Elég mélyről jött vissza Új-Zéland a második napon

2024. március 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Közel 100 futásos hátrányban volt a házigazda Új-Zéland a második játékrész után az Ausztrália elleni teszten, de a harmadik negyedben szívós játékkal, 50 játszma alatt 134/2-ig jutva már gyakorlatilag 40/2-re állnak, ami teljes kiegyenlítettséget jelez.

Jellegzetes új-zélandi táj valahol Canterbury régióban (illusztráció)Jellegzetes új-zélandi táj valahol Canterbury régióban (illusztráció)

A kép szerzője: Phillip Capper (Flickr), licenc: CC BY 2.0

A tegnapi nyitónapon csak úgy potyogtak a kapuk: 14 is elveszett, ez pedig azt jelezte, hogy hiába csak 38 pont az ausztrál hátrány, a megmaradt hat kapujukkal nem biztos, hogy túl nagy előnyt fognak tudni kiépíteni a második negyed végére – ugyanakkor az is igaz, hogy a kis előny is sokat jelenthet, ha utána Új-Zéland ütősei is ugyanolyan gyorsan esnek majd ki, mint az addigiak.

Emlékezetes: az előző teszt egyik játékrészében az éjjeliőr Nathan Lyon lett az ausztrálok legeredményesebb ütőse. Most is ő kezdte a napot, hiszen tegnap este újfent őt küldték be éjjeliőrnek: és most is hamar bejelentkezett három négyessel – de végül a folytatás nem pont olyan lett, mint legutóbb, és 20 pont után Matt Henry labdáját egy mezőnyjátékoshoz élezte, és elkapták. De még mielőtt ez megtörtént volna, társa, Marnus Labuschagne átlépte az 50-et, és később is folytatta a jó játékot. A Lyon helyére bejövő Mitchell Marsh azonban kacsával máris mehetett le: ismét Henry – valamint ezúttal a videóbíró jóvoltából, ugyanis a pályán elsőre nem adták meg az LKE-t ellene. Henry így már az eddigi 6 kapuból 5-öt a magáénak mondhatott: ez volt még csak a harmadik ötös zsákmánya tesztpályafutása során. Ausztrália ekkor azonban már éppen előnybe fordult: kérdés volt, hogy a maradék 4 kapujukat hogyan fogják tudni kihasználni az előny növelésére. Labuschagne párja ekkor az utolsó igazi ütős, Alex Carey volt, de ő hamar elügyetlenkedett egy ütést, aminek könnyű elkapás lett a vége, így innentől kezdve Labuschagne-ra maradt volna a feladat oroszlánrésze. Ő végül 90 ponttal esett ki a 61. játszmában, annak köszönhetően, hogy Glenn Phillips, az árok, egy látványosat vetődött a labdáért és közben egy kézzel elkapta. Így akkor már az ebédet is megtartották: az állás ekkor 221/8, azaz 59-es ausztrál előny volt.

Nem állíthatjuk, hogy az ausztrál sorvég ezek után beállt volna védekezni. Mitchell Starctól is láttunk két négyest a hátralevő rövid időben, de ami még különlegesebb volt: Pat Cummins is bemutatott egy 4–4–4–6-os sorozatot a 67. játszmában, szegény tesztújonc Ben Sears ellen, így hirtelen a semmiből akár egy 100-as vezetés lehetősége is előderengett. Az végül nem lett meg, csak 94, mert Henry Starcot és Cumminst is kiejtette: így végül 7-es zsákmánnyal zárta a játékrészt.

Új-Zéland ütősei aztán egyáltalán nem törekedtek arra, hogy lemásolják az imént látott dobók ütőjátékát. Klasszikus tesztüzemmódban játszottak, és bár Will Young 1 ponttal kiesett, utána Tom Latham és a 100. tesztjét játszó Kane Williamson bebetonozta magát a pályán. A teaszünet 17 játszma után érkezett el: ekkor Williamson 50 dobásból 25, Latham 48 dobásból 13 ponton állt, a csapat pedig 43/1-en.

A hozzá nem értők számára eseménytelennek tűnő játék még sokáig folytatódott ezek után is. Úgy tűnt, a talaj is feljavult valamelyest, kevesebb támogatást nyújtott a dobóknak, de a két ütős is mindig tudta, mit kell tennie, így sokáig nem kerültek bajba – Latham pedig időközben megszerezte 10 000-edik nemzetközi futását is a három formátumot összeadva. Rövidesen a hazaiak a vezetést is átvették, miközben ez a társulás már a sorozat eddigi legjobb párjává avanzsált, majd mindketten (két egymás utáni játszmában) a saját 50-esüket is megszerezték. A 39. játszmában azonban Williamson egy Cummins-dobásba csak úgy tudott beleérni, hogy az a saját kapuját találta el: hosszú idő után először történt meg, hogy Williamson elérte az 50-et, de a 100-at nem. A hátralevő 12 játszma ismét csendesen telt: Latham 65-tel, a 4. rendű Rachin Ravindra 11-gyel zárt, Új-Zéland pedig 134/2-vel: ez gyakorlatilag olyan, mintha nulláról indulva 40/2 lenne az állás. Ez így nagyon kiegyensúlyozott, bármi megtörténhet a hátralevő napokban!


Alapból nem látható kép
×