Csandika Haturuszinha szerint a BPL nem elég jó a válogatott szempontjából

2024. február 26. – Szerző: Krikettgalaxis

A bangladesi válogatott Srí Lanka-i edzője, Csandika Haturuszinha úgy véli: a bangladesi nagy Húsz20-as liga, a BPL nem segíti eléggé a válogatott fejlődését, mert a kulcsszerepeket többnyire külföldi játékosok játsszák. Szerinte indítani kellene egy új bajnokságot csak hazai játékosoknak.

(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)

A kép szerzője: YellowMonkey/Blnguyen (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

A végéhez közeledik a BPL 2024-es szezonja, amivel kapcsolatban Csandika Haturuszinha is kifejtette a véleményét. Kijelentette: szerinte Bangladesnek nincs egy megfelelő Húsz20-as ligája.

Mint ismert: a BPL a világ legrégebbi nagy Húsz20-as bajnokságai közé tartozik: már 2012 óta rendezik meg nagyjából minden évben, és esztendőről esztendőre számos külföldi híresség is megfordul az itteni csapatokban. Az viszont igaz: az állandóság és a biztos háttér eléggé hiányzik belőle, gyakran szűnnek meg és alakulnak (újjá) klubok, a meglevők pedig egyik tulajdonostól a másikhoz kerülnek, és eközben a nevük, esetleg a színük is változik – így aztán nehéz kialakítani identitást és hagyományokat, amik pedig rengeteg szurkoló számára nagyon fontosak lennének.

De Haturuszinhának nem ez a problémája a BPL-lel, legalábbis ezekről nem beszélt. Ellenben beszélt arról, hogy szerinte nem előnyös, hogy mind ütésben, mind dobásban gyakran a legfontosabb szerepeket külföldiekre bízzák, a játékosok pedig ide-oda utazgatnak a világ több pontján zajló ligák között. Ismert: az idei BPL részben egybeesett az SA20-szal, az ILT20-szal és a PSL-lel is.

Amikor nézem a BPL-t, néha kikapcsolom a tévét. Néhány játékos nem üti meg a kívánt szintet sem. Szerintem nagy gondok vannak a jelenlegi rendszerrel, az ICC-nek [Nemtezközi Krikett-tanács] be kellene avatkoznia. Kellenének bizonyos szabályozások. Egy játékos szerepel az egyik bajnokságban, aztán egy másikban – ez olyan, mint egy cirkusz. A játékosok »lehetőségekről« beszélnek, de ez nem így van. Az emberek el fogják veszíteni az érdeklődésüket, én elvesztettem. – fogalmazott Haturuszinha, majd hozzátette: Olyan bajnokságra van szükségünk, ahol a mi játékosaink olyan dolgokat tudnak csinálni, mint például ütés az első három rendben. Ahol bangladesiek dobnak a haláljátszmákban. Hol fogják megtanulni ezeket a dolgokat egyébként? Egy ligánk van csak!

Nem véletlen, hogy Haturuszinha így kifakadt. Voltak olyan csapatok az idei szezonban (is), amelyek valóban leginkább külföldiekre bízták a magas rendű ütést: például a Chattogram Challengers, a Sylhet Strikers és a Durdanto Dhaka. A dobásnál is furcsa volt például, hogy a Comilla Victorians a haláljátszmákban 8 külföldi dobót használt, de nem volt sokkal jobb az arány a Dakkánál és a Khulna Tigersnél sem. És ha már Khulna: ők például inkább szerződtették a 37 éves, magas szinten utoljára 2022-ben játszó trinidadi Jon-Russ Jaggesart, miközben ott volt a csapatukban három bangladesi pörgető is.

Haturuszinha megoldásként azt javasolta, hogy a BPL-t megelőzően rendezzenek egy másik bajnokságot is. A BPL-klubok csinálják azt, amit akarnak, de ebben a másik bajnokságban kizárólag hazai játékosok szerepelnének. Emellett pedig szerinte az ICC-nek szabályoznia kellene, hogy egy játékos hogyan vehet részt több, részben átfedő időszakban rendezett bajnokságban.


Alapból nem látható kép
×