Sétagalopp nem volt, de végül India magabiztosan nyerte a tesztet

2024. február 26. – Szerző: Krikettgalaxis

Csak ráijeszteni tudtak az angol dobók a nem túl magas célt kergető Indiára a negyedik teszt negyedik napján, de végül lassú játékkal, 5 megmaradt kapuval a hazaiak sikerrel vették az akadályt, és egyúttal a sorozatot is megnyerték.

India zászlaja (illusztráció)India zászlaja (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Indiának 152 futás, Angliának 10 kapu hiányzott ahhoz, hogy megnyerje a tesztet. Ránézésre az első jóval könnyebbnek tűnt, de ne feledjük: a 3. játékrészben például az angolok 145 ponttal omlottak össze – miért ne történhetne meg ugyanez Indiával is egy negyedik napos sávtalajon? Másfelől: 152-t akár 20 vagy még kevesebb játszma alatt is simán le lehet kergetni – persze azt inkább egy új sávon.

8 játszma már eltelt tegnap este az utolsó játékrészből, és a Rohit SarmáJasaszví Dzsájszvál nyitó pár igen magabiztosan ütött össze 40 pontot. Ma reggel pedig nem lassítottak: a mostani első 8 játszmában újabb 42-t hoztak össze: ez bizony gyors győzelmet ígért! A dolgok azonban az összesítésben 18. játszmában máris megváltoztak: Joe Root hosszú dobása valami nagyobb ütésre csábította Dzsájszvált, aki az extra fedezet fölött próbálta meg átütni, de a labda jobban kitérült, mint számított rá, így csak beleélezett, és James Anderson a rövid hármason előrevetődve elkapta. Sarmá ugyan rögvest megszerezte az 50-esét, de a 26. játszmában kétszeresen is kiesett: egyrészt bele is ért egy labdába, és a kapus elkapta, másrészt a vonalon is kilépett, és a kapus még le is verte a kaput: de mivel az elkapás előbb volt, mint a leverés, így a kiesés típusa elkapásként vonul be a jegyzőkönyvekbe. A 27. játszma pedig még további óvatosságra intette Indiát: Shoaib Bashir a nulla ponton álló Radzsat Pátídárt is kiejtette: 100/3, miközben a cél 192. És valóban: a hazaiak sokkal lassabb és biztonságosabb üzemmódba kapcsoltak ezek után. Subman Gil és Ravindra Dzsadedzsá párosa a 37. játszma végén bekövetkező ebédig már nem sok futást gyűjtött be: ekkor 118/3 volt az állás, Dzsadedzsá ütési aránya pedig alig haladta meg a 10-et. De nem baj, 5 nap van, és még csak a negyediken járunk, van idő ilyesmire.

Ebéd után aztán szinte tapinthatóvá vált a feszültség: alig telt el ugyanis 6 dobás, utána Bashir újabb két kaput szerzett: előbb Dzsadezsá ütötte egy dobását éppen a rövid középpályán levő mezőnyjátékoshoz, utána pedig Szarfaráz Khánt kapták el a hátsó rövid belsőn – igaz, ezt elsőre a bíró nem adta meg, de a videózásból kiderült, hogy az ütős valóban beleért. Indiának még mindig 72 futás hiányzott, az angoloknak viszont már csak 5 kapu: egyre érdekesebbé vált a helyzet! A hazaiaknál most Gilen és az újonnan beérkező Dhruv Dzsurelen volt a sor, hogy megmentse a helyzetet: ehhez pedig ők tudták is a kulcsot. Foggal-körömmel védekezve araszoltak előre pontonként: határütésről szinte szó sem lehetett. De ez már az előző párokra is igaz volt: az utolsó határ még a 16. játszmában esett, a következő pedig a 47-edikben! A hátrány azonban szép lassan fogyogatott – és amikor már csak 20 futás volt, Gil gondolt egy merészet, és Bashir következő három dobásából kettő 6-ost is szerzett, egyúttal elérve az 50-et is – összesen 122 labdából. Úgy látszik, aztán Dzsurel is kedvet kapott a határokhoz, mert hamarosan egy négyessel jelentkezett: végül egy duplával bevitte az utolsó döfést is, és 39-neskivel zárt.

Végül a meccs emberévé is Dzsurelt választották meg: ne feledjük, a 23 éves játékosnak ez még csak élete második tesztje volt, de igen érett játékot mutatott itt a végén is – és a második játékrészben is, amikor 90 pontig menetelt.

India tehát 4-ből már a harmadik győzelmét aratta a sorozatban, amivel meg is nyerte azt: ha az angolok elviszik az utolsót, akkor is csak 3–2-re fognak tudni szépíteni.


Alapból nem látható kép
×