capitals!

2024. február 23. – Szerző: Krikettgalaxis

Még csak február van, de idén ez már a hatodik (!) találkozó az MI és a Capitals tábor valamelyik csapata között: az SA20 és az ILT20 után ezúttal a WPL nyitómeccséről beszélünk. A mérkőzés hőse Szadzsívan Szadzsáná lett, aki nem sokat csinált, de az a kevés, amit igen, győzelmet ért a Mumbainak.

A Cshatrapati Sivádzsí pályaudvar 19. századi, különleges épülete Mumbaiban (illusztráció)A Cshatrapati Sivádzsí pályaudvar 19. századi, különleges épülete Mumbaiban (illusztráció)

A kép szerzője: Anoop Ravi (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Itt van tehát a világ egyik legjelentősebb női krikettbajnokságának második idénye: lehet róla vitázni, hogy jobb-e, mint mondjuk a BBL vagy a Hundred, de hogy jelentős, afelől nincs vita. A tavalyi idény minden várakozást felülmúlt, számos teltházas meccset és magas színvonalú játékot láthatott a mumbai közönség – és hazai győzelmet, ugyanis a Mumbai Indians a döntőben legyőzte a Delhi Capitalst: a mai meccs tehát a tavalyi döntő megismétlése volt!

Persze sok különbséggel, hiszen a játékosállományok is változtak, de a helyszín is: idén a bajnokságot már két városban rendezték, és egyik sem Mumbai volt, mint tavaly. A WPL első felére Bengaluruban kerül sor, a második fele pedig majd Delhiben lesz.

Szép számmal gyülekezett a közönség tehát a Csinnászvámí stadionban is: szórakoztatásukról pedig a nyitóünnepségen országos hírű fellépők gondoskodtak. Itt volt például Sáhrukh Khán, Sáhid Kapúr, Sziddhárth Malhotrá, Varun Dhavan, Kártik Árjan és Táigar Srof is.

Mindkét együttes nagyban a tavalyi, sikeres keretre épített, főként a Capitals: náluk csak egy olyan játékos lépett ma pályára, aki tavaly nem, ez pedig az ausztrál Annabel Sutherland volt. Az MI is 8 tavalyi kipróbált emberét küldte pályára, de náluk új volt Szatjamúrti Kirtana, Szadzsívan Szadzsáná és Shabnim Ismail is, ráadásul a három közül csak Ismail volt az, aki egyáltalán korábban (másik csapatban) már szerepelt a WPL-ben.

Mivel a mumbaiak a dobást választották, így Ismail hamar be is mutatkozhatott: és a 3. játszmában meg is szerezte az igény első kapuját, amikor Saifálí Varmát búcsúztatta. A pontszerzés ezután is akadozott a fővárosiak részéről: az erőfölény végére például csak 26-ig jutottak el, de Alice Capsey azért nem tűnt rossznak – Meg Lanning viszont egyelőre nem találta a játékát. De nem kellett hozzá sok, hogy rátaláljon, és végül több szép határt is ütött, mire kiesett. De az a kiesés már a 11. játszmában volt: a félidő felénél 65/1-re állt a Delhi, ami nagyon jónak nem volt mondható, de jó alapnak azért mégis igen. Capsey viszont még folytatta, és 36 labda után már az 50-et is elérte, és végül 53-ból szerzett 75 pontjával esett ki: mondhatjuk, hogy megmentette a Capitalst egy nagy kudarc esélyétől. De nem csak ő egymaga, mert hiszen ott volt még Lanning is, illetve a 4. rendű Dzsemimáh Rodriksz, aki meg 24 dobásból gyűjtött be 42 futást, és Marizanne Kapp is beütött három határt abból a 9 labdából, amivel szembenézett. Capseyt egyébként az új-zélandi Amelia Kerr búcsúztatta: Kerrnek fiatal kora (még csak 23 éves) ellenére ez már a 300. Húsz20-as kapuja volt! A Capitals végül 171-gyel végzett, ami a rossz erőfölény után igen kiváló eredmény – igaz, ehhez hozzájárult az MI gyenge mezőnyjátéka is, hiszen több elkapást elejtettek, és több kifutási lehetőséget is elszalasztottak.

A Delhi lendülete aztán a második félidő elején is folytatódott: a második dobásból Kapp máris kiejtette a mostanában igen veszélyes Hayley Matthewst, ráadásul ez az első játszma szűz is lett! Az erőfölény végére azonban a Mumbai mégis össze tudott hozni 50 futást, ami már most sokkal több volt, mint a Delhié az első játékrészben. Náluk a 2. és a 4. rendű ütős emelkedett ki a többiek közül: Jásztiká Bhátijá 57, míg Harmanprít Kaur 55 futásig menetelt. Az utolsó 5 játszma előtt még 10 fölött járt a szükséges pontarány, de akkor még Kerr ütésben is hozzátette a magáét, és innentől kezdve 22 pontot ő is begyűjtött. Az utolsó játszmára nagyon izgalmas állás alakult ki, és minden egyes dobás után izgalmas is maradt. 12 futás hiányzott az MI győzelméhez, a játszmát pedig Capsey dobta. Elsőre kiejtette Púdzsá Vasztrákart: 5-ből kellett 12. Utána jött egy dupla és egy szimpla: 3-ból kellett 9. Kaur kapitány ezek után kiütött egy négyest a pályáról: 2-ből hiányzott 5. Igen ám, de a következő dobásból Kaur újra egy nagyot akart ütni, de az inkább magas lett, mint hosszú, így a zárt hosszún elkapták! Ha a következő ütés nem lesz határ, nyer a Capitals. Ekkor bejött élete első WPL-meccsére Szadzsívan Szadzsáná, és... pont a zárt hosszú fölött kizúdított egy hatost! Így aztán egy ütéssel nagy hős vált belőle – bár a mérkőzés legjobbjává azért mégsem őt választották meg (hanem Kaurt).


Alapból nem látható kép
×