Kivételesen egy 5-napos teszttel kezdődött ma a női Hamvak

2023. június 22. – Szerző: Krikettgalaxis

Eddig egyetlen női teszt volt a világon, amit 5 napra terveztek, az is 1992-ben. A mai Hamvak azonban ismét egy ilyen mérkőzéssel kezdődött. Ausztrália egész nap ütött, és nem is túl kicsi pontaránnyal.

Piros krikettlabda (illusztráció)Piros krikettlabda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ahogy a férfi Hamvakat, úgy a nőit is talán a szokásosnál nagyobb várakozás előzi meg idén. A női krikett amúgy is igen látványosan fejlődött az elmúlt 1–2 évben világszerte, és ennek egyik csúcspontja indul, azaz indult el most, méghozzá kivételesen egy 5-naposra tervezett teszttel. Ez a Hamvak azonban nem csupa tesztekből fog állni, mint a férfi változat (sőt, ez lesz benne az egyetlen teszt), hanem még 3 NH20-at és 3 ENN-t is játszik egymással Ausztrália és a házigazda Anglia. Az érdeklődést egyébként az is jelzi, hogy előzetesen körülbelül 15 000 jegyet adtak el erre a tesztre, igaz, nem 1-1 napra, hanem összesen. A mai napon 5545 nézőt tartottak nyilván.

Igaz, hogy női tesztek nagyon ritkán vannak (egyáltalán az utolsó, ami nem döntetlenre végződött, az 2015-ben volt), de azért mégis furcsa, hogy például Danni Wyatt, aki már közel 250 nemzetközi mérkőzésen van túl, csak most játssza élete első tesztjét. A másik mai angol debütáns egy jóval kevesebb (egészen pontosan semennyi) nemzetközi tapasztalattal bíró játékos: a gyors dobó, Lauren Filer. Az ausztráloknál is ketten debütáltak ma tesztben: Kim Garth és Phoebe Litchfield.

Az imént említett Filer viszont a nap egyik főszereplőjévé is vált! Mindjárt első dobásából majdnem kiejtette a női krikett legnagyobb világsztárját, Ellyse Perryt – annyira majdnem, hogy a bíró kiesést is ítélt, mert úgy látta, az ütős hátsó lábát eltaláló labda teljesíti az LKE kritériumait. Az ausztráloknak a videóbírót kellett segítségül hívniuk, hogy bebizonyosodjon: Perry az ütő élével beleért a dobásba, így a bíró visszavonta a kiesést.

De milyen sok múlt ezen az eseten! Perry ugyanis ezek után meg sem állt 99 futásig, és csak egy hajszál választotta el a százastól – de ekkor elkapták, és kinek a dobásából? Természetesen Fileréből. A kicsit hosszabb, a kéz karón kívülre érkező dobás annyira hajtásra csábított, hogy Perry meg is próbálta, de nem lépett ki eléggé, az első lábával nem jutott el a labda vonalába, így a hajtás helyett a labdát csak az árokba tudta továbbítani, ahol Sciver nem hibázott az elkapásban. Filer egyébként korábban még az egyik nyitó ütőst, Mooneyt is kiejtette.

A másik legjobb angol dobó Sophie Ecclestone volt ma, aki nem kevesebb mint 31 játszmát dobott végig, és ezalatt 3 kaput szerzett. Az ausztrálok azonban így is 328/7-ig jutottak a nap végére 85 játszma alatt, ami tesztben igen magas, 3,85-ös pontarányt jelent! És ha már a játszmák szóba kerültek: a 4-napos női teszteken megszokhattuk, hogy 100 játszmás egy nap, de most itt a szokásos 5-napos teszthez hasonlóan 90-re tervezik a napokat. Most csak azért lett rövidebb, mert a teaszünet táján volt egy nagyjából másfél órás esőszünet is.


Alapból nem látható kép
×