Újabb fejlesztés a Krikettgalaxison: helyezések a világranglistán

2023. június 22. – Szerző: Krikettgalaxis

Mától kezdve látható minden válogatott adatlapján, hogy a különböző formátumokban hányadik helyen áll a legfrissebb hivatalos világranglistán.

A Krikettgalaxis fejlődése töretlen (illusztráció)A Krikettgalaxis fejlődése töretlen (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A Nemzetközi Krikett-tanács (ICC) rendszeresen kiad egy-egy világranglistát, amelyen az összes olyan válogatottat rangsorolja, amelyek az elmúlt néhány évben lejátszottak néhány (adott számú) hivatalos mérkőzést.

Mától kezdve a Krikettgalaxison is láthatóak ezek a helyezések: egyelőre csak a válogatottak adatlapján tüntetjük fel az éppen aktuális helyezést, de mivel innentől kezdve folyamatosan el fogjuk tárolni adatbázisunkban az összes változást is, így később majd olyan grafikonok, idővonalak is megjeleníthetők lesznek, amik azt mutatják, hogy ki mikor hol állt ezen a listán.

A ranglista számítási módjáról részletesen írtunk a lexikonunkban, így most csak egy rövid összefoglalóban említjük meg, hogyan is működik ez az egész. A lényeg, hogy nemenként és formátumonként külön ranglista létezik (női tesztre nincs, mert azt olyan ritkán játszanak), és minden listában minden válogatottnak van egy pontaránya, ami a lejátszott mérkőzések és egy összpontszám hányadosából jön ki. Ha valaki lejátszik egy meccset, akkor az ellenfél pontarányától és az eredménytől függő pontszámot kap, és ennek megfelelően változik a saját pontaránya is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki egy erősebb ellenfelet győz le, akkor jobban léphet fölfelé, mint ha egy gyengét győz le, de ha egy erőstől kap ki, akkor kevésbé csúszik le, mint ha egy gyengétől kapna ki.

Bár a ranglistapontokat minden mérkőzés (vagy tesztben: minden sorozat) után újraszámolják, az ICC csak körülbelül havonta ad ki friss listát.

Jelenleg Magyarország férfi NH20-ban a 72. a világon, nőiben viszont nincs értékelve, mert hivatalos női meccseket még nem játszottunk (sajnos).


Alapból nem látható kép
×