Ausztrália még ebéd előtt felgöngyölítette a meccset a negyedik napon

2024. március 3. – Szerző: Krikettgalaxis

Újabb teszt ért véget úgy, hogy nem volt szükség az 5. napra: ez mostanában gyakori. Tegnap este ezt már nagyon erősen sejteni lehetett, hogy így lesz, és Ausztrália tett is róla: nagyjából 24 játszma alatt lerendezték a nekik szükséges 7 új-zélandi kaput.

Ausztrál zászló (illusztráció)Ausztrál zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ausztráliának tehát 7 kaput kellett szereznie, hogy megnyerjék a sorozat első tesztjét, míg Új-Zélandnak valahogyan 258 futást kellett volna összekapargatnia. Az egyetlen igazi reménységüket Rachin Ravindra adta, aki tegnap igen stabilan játszott, és 56 ponttal érte el az éjszakát. Az viszont apró aggodalomra adhatott okot, hogy tegnap William O’Rourke egy kisebb combsérülést szenvedett, így nem lehetett tudni, be tud-e ma jönni üti – bár ő mondjuk dobó, így túl sok pontot amúgy sem várhattak volna tőle. De ki tudja, lehet, hogy pont az számított volna?

Az ausztráloknál a dobást egy sebes–lassú pár kezdte: Mitchell Starc és a negyedben tegnap már két kaput szerző Nathan Lyon. Új-Zélandnál Ravindrán kívül egy másik Mitchell, Daryl Mitchel volt bent, aki már 63 dobáson túl volt tegnap, de csak 12 pontot gyűjtött. Első határját ma szerezte, a 82. vele szembeni dobásból: ez sokat elmond az új-zélandi taktikáról... Ravindra főként tegnap megpróbált gyorsabb lenni, de ma ő is óvatosabb volt: hamarosan viszont Lyon kipörgette (Cameron Green kapta el a csúcson): Új-Zéland nagy bajba került! Hát még amikor ugyanebben a játszmában (a játékrész 48-adikjában) az új ember, Tom Blundell is rosszul, csak az élével ért bele egy dobásba, és őt is elkapták: 126/5-re módosult az állás. És hogy teljes legyen a katasztrófa, Lyon két játszmával később még Glenn Phillipst is LKE-be csapdázta: hiába videóztatott az ütős, három piros lámpa gyulladt fel a videón, így 1 ponttal ballaghatott le ő is. Lyon így most már elmondhatja magáról, hogy mindegyik tesztválogatott otthonában szerzett már ötös zsákmányt, ahol csak fellépett pályafutása során!

Ezek után egy kis csend következett a kapuk terén, amit aztán Cameron Green tört meg, aki az egész jól belelendülő Scott Kuggeleijnt ejtette ki. Ha eddig valaki gondolkodott volna, hogy Green vagy Lyon érdemli-e meg jobban a meccs embere címet, talán ezzel most már egy kicsit könnyebb döntés előtt áll. Igaz, Lyon is szerzett még egy kaput hamarosan, összességében 10-et a meccsen, de Green 174-neskije, majd 34 pontja, egy kapuja és két elkapása azért sokkal értékesebbnek látszott egy olyan pályán, ami inkább a dobókat segíti és nehéz az ütősöknek.

Az utolsó pár játszmában már nem volt sok nyitott kérdés, az új-zélandi sorvég nem sok ellenállást tanúsított (O’Rourke egyébként bejött ütni, de nem szerzett pontot), így a 65. játszmában lezárult a meccs: Ausztrália 172 futással nyert. Ezzel ők maradtak a világbajnokság tabellájának 3. helyén, de Új-Zéland máris lecsúszott az első helyről a másodikra, és ha a következő tesztjüket is elvesztik, a két válogatott helyet is fog cserélni. A sorozat március 7-én, csütörtökön folytatódik Christchurchben.


Alapból nem látható kép
×