Már az első nap felcsillant a remény az első ír tesztgyőzelemre

2024. február 28. – Szerző: Krikettgalaxis

Írország még soha egyetlen tesztet nem nyert meg, de most Afganisztán ellen meglehet az esélye: mindjárt az első napon 155 ponttal kidobták a teljes afgán csapatot, ők maguk pedig 100/4-gyel zárták a napot.

Talán egy ír szurkoló (illusztráció)Talán egy ír szurkoló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A tesztet játszó válogatottak sora 1877 óta folyamatosan, bár lassan bővült: legutóbb, 11-edikként és 12-edikként 2018-ban szerzett tesztjogosultságot Afganisztán és Írország. Azóta viszont mindketten csak nagyon kevés mérkőzést játszottak: az afgánok csak 8-at, az írek pedig mindössze 7-et. Most (2019 után másodszor) éppen egymás ellen léptek pályára: ez az összecsapás nem számít bele a tesztvilágbajnokságba, meg amúgy semmi tétje nincs, de mégiscsak teszt, ezért presztízse tét nélkül is van.

Így persze, hogy ilyen kicsi tesztmúltjuk van, nem meglepő, hogy több újoncot is avattak ma: Afganisztánnál Rahmánulláh Gurbáz, míg Írországnál Barry McCarthy, Craig Young és Theo van Woerkom volt az, aki élete első tesztjét játszotta mától kezdve. És ha már az összeállításoknál tartunk: a helyzet egy kicsit igazságtalan lett az európaiakkal szemben, ugyanis ők az utazó keretük összeállításakor úgy tudták, hogy a mérkőzésre az abu-dzabi Sejk Zájed stadionban kerül sor, de nem sokkal a kezdés előtt az a döntés született, hogy inkább a dubaji Tolerance Ovalban játszanak, mert március 1–3. között a Zájed stadion valamilyen iskolai sportbajnokságnak lett lefoglalva. Márpedig az nem mindegy, főleg a dobók frontján, hogy hol, milyen típusú sávon folyik a játék... Egyébként így ez a pálya most látta vendégül története első tesztjét – a teszt történetében pedig ez lett a 122. pálya, ahol mérkőzést rendeztek.

A játékvezetők ma fekete karszalagot viseltek, a napokban nem túl idős korában (mindössze 56 évesen) elhunyt dél-afrikai bíró, Shaun George emlékére.

Afganisztán a pénzfeldobás során az ütést választotta, nyitóik Núr Alí Zadrán és unokaöccse, Ibráhim Zadrán voltak. Kettejük közül a fiatalabbiknak sikerült jobban, sőt, sokkal jobban a meccs: Núr Alí bácsit ugyanis 7 pont után a második katona elkapta egy Mark Adair-dobásból. Két labdával később Rahmat Sáh lábát találta el a labda, de hiába a videózás, sem videó nélkül, sem azzal nem küldte ki őt a bíró. Annál inkább kiküldte a következő dobásból: akkor ugyanis a labda egyértelműen a kapujába (a kéz karó oldalába) csapódott. Erről a 11/2-ről viszont elkezdődött az afgánok visszaharca: Ibráhim Zadrán és a kapitány, Hasmatulláh Sáhídí 66 pontra hozták fel a csapatot, de ebédszünetig már ők sem bírták ki: a 22. játszmában Sáhídí kapuselkapás miatt kiesett – bár csak olyan kicsit ért bele, hogy ő maga nem is érezte, hogy hozzáért volna, ezért kikérte a DFR-t, de hiába: McCarthy így megszerezte pályafutása első tesztkapuját. Ebéd előtt még így tehát bejöhetett Gurbáz, akitől sokan sokat vártak, mert Húsz20-ban már láttuk, mire képes. Itt viszont ő is teszttípusú játékkal hozakodott elő, és 17 dobásból 5 futást szerezve érte el az ebédszünetet. A csapat ekkor 86/3-on állt.

Azonban Gurbáz a pihenő után már nem gyarapította tovább ezt az 5 pontját: beleélezett Adair dobásába, és a kapus elkapta. Aztán amikor hamarosan az új ember, Nászir Dzsamál kacsázott, azt gondolhattuk, kezdődik az afgán közepes rend szokásos gyors összeomlása: hiszen ilyet ENN-ben mostanában oly gyakran figyelhettünk meg... Ám a következő kieső nem közepes rendű volt, hanem a még mindig bent levő nyitó, Ibráhim Zadrán, aki egyébként még ebéd előtt éppen elérte az 50-et, de az ebéd óta eltelt 11 dobásból csak 1 újabb futást szerzett, majd szintén egy élezés miatt őt is elkapta Lorcan Tucker kapus. Innentől kezdve nagyon szenvedőssé vált a játék Afganisztán számára: csak Karím Dzsanat volt az, aki érdemben gyűjtögette a pontokat, a többiek jóformán csak védekeztek, de így is ezek a többiek esegettek ki sorban: Dzsanat 41-neskivel végzett, de a csapat elfogyott 155 ponttal. És még hamarabb is elfogyhatott volna: két olyan eset is volt ugyanis, amikor a bíró nem ítélt kiesést, az írek pedig nem kérték ki a videózást, pedig nekik lett volna igazuk... És ha már az írek: az ő legjobb dobójuk Mark Adair volt, aki 5-ös zsákmányt szerzett a végére.

A játékrészek közötti szünet egyben tea is volt, így még egy teljes menet maradt hátra a napból. Alig kezdődött el a játék, Andy Balbirnie máris kétszer menekült meg a kieséstől: egyszer elejtette a harmadik katona, hamarosan pedig majdnem kifutották (de még éppen időben beért). A 3.6-ban viszont már nem volt ilyen szerencséje, akkor egy érvényes LKE okozta a vesztét. A 10. játszmában a 18 éves Navíd Zadrán másodszor is lecsapott, ezúttal a másik nyitó ütőst, Peter Moort kiejtve, így az állás 32/2-re módosult: ez már nem volt olyan rossz az afgánoknak. Curtis Campher és Harry Tector azonban a nap legjobb társulását bemutatva 60 pontot hozott össze, és a 26. játszma végéig eljuttatták a csapatot. Mivel már csak 19 perc volt hátra a tervezett zárásig, az írek úgy döntöttek, beküldenek egy éjjeliőrt: ez Theo van Woerkom lett, a húzás azonban nem jött be, mert Zia ur-Rehmán még most este betalált a kapujába, így a nap végére az állás 100/4 lett. Ezzel még mindig az írek lehetnek elégedettebbek: bár még nagyon messze a vége, de már most egyre jobban körvonalazódik az esetleges győzelmük.


Alapból nem látható kép
×