Kumillá–Barisál döntő lesz idén a BPL-ben

2024. február 28. – Szerző: Krikettgalaxis

Az alapszakaszban második Comilla Victorians már az első elődöntőből bejutott a döntőbe, ahol ellenfele a végselejtezőből érkező, majd a listavezető Rangpur Riderst is legyőző Fortune Barishal lesz. A pénteki nap, a döntő napjának kérdése tehát: a Kumillá ötödször vagy a Barisál először?

Bangladesi zászlócskák (illusztráció)Bangladesi zászlócskák (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A rájátszásban először a végselejtezőre került sor hétfőn, ahol a Chattogram Challengers kezdte az ütést, miután a Fortune Barishal a dobást választotta. Az ausztrál bajnokságban több jó meccset is produkáló Josh Brown eddig itt a BPL-ben nagy áttörést nem tudott elérni, de ma azért szépen rákapcsolt az elején: 22 dobásból két négyest és 3 hatost ütött – viszont 34 ponttal kiesett. De még így is csapata legeredményesebb ütőse lett, hiszen a második legtöbb, amit valaki szerzett, csak 24 volt, a többiek pedig mind 20 alatt maradtak. Így a csittagongi lilák mindössze 139 futással zártak. Bár a kergetés elején Szaumja Szarkár mindjárt kacsázott, de a végül egyéni 50-eseket is begyűjtő Támim Ikbál és Kyle Mayers nem sok kétséget hagyott afelől, hogy ezt az alacsony célt lekergetik-e a barisáliak. Főleg az 5. játszma volt kiemelkedő: ekkor Mayers egy 6–4–6–4–6-os sorozattal minden lényegi kérdést eldöntött. A folytatás már csak a rend kedvéért zajlott le: végül a Fortune könnyedén, 31 megmaradó dobással nyert. Így a Csittagong számára véget értek az idei küzdelmek: ők a bajnokság negyedik helyét szerezték meg.

Ugyanezen a napon este az is eldőlt, hogy a Barisál ellenfele a következő elődöntőben a Rangpur Riders lesz, miután a Riders az első elődöntőben kikapott a bajnoki címvédő Comilla Victorianstől – amely így máris bejutott a döntőbe. Ezen a meccsen egyébként egy debütáns is pályára lépett a 18 éves Rohánát Daullá Barszan személyében, aki elég hamar kapuszerzéssel is mutatkozott be. A Ranpur ütősei egyébként sokáig rosszul haladtak, csak az 5. rendű James Neesham lökött egy nagyot a csapaton: de ő nagyon nagyot, ugyanis egymaga 49 dobásból 97 futást gyűjtött be, ami több lett, mint a többiek eredménye összeadva! Különösen az utolsó játszma sikerült neki jól: itt 28 (!) futást hozott össze, így a Kumillá célja 186 lett. Ütésben ők sem kezdtek valami jól, de az 5. játszmában Táohíd Hridaj 5 határt ütött, ami megadta az alaphangot a kergetésnek. Végül Hridaj 64, míg Litan Dász 83 futásig jutott, és végül a csapat 9 dobással a vége előtt lekergette a célt.

Szerdán, vagyis ma zajlott le a második elődöntő, ahol tehát a Fortune és a Riders mérkőzött meg. Az elsőként ütésre kényszerülő ranpuriak ma feltűnően rossz napot fogtak ki: a félidő felénél még csak 51 pontjuk volt, de már 5 kapujuk elveszett, aztán hamarosan, 77/7-nél már az is felmerült, hogy akár még a 100-at sem fogják tudni elérni ma. Végül azért Sámim Hoszen nem csak hogy a nagy szégyentől mentette meg őket, hanem egész versenyképes eredményhez is juttatta a csapatot: ő egymaga 59-et szerzett 24 dobásból (közben a szezon holtversenyben leggyorsabb 50-esét elérve), amiben benne volt egy olyan játszma is (a 19.), amikor 26 futást ütött össze. Végül a Riders 149-cel zárt. A kergetésbe a Barisál csak nehezen lendült bele, az első három rendű ütősök kevés pontot szerzett, de aztán jött Musfikur Rahim: ő már az első félidőben is felhívta magára a figyelmet kapusként végrehajtott négy elkapásával, most pedig azzal, hogy ő lett a csapat legeredményesebb ütőse: 47 pontig jutott, nem mellesleg megszerezve közben pályafutása 100. BPL-hatosát is. Az 5. rendű Kyle Mayers 15 dobásból elért 28 pontja vagy éppen David Miller három határja a végén pedig azt eredményezte, hogy a Fortune 9 megmaradó dobással lekergette a célt, így az alapszakasz győztesét kiverve jutott be a döntőbe.

A döntő holnapután, pénteken lesz szintén Dakkában. A Barisál története során már három döntőt vívott meg, de mindhármat elvesztette, míg a Victorians négyszer csatázott az aranyéremért – és mind a négyszer sikerrel! Vajon megszakadnak ezek a sorozatok?


Alapból nem látható kép
×