Itt van Írország első tesztgyőzelme!

2024. március 1. – Szerző: Krikettgalaxis

Kiegyensúlyozott helyzetből indult az Afganisztán–Írország teszt harmadik napja, és bár voltak ideges pillanatok számukra, de a vége kényelmes ír győzelem lett. Afganisztán alig több mint 100 futásos előnnyel várta a negyedik játékrészt, ezt pedig az európaiak 6 megmaradt kapuval lekergették.

Az írországi An Cóbh látképe (Chorcaí megye) (illusztráció)Az írországi An Cóbh látképe (Chorcaí megye) (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Tegnap estére Afganisztán 134/3-mal állt a harmadik játékrészben, ami az első két negyed eredményét figyelembe véve 26/3-nak felelt meg. Kritikus szakasszal indult tehát a harmadik nap: ha sikerül a Hasmatulláh SáhídíRahmánulláh Gurbáz társulásnak még szép számú futást összehoznia, akkor még afgán győzelem is lehet a vége, ám ha az írek gyorsan szereznek pár kaput, az ő győzelmük kezd el érni.

És bizony ma a második eset történt meg! Sáhídí igen hamar LKE áldozatává vált (videóztatott ugyan, de a bíró szava elv ellene szólt), és az új ütős, Nászir Dzsamál sem húzta tovább két pontnál. Ezzel 143/5-re változott az állás, ami lényegében 35/5-nek felelt meg: ez már nagyon nehéz helyzet volt Afganisztánnak! Viszont újabb kaput addig már nem vesztettek el, amíg a 49. játszmában elérték a 155-öt: ez volt az eredményük az első játékrészben, így azt most azért legalább sikerült túllépniük. Viszont a játékuk nagyon lassú volt: Gurbáznak ugyan volt olyan játszmája, amikor két négyest is szerzett, de ezen kívül szinte csupa nullás meg szimpla jött, esetleg néha egy-egy dupla. A legközelebbi határ az 57. játszmában született meg Karím Dzsanat részéről — de ő meg néhány dobás múlva szinte ajándékba adta a kapuját az íreknek, amikor egy labdát pont a rövid középpályáshoz ütött... És nem sok idő telt el ezek után addig sem, amíg Craig Young dobása kifordította a földből Gurbáz kéz-karóját: nem sokkal az előtt, hogy az ütősnek meglehetett volna az 50-e. Az ebédszünet így 182/7-nél érkezett el, ami gyakorlatilag 74/7-et jelentett.

Az afgán sorvégre hárult tehát a feladat, hogy valamit még kihozzanak ebből a tesztből: és bizony Zia ur-Rehmán és Navíd Zadrán társulása erre szépen törekedett is. Ők ketten több négyest ütöttek, mint a magasabb rendűek összesen a mai napon: velük így meglett a csapat 200 pontja és majdnem a 100-as vezetése is – viszont amikor Ur-Rehmán kiesett, utána a többiek már szintén gyorsan kihullottak, így csak 218-as eredményt tudtak összehozni: ez 111-es célt jelentett Írország számára. Érdekesség, hogy bár ez volt az írek 8. tesztje, még csak a második alkalom volt, hogy egy meccsen mind a 20 kaput meg tudták szerezni. És az is (kisebb) érdekesség, hogy ezúttal ebből a 20-ból 19-et sebes dobók szereztek, csak Theo van Woerkom, a debütáns pörgető rontotta el a statisztikát a végén Ur-Rehmán kiejtésével.

A negyedik negyed mintha feszült hangulatban kezdődött volna. Az első játszmában 5 extra született, ebből egy rossz dobás, valamint Peter Moort el is ejtették. De a második játszmában ezt a furcsa kezdést kétszeresen is kijavították az afgánok: Navíd Zadrán Moor és a következőként bejövő Curtis Campher kapuját is eltalálta, a két kacsával pedig 8/2-re módosult a részeredmény. Az 5. játszma újra a szívbajt hozta a reménykedő írekre: ezúttal Nidzsát Maszúd ejtette ki Harry Tectort – igaz, elég érdekes körülmények között, mert a bíró elsőre nem adta meg az elkapást, a videózás során pedig úgy tűnt, a hangérzékelő nem pont abban a pillanatban érzékelte a hangot, amikor a kép szerint a labda a legközelebb volt az ütőhöz: a videóbíró mégis úgy ítélte meg, hogy beleérés történt, így Tectornak el kellett hagynia a pályát. Teára Andy Balbirnie és Paul Stirling még 36/3-ra hozta föl a csapatot, de nem érezhették garantálva, hogy a hiányzó 75 futást előbb megszerzik, mint hogy elvesztenének 7 kaput...

A tea utáni játékmenet sem kezdődött jól az íreknek: mindössze 3 futást sikerült begyűjteniük, és Stirling egy pörgés miatt kitérülő labdát rosszul védekezett ki, és az ütője éléről az első katonához pattant a labda, aki azt alacsonyan elkapta. Viszont ez volt az a pillanat, amikor utoljára fogták a fejüket az ír szurkolók: innentől kezdve Balbirnie és Lorcan Tucker igazi, klasszikus tesztjátékot bemutatva, kockázatot nem vállalva, magabiztosan csipegette le a hiányzó pontokat, a dobók pedig bármivel próbálkoztak, az ma már nem jött be nekik. Így 31.3 játszma alatt az európaiak elérték a 111-es célt, megszerezve történetük első tesztgyőzelmét!

Érdekesség, hogy Írországnak mindössze 8 tesztre volt tehát szüksége, hogy meglegyen egy győzelmük, míg például Új-Zéland 45. próbálkozásra tudott csak nyerni, sőt, még India is csak 24 sikertelen próbálkozás után győzött először. Igaz, akkor még nehezebb ellenfelek voltak, sok-sok éves teszttapasztalattal, míg Afganisztán éppoly friss tesztország, mint az írek.


Alapból nem látható kép
×