A WPL-alapszakasz felénél a DC került az élre

2024. március 3. – Szerző: Krikettgalaxis

A mai már a 10. meccs volt a WPL-ben, ami azt jelenti, hogy elérkeztünk a csoportkör feléhez. Mivel a Delhi Capitals legyőzte a pont nélküli Gujarat Giantst, a fővárosiak följöttek az első helyre. A narancsoknak sincs veszve minden, de már nagyon nehéz a helyzetük.

Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Nyilvánvaló, hogy a győzelem senkinek sem jön rosszul, de most különösen fontos volt mindkét együttesnek, hogy megszerezze a két pontot: hiszen a Giantsnek eddig egy sem volt, és egy újabb vereséggel szinte reménytelen helyzetbe kerülhettek volna, míg a Delhi tudta, hogy győzelem esetén felléphetnek a tabella első helyére, ami a folytatásban, amit ráadásul hazai pályán játszanak majd, jó esélyeket adna nekik, hogy a végén ne kelljen még csak elődöntőzniük se. Érdekesség, hogy bár a GG idén még egyet sem nyert, de tavaly utolsó győzelmüket éppen a Capitals ellen aratták.

A gudzsarátiaknál sérülések is sújtották a csapatot: így a múltkori csapatból nem tudott ma játszani Harlín Deol és Szneh Ráná, akik helyett most visszatért Vedá Krisnamúrti, illetve most mutatkozott be a WPL-ben Tarannum Pathán. A Delhinél Minnu Mani* és a nem teljesen egészséges Marizanne Kapp maradt ki, viszont ott volt Annabel Sutherland és a WPL-újonc (de a válogatottban már látott) Titász Szádhú.

A Gujarat Giatns eddigi mindhárom (vesztes) meccsén elsőként ütésre kényszerült, de most végre megnyerték a pénzfeldobást, így kipróbálhatták, jobb-e, ha inkább dobnak először. Gyanús volt, hogy igen, mert eddig a WPL összes meccse közül csak kettőt nyertek az eredményt védő csapatok. És bár az első játszmában született ellenük egy négyes és egy hatos is, de utána egész jól belejöttek, és lehoztak két határmentes játszmát egy kapuval: itt Meghná Szinh dobásából kapták el Saifálí Varmát. Alice Capsey és Meg Lanning azonban ezt nem hagyta annyiban, és több újabb négyessel bejelentkezve az erőfölény végére 51/1-re emelték a DC-t, majd, amikor a következő játszmában Capsey is kiesett egy Szinh-dobásból, már 58 pontjuk volt. Egy újabb átmeneti lassulás után Lanning szépen rákapcsolt, és a 13. játszmában már ötvenest ünnepelhetett – két dobással utána azonban Szinh meg azt ünnepelhette, hogy Lanninget máris kiejtve már három kapunál jár. És olyan túl jól a hátralevő játszmák sem sikerültek valahogy a Delhinek: volt ugyan pár hatosuk meg négyesük, de semmi kiemelkedőt nem mutattak, így csak 163 pontot tudtak összehozni a végére. Meghná Szinh még a legutolsó dobásból is kiejtett egy ütőst, így négyes zsákmánnyal zárt: ő lett így a WPL történetének első indiai gyors dobója, aki ezt el tudta érni. Ma egyébként kapui után úgy ünnepelt, hogy a karjára tetováltatott Maradj erős! feliratra mutatott.

De ha a dobás nem is ment rosszul a Giantsnek, az ütés annál inkább. Az első két játszma például szűz lett: az elsőt Titász Szádhú dobta, a másodikat Sikhá Pánde. És igaz, hogy a másodikba belerondított egy tém, de egyrészt statisztikailag ez szűznek számít, másrészt, ami fontosabb, Pánde Laura Wolvaardtot is kidobta közben! Sőt, majdnem Beth Mooney is kiesett LKE miatt, de a bíró nem adta meg, a Capitals pedig nem kért videózást – pedig mint utólag kiderült, ha kértek volna, érvényes kiesés lett volna! De hiába menekült meg Mooney, ezek után csak 12 futást tudott begyűjteni, és ezúttal megadták ellene az LKE-t. Sőt, még ugyanebben a játszmában egy másik ausztrál, Phoebe Litchfield is búcsúzott – mindketten egyébként az éppenséggel ausztrál Jess Jonassen balkezes pörgetéseiből. Az erőfölény végére így 41/3 volt az állás: elég gyászosan nézett ez ki a Giants számára. És bizony a többiek sem tudtak rajta sokat szépíteni, ahogy telt az idő: (a meglepő módon ausztrál) Ashleigh Gardner kivételével (aki 40-ig jutott) senki sem haladta meg még csak a 15 pontot sem. És bár a 13. játszma után még 10 alatt volt a szükséges pontarány, de ezt nem tudták tartani, így később egyre csak növekedett: olyannyira, hogy a végére lényegében esélyük sem maradt a győzelemre. És nem is győztek, hanem 25 futással alulmaradtak.

A mérkőzésen egyébként történt egy sajnálatos eset is: még az első félidőben a GG játékosa, Dajálan Hemalathát egy elkapási kísérlet során homlokon találta a labda, amitől elképzelhető, hogy agyrázkódást szenvedett, ezért végleges cserével lecserélték. A helyére egy WPL-újonc, kevéssé ismert játékos jött be, név szerint Szajálí Szatghare. Ez volt a liga történetének első végleges cseréje.

Győzelmével a Delhi Capitals hat pontra jött föl, ami ugyanannyi, mint az eddigi éllovas Mumbai pontszáma: de mivel a DC nettó futási aránya sokkal jobb, mint az MI-é, így mostantól a fővárosiak az új listavezetők.


Alapból nem látható kép
×