A kifutások meccsén ébredt fel a Giants, és még lehet, hogy nem késő!

2024. március 6. – Szerző: Krikettgalaxis

Megszerezte első győzelmét az idei WPL-ben a Gujarat Giants, méghozzá az idegenben először próbálkozó Royal Challengers ellen. Ez főleg elsöprő nyitó párjuk érdeme, akik 140 pontot hoztak a konyhára. Érdekesség, hogy a mérkőzés 13 kapuja közül 7 kifutás volt.

A Hathíszinh dzsainista templom Ahmadábádban (illusztráció)A Hathíszinh dzsainista templom Ahmadábádban (illusztráció)

A kép szerzője: Kalyan Shah (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Ez a mérkőzés percre pontosan ugyanakkor kezdődött, amikor Pakisztánban a Qalandars–United találkozó. Ott, miután a Qalandars a szezon első győzelmét szerezte, azt írtuk: a lahoriak későn ugyan, de felébredtek. Itt a WPL-ben az eddig szintén győzelem nélkül álló Gujarat Giants tudta megszerezni első pontjait: a nagy különbség azonban az, hogy nekik ezáltal még megmaradt az esélyük a rájátszásba való bejutásra, hiszen még 3 meccsük hátravan, és a mezőny viszonylag sűrű. De pont ugyanemiatt a sűrű mezőny miatt az RCB-nek is nagyon kellett volna a két pont: azzal akár a vezetést is visszavehették volna a Delhitől (bár NFA-ban erőst le vannak maradva). Csakhogy most már nem a hazai pályájukon játszottak Bengaluruban a lelkes szurkolóseregük előtt, hanem Delhiben, egy számukra ismeretlen pályán.

A gudzsarátiaknál egyetlen változtatás történt a múltkori kezdőcsapathoz képest: Tarannum Pathán helyett Sábnam Sakíl, a mindössze 16 éves dobó került be a csapatba, aki így a torna legfiatalabb játékosa lett. Azt, hogy kezdőcsapat, most azért írtuk, mert múltkor Dajálan Hemalathát le kellett cserélni, miután fejbe találta egy labda – nos, neki nem esett komolyabb baja, így ma már újból itt volt és játszott. Eközben a bengaluruiak nem módosítottak legutóbbi összeállításukon.

A pénzfeldobáskor szokatlan dolog történt: a narancsok kapitánya, Beth Mooney ugyanis az ütést választotta, márpedig ilyen az egész idényben nem történt egyik csapat részéről sem, mindig mindenki dobni szeretett volna először. És bizony az óriások jól is tették, hogy így választottak, ugyanis nyitóik, Laura Wolvaardt és Mooney nagyon jó napot fogtak ki – vagy az RCB dobói mind rosszat. Már a 4. játszmában, amikor 44-nél jártak, elmondható volt, hogy ez a Giants valaha volt legeredményesebb nyitó társulása (eddig 41 volt), de még hol voltunk a végétől! Az erőfölény után 59-cel, 10 játszma után pedig már 104-gyel álltak, Wolvaardt pedig már a maga 50-esén is túl volt. Ezzel most már mind az 5 csapatnak volt valaha a torna történetében 100-as társulása. A pár a 14. játszma végéig állt fenn, ami alatt 140 futást halmoztak fel: ezzel pedig így a WPL összes csapatát tekintve a valaha volt második legjobb pár lettek! Vesztüket éppen egy kifutás okozta: Wolvaardt hiába vetődött előre a vonal felé egy szimpla futás végén, néhány centivel lemaradt. Az alap most már megvolt a csapatnak: ehhez pedig Mooney további 35-öt tett még hozzá a már meglevő 50-e mellé, és még a 3. rendű Phoebe Litchfield is szerzett 18-at, így már az sem számított, hogy ezek után három ütősük összesen 2 ponttal búcsúzott: a csapat 199-cel zárt, ami messze az idei legjobb eredményük, de eggyel még a bármelyik klub által elért legjobb eredményt is meghaladja, mert az csak 198 volt ebben az évben. De azt azért sajnálhatják, hogy a végén nem gyűjtöttek be még többet, mert lett volna rá lehetőségük.

A kergetés pedig nem úgy kezdődött, ahogy egy 200-as cél esetén kezdődnie kellene: két játszma után 7 ponttal állt az RCB. Utána viszont a 3. játszmában Szmriti Mandháná gyorsan több mint megháromszorozta ezt a pontszámot egy 6–6–4-es sorozatkával – viszont aztán rövidesen LKE-vel kiesett. Az erőfölény után 39/1 volt az állás, majd egy újabb kifutás következett (az első félidőben volt még kettő, amit külön nem említettünk): most a másik nyitó ütős, Szabbhínení Meghaná lett az áldozat, miután elindult egy kockázatos második futásra is. A játékrész felénél látott 76/2 ugyan nem volt észveszejtően jó eredmény, de azért reménytelen sem – csakhogy a következő dobásból Tanudzsá Kanvar pörgő labdája eltalálta a melléütő Sophie Devine kéz-karóját, így rögtön 76/3-ra változott az állás. A mérkőzés hátralevő részét az jellemezte, hogy mindig bejött egy-egy ütős, elérte legalább 20 pontot, aztán kiesett, közben pedig a szükséges pontarány egyre magasabbra és magasabbra szökött. A legtöbbet még Georgia Wareham tudta belőle lefaragni, aki 22 dobásból szerzett 48 futást, de a végén őt is kifutották – ahogy Sophie Molineux-t és Ektá Bistet is, vagyis nem kevesebb mint hét kifutás volt a meccsen, a kapuk több mint fele! A Royal Challengers végül csak 180 pontig jutott el, amivel 19 futásos vereséget szenvedtek.

A Giants ugyan nem mozdult el az utolsó helyről, de már lőtávolban van számukra az UP Warriorz, sőt, két győzelemmel akár az RCB-t vagy a Mumbait is beérhetik – már persze ha ők meg kétszer kikapnak. Mivel még három meccse van hátra mindenkinek (kivéve a Bengalurut, akiknek kettő), így még bármi megtörténhet.


Alapból nem látható kép
×