A Karacsi vitte el az izgalmas szuperrangadót

2024. február 24. – Szerző: Krikettgalaxis

Az idei első PSL-szuperrangadóra került sor ma: a Lahore Qalandars fogadta a Karachi Kingst. Végül utóbbi nyert a legutolsó labdából, úgy, hogy ráadásul már csak két kapujuk maradt: ennél szűkebben nehéz!

A pakisztáni Karacsi egyik jelképe, a Dzsinnah-mauzóleum (illusztráció)A pakisztáni Karacsi egyik jelképe, a Dzsinnah-mauzóleum (illusztráció)

A kép szerzője: M.irfan44 (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Lahor és Karacsi: Pakisztán két legnagyobb városa (és csak úgy mellesleg: a világ legnagyobbjai között is benne vannak) – nem meglepő módon mindkettő krikettfellegvár. Rivalizálásuk nem csak a sportra, de az élet minden területére kiterjed: nem csoda hát, ha a PSL-ben is kiemelt klasszikus rangadó a Qalandars és a Kings találkozója. Tavaly érdekes módon mindkettő meccset a Kings nyerte, annak ellenére, hogy ők végül még csak a rájátszásba sem jutottak be, míg a Lahor később bajnok lett. A délieknek most is minden esélye megvolt a győzelemre, a pandzsábiak ugyanis eddig igen rossz formában leledzenek: mindhárom eddigi összecsapásukat elvesztették.

A királyok változatlan összeállításban léptek pályára legutóbbi találkozójukhoz képest, míg a kalandarokhoz megérkezett a barbadosi kapus, Shai Hope, aki eddig a bangladesi BPL-ben volt elfoglalt, de ott most ért véget a csoportkör, és csapata (a Khulna Tigers) nem jutott tovább. Hope ezúttal a kapusi teendőket is átvette az egyébként a csapatban sima ütősként bent maradt Száhibzádá Farhántól, aki nem főállásban kapus, és ez azért a teljesítményén is meglátszott. Hope-on kívül új ember volt még ma Ahszán Hafíz, a két kimaradó pedig Abdulláh Safík és Carlos Brathwaite volt.

A vendégek a dobást választották, és ezt nem is csinálták rosszul: az erőfölény alatt a Lahor mindössze 32 futást tudott összeszedni, és Fáhar Zamánt (most is) hamar elvesztették egy Mír Hamzá-dobásból. Aztán a szenvedés folytatódott: a félidő felére még mindig 6-os arány alatt volt a csapat (59 pontjuk volt), és már Rassie van der Dussen és Ahszán Hafíz is kiesett. Ráadásul a nyitó Száhibzádá Farhánnak, aki még mindig bent volt, csak 19 dobás jutott, és abból is csak 16 pontot tudott begyűjteni. De a játékrész második felére jelentősen megváltozott a mérkőzés képe: minden ütős hirtelen agresszívabbá vált, főként Farhán kezdte el nagyobb számban ütni a határokat, és végül 72-neskivel zárt, de Hope (13-ból 21) és George Linde (13-ból 26) is hozzátett egy-egy kisebb, de igen hasznos részt. Mindezeket összeadva a Qalandars majdnem megháromszorozta a félidő felénél látott állását a végére, és 175-tel zárt.

De ha azt írtuk az előbb, hogy a Lahor nem teljesített jó erőfölényt, hát mit írjunk a Karacsiról? Ők ugyan 44 futásig jutottak, de négy ütősük is kiesett, ráadásul az első, Sán Maszúd a saját hibájukból: társa, Mohammad Ahlák egy kockázatos futásra hívta el, de a mezőnyből egy közvetlen rádobás eltalálta a kaput, mielőtt Maszúd beért volna a vonala mögé. Az erőfölény után viszont egy rendkívül jó társulás alakult ki: a két rutinos játékos, Soeb Malik és Kieron Pollard pályafutásuk során összesen 25 500 futáson is túl jártak már... Ezt pedig ma újabb közel 100-zal gyarapították: Malik 39-cel, Pollard pedig 58-cal esett ki, utóbbi ráadásul mindezt 175 fölötti aránnyal teljesítette. Így mire a 16. és a 17. játszmában, pár dobás különbséggel mindketten kiestek, már csak 33 futás hiányzott 20 dobásból a Karacsi győzelméhez. És ahogy közeledtünk a végéhez, ez nagyjából arányosan csökkent: az utolsó 6 labdából 11-et kellett volna szerezniük – ám ekkor már 7 kapujuk elveszett, és nem túl jó ütőseik voltak bent Irfán Hán és Haszan Alí személyében. Alí mégis egy hatossal nyitotta a 20. játszmát (amit Hafíz dobott) – viszont hiába örültek már nagyon a Kings szurkolói, a folytatás nehezebben ment, csak szimplák és egy dupla jött a következő 3 dobásból. És amikor már csak 1 pont kellett volna 2 dobásból, egy igazán önfeláldozó elkapás során Alí kiesett! Végrehajtója Hárisz Rouf volt, aki a mozdulatba bele is sérült a vállán, a mozdulat közben ugyanis a földre esett. A fájdalom miatt kapott egy rugalmas kötést is, a mezőnyt pedig elhagyta az utolsó dobás idejére. És igaz, hogy az elkapás után, az elesés előtt már elhagyta a kezét a labda, de a bíró úgy ítélte meg, hogy már megvolt neki véglegesen, tehát nem elejtésről van szó. De mindez hiába történt, mert az utolsó dobásból Mír Hamzá megszerezte a hiányzó 1 pontot, így a Karacsi elvitte a 2 pontot! Mármint a 2 bajnoki pontot: ezzel pedig följöttek a 3. helyre – miközben a bajnoki címvédő Qalandars továbbra is utolsó.


Alapból nem látható kép
×