Shabnim Ismail világrekord gyorsasággal dobott el egy labdát

2024. március 5. – Szerző: Krikettgalaxis

Új női világcsúcs született a mai WPL-meccsen: a dél-afrikai Shabnim Ismail 132,1 km/h-val eresztett el egy dobást. Ekkora sebességet még soha egyetlen női meccsen sem mértek hivatalosan.

Shabnim Ismail a dél-afrikai válogatott színeiben (illusztráció)Shabnim Ismail a dél-afrikai válogatott színeiben (illusztráció)

A kép szerzője: Bahnfrend (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Férfiaknál nem számít külön hírértékű érdekességnek az sem, ha valaki néha-néha 150 km/h fölött dob, de nőknél még csak 130-at sem mértek egyetlen alkalommal sem. Most az újdelhi Arun Dzsetlí stadionban ez megtörtént: a Mumbai Indians dobója, a dél-afrikai Shabnim Ismail a 3. játszma 2. dobását 132,1 km/h-s sebességgel vitelezte ki.

A dobás egyébként a Delhi Capitals kapitányával, Meg Lanninggel szemben történt, és pöttyös labda lett, miután a labda az ütős lábszárvédőjében elhalt. Bár a mumbaiak apelláltak LKE-ért, de a bíró nem adta meg: valószínűleg mellément volna, és talán még Lanning az ütővel is beleért. Ismailnak különben nem volt túl jó meccse: szerzett ugyan egy kaput, de 11,5-ös gazdálkodással hozta le a 4 játszmáját.

Ismail korábban is már többször felhívta magára a figyelmet azzal, hogy mennyire gyorsan dob. A 2024-es WPL nyitómeccsén (szintén a Capitals ellen) már volt egy 128,3 km/h-s labdája, és a nemzetközi krikettben is az ő nevéhez fűződik a valaha mért leggyorsabb női dobás. Ez is 128 km/h volt, és még 2016-ban a Karib-térség ellen történt meg, de a 2022-es ENN-világbajnokságon is kétszer átlépte a 127-et. A dobó aztán tavaly májusban (akkor 34 évesen) visszavonult a nemzetközi színtérről, de amint látható, klubszinten még aktív.

Amikor a mai meccs szünetében megkérdezték tőle, tudott-e róla, hogy világcsúcsot döntött, nevetve úgy felelt: nem, nem szokta nézni a kivetítőt, miközben dob.


Alapból nem látható kép
×