Nincs már veretlen csapat a WPL-ben

2024. február 29. – Szerző: Krikettgalaxis

A mai találkozón két jó formában levő együttes csapott össze: a Delhi Capitals pedig vereséget mért a torna eddigi egyetlen 100%-os, ráadásul hazai pályán játszó csapatára, a Royal Challengersre, így a fővárosiak átvették a vezetést a tabellán.

Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Nincs róla információ, hogy ma hányan tolongtak a lelátókon (Indiában sajnos ritkán közlik az ilyesmit), de hogy nagyon sokan, és ők nagyon lelkesek voltak, az biztos. Ismét a hazai csapat, az RCB meccse következett ugyanis – ráadásul a vörös-feketék eddig mindkét találkozójukat megnyerték, és sokkal jobban játszottak, mint a tavalyi idényben. Most azt a Delhit látták vendégül, akik a nyitómeccsen kikaptak ugyan a bajnoki címvédő MI-től, de utána két győzelemmel folytatták, így aztán ma igazán izgalmas összecsapás volt várható.

Mindkét együttes egyet-egyet változtatott a legutóbbi összeállításán. A bengaluruiakat nagy csapás érte, hiszen Ellyse Perry megbetegedett: az ő helyére a dél-afrikai Nadine de Klerket tették be. A Capitals taktikai okokból változtatott: ők egy sebes dobó, Annabel Sutherland helyett egy pörgetőt tettek be Jess Jonassen személyében.

A 2024-es WPL eddigi 6 meccséből 5-öt a kergető csapatok nyertek, talán ezért is választotta az RCB ma is a dobást – igaz, az egyetlen győzelem, amit egy elsőként ütő csapat ért el, éppen az ő nevükhöz fűződik. Mindjárt az első dobás hozott egy videóbírózást: Renuká Szinh Meg Lanning lábát találta el, de a játékvezető nem adta meg: mint kiderült, helyesen tette, mert a labda nem találta volna el a kaput. A játszma végén Saifálí Varmá kiejtésére is lett volna esélye a hazaiaknak, de ezt a lehetőséget meg Srejanká Pátil elejtette. Az 5. játszmában végül Lanninget sikerült elkapni, az erőfölényt így 45/1-gyel zárták a fővárosiak: se nem jónak, se nem rossznak nem érezhető eredmény. Javított viszont rajta Varmá és Alice Capsey társulása: ők a 12. játszma végére 110-re hozták fel a csapatot, de ekkor Varmá, aki éppen előtte két egymás utáni hatossal érte el az 50 pontot, egy harmadikkal is bepróbálkozott, de azt csak éppen a mélységi középpályás kezeibe tudta emelni. És bár a következő ütős, Dzsemimáh Rodriksz kacsázott, Capsey pedig rövidesen (46 ponttal) szintén kiesett, az utolsó 5 játszmában Marizanne Kapp, Jess Jonassen és mellékszerepben Arundhati Reddí egy-egy kisebb tűzijátékot mutatott be, és 124-ről 194-re hozták fel a csapatukat.

Igaz, hogy ez még csak a WPL történetének 29. mérkőzése, de azért nem hangzott biztatóan a Royal Challengers szurkolóinak, ha azt mondtuk: ekkora célt még soha sem kergettek le a torna történetében... Mindenesetre Szmriti Mandháná és Sophie Devine bízott benne, hogy ma jön el a nagy pillanat, és sikerül egy ekkora kergetés: ennek megfelelően az első négy játszmában játszmánként két-két határt hoztak össze, de utána is bejött még egy-egy: az erőfölényt így 52/0-val hozták le. Csakhogy rendkívül kiegyenlítetlenül: Mandháná neve mellett 45, míg Devine-é mellett csak 6 pont állt ekkor! Sőt, amikor a 8. játszmában előbbi megszerezte első WPL-ötvenesét, utóbbi még mindig csak 8-on állt. Ezen az aránytalanságon utána Devine két egymást követő hatossal szépített, de a 9. játszmában hiába kapott egy kellemes röptét a dobótól, azt is rosszul ütötte meg és elkapták. Mandháná végül 74 futással esett ki Kapp kidobásából, a csapat sorsa ezzel pedig megpecsételődött. Még Szabbhínení Meghaná próbálkozott ugyan dicséretre méltóan, de elég lassan ért föl ő is 36-ra, és Ricsá Ghostól is csak két egymás utáni hatosra futotta a 15. játszmában. Azok után sokáig nem született újabb határ, így az utolsó két játszmára még 40-es cél tornyosult előttük: jóformán lehetetlennek tűnt, de úgy meg aztán főleg, hogy a 19. játszmában előbb Szabbhínenít kifutották, utána De Klerket elkapták, sőt, a 20-adikban három újabb ütős végezte be a napját elkapás által. A vége így egészen kényelmes, 25 futásos győzelem lett a Delhi számára.

Az eredménynek köszönhetően a fővárosiak felléptek a tabella élére, ahonnan éppen az RCB-t szorították le a másodikra.


Alapból nem látható kép
×