Afganisztán gyakorlatilag 26/3-ról várja a folytatást a teszten

2024. február 29. – Szerző: Krikettgalaxis

Írország ugyan 108 futásnyi előnyt tudott magának felépíteni a második játékrész végére, de Afganisztán ütősei visszahozták a meccset: jelenleg 134 futással állnak 3 elvesztett kapu mellett, és sokkal magabiztosabbnak látszanak, mint korábban. Bármi megtörténhet még.

Egyensúly (illusztráció)Egyensúly (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Tegnap az írek 155 ponttal kidobták a teljes afgán csapatot, majd ők maguk 100/4-ig lépdeltek előre: a négy elvesztett kapu ellenére ez bőven nekik tűnt kedvező helyzetnek. Bár az is igaz, a talaj szemmel láthatóan megnehezedett, a pörgetők számára már az első napon volt, hogy 6 fokos térítést mutatott, ami igen soknak számít egy teszt első napján.

Egy kicsit talán ezt bizonyítja az is, hogy ma alig kezdődött el a játék, 6 ír pont megszerzése után Harry Tector máris kiesett Navíd Zadrán dobásából – bár Zadrán pont nem pörgető, hanem közepes sebességű dobó. Viszont utána a Paul StirlingLorcan Tucker társulás már sokkal jobban bírta: ők együtt 80 futást hoztak össze, amivel 8 ponttal megdöntötték az eddig valaha volt legjobb hatodik kapus ír teszttársulás rekordját, ráadásul Stirling egyéni 50-esig is eljutott, Tucker pedig majdnem. Stirling az 50-es után azonban nem maradt bent sokáig: egy védekező ütés nem sikerült neki jól, így Zahír Hán pörgő labdája átment az ütője és a lába között, bele a kapuba. Ez a kiesés igen rosszkor jött az íreknek: már csak két dobás lett volna hátra az ebédszünetig, de nem bírták ki addig. Így viszont azt a két dobást sem várták meg, mentek enni és pihenni: a csapat ekkor 186/6-tal állt, vagyis már bőven pozitívban volt a mérlegük.

A 64. játszmában összesítésben már a 200-at is elérték, de 5 játszmával később Tucker is búcsúzott: egy ferde hajtással próbálkozott, ám csak a katonához sikerült éleznie a labdát. Most viszont összeállt az Andy McBrineMark Adair pár, akik tavaly egy alkalommal alacsony rendjük ellenére válogatottjuk történetének akárhányadik kapus legjobb társulását alkották. Most sem indultak rosszul, de Adairt 15 pont után mégis LKE-be csapdázták (hiába a videóbíró kikérése). A 79. játszmában az írek elérték a 100-futásos előnyt, de a következőben ismét egy Zia ur-Rehmán által végrehajtott LKE következett: 256/9! A dobónak ez már az ötödik kapuja volt ebben a játékrészben: ahhoz képest, hogy korábban egyetlen tesztkapuja sem volt, igazán nem rossz! Az afgánok aztán, amint lehetett, kikérték az új labdát, ráadásul az idő is már igazán szelessé vált: semmi sem segítette tehát az ír sorvéget, nem is csoda, hogy 263-nál tovább nem is tudtak eljutni. Amire véget ért a játékrész, éppen eljött a tea ideje is: pont úgy, mint tegnap. Az ír vezetés 108 pont volt, ami egy nehéznek tűnő talajon tekintélyesnek számított.

A harmadik játékrészt ismét Ibráhim Zadrán és Núr Alí Zadrán kezdte, de ezúttal az ifjabbikuk esett ki hamarabb: bár amikor az írek ünnepelni kezdtek, ő nem volt hajlandó elindulni lefelé, mert nem látta szabályosnak az elkapást. Maguk a játékvezetők kérték ki a videózást, ahol kiderült: de bizony szabályos volt, így az ütős mégiscsak le kellett, hogy vonuljon. A harmadik rendű Rahmat Sáhnak most sem tartott sokáig a játékrésze (megint Adair ejtette ki, akinek ez már a 7. kapuja volt a meccsen), de Hasmatulláh Sáhídí már sokkal biztosabban állt a lábán. Ő és Núr Alí bátyó 38/2-ről 93-ig emelte a csapatot, ami már majdnem a teljes hátrányuk ledolgozásával volt egyenlő: ám ekkor Zadrán ellen Barry McCarthy egy rövid labdája még a vártnál is nagyobbat pattant, így az ütősnek meglepetésében csak az árokba sikerült kanalaznia a labdát, ahol persze helyezkedett egy mezőnyjátékos. Az 5. rendben Rahmánulláh Gurbáz érkezett meg: az első negyed neki sem sikerült jól, de ma sok nullás mellett előbb két hatossal, majd két négyessel bizonyította, hogy Húsz20-ban is lehet tesztre edződni. (Ne feledjük: a fiatal játékosnak ez az első tesztje, miközben Húsz20-ból már 163-at játszott!) A 35. játszmában Sáhídí elérte az 50-est is, a nap pedig úgy zárult, hogy kettejük társulása már 41-neskin állt.

Az afgánok előnye jelenleg 26 futás, de 3 elvesztett kapuval. Holnap reggel kritikus szakaszába lép a mérkőzés: ha ez a társulás tovább folytatja, amit ma láttunk tőlük, megnyílik az út az afgán győzelem felé, de néhány kapu elvesztése súlyos következményekkel járhat.


Alapból nem látható kép
×