Anglia súlyos, játékrészes vereséggel búcsúzott a tesztsorozattól

2024. március 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Véget ért a sok izgalmat hozó, 5 tesztből álló indiai tesztsorozat, ahol a házigazdák végül 4–1-re kiütötték Angliát: a végeredmény ma, az ötödik teszt harmadik napján alakult ki. Az angolok a 3. negyedben mindössze 195-öt értek el, így egy játékrésszel és 64 futással kikaptak.

India zászlaja (illusztráció)India zászlaja (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Elérkezett tehát az 5. teszt középső napja, legalábbis a tervezett idő alapján középső lett volna, de a gyakorlatban úgy tűnt, ez a teszt sem fog 5 napig tartani – ahogy manapság ez igen gyakorivá vált. Az indiai előny nagyon nagy (255) volt, és érezhető volt: ha az angolok nem találnak rá az ütőjátékukra, és azt folytatják, amit az első nap láttunk tőlük, akkor akár még az is benne lehet a levegőben, hogy ma is véget érhet a meccs, játékrészes indiai győzelemmel.

Tegnap a nap végén Kuldíp Jádav és Dzsaszprít Bumráh 18 játszmán át bírta együtt a pályán, így ma nagy kérdés volt, hogy meddig húzzák: vajon tovább idegesítik az angolokat? Nos, végül nem így történt, ugyanis reggel rendkívül gyorsan, 4.1 játszma alatt kiesett az utolsó két ütős is. Mégis van mit megemlíteni erről a rövid időszakról: egyrészt hogy Shoaib Bashir egy mostani kapujának köszönhetően végül ötös zsákmánnyal zárt, de ami még fontosabb: amikor Jádav a kapushoz piszkált egy labdát, aki elkapta, a 41 éves James Anderson megszerezte 700. tesztkapuját: ezt a mérföldkövet harmadikként, de első gyors dobóként érte el a világon! Természetesen a közönség is felállva ünnepelte – annak ellenére, hogy az ellenfél játékosa. Közben egyébként India csak 4 pontot gyűjtött, így 477-tel fejezte be a játékrészt, ami igen nagy, 259-es vezetést jelentett.

Ma reggel egyébként az a hír érkezett, hogy Rohit Sarmá hátproblémái miatt a harmadik játékrészben nem jön ki a mezőnybe, helyette egy helyettesítő játszik, a kapitányi feladatokat pedig Bumráh látja el. A gyors kapuvesztések pedig ennek a játékrésznek az elején is folytatódtak, méghozzá az éppen 100. tesztjét játszó Ravicsandran Asvin jóvoltából. A 2. játszmában Ben Duckett ért bele úgy az egyik labdájába, hogy az ütője végéről a saját kapujára pattant, majd a 6. játszmában azt a Zak Crawley-t kapták el a dobásából, aki az első játékrészben a legfélelmetesebb angol ütős volt – most viszont 16 dobásból megszerzett 0 ponttal távozott. Tovább fokozta az indiai jó kedvet, amikor a 10. játszmában Ollie Pope söprési próbálkozásánál a labda nagyobbat pattant, mint számított rá, így a felső élről csak egy mezőnyjátékoshoz jutott a labda – Ravicsandran már három kapunál járt ebben a negyedben! Ekkor jött be Joe Root mellé a szintén 100. tesztjénél most tartó Jonny Bairstow, aki az első negyedben megpróbált igen agresszívan játszani – és most is ugyanezt láttuk tőle. A két százados csatáját egyértelműen Bairstow nyerte, volt olyan eset is, amikor egymás után két hatost ütött Ravicsandran dobásaiból (amivel a teljes sorozatban átléptük a 100 darab hatost!), és összesítésben megszerezte pályafutása 6000. tesztfutását is, de Kuldíp Jádav már sok volt neki: az ő pörgetéséből LKE-vel kiesett. Utána Ravicsandran rövid időn belül megszerezte a negyedikjét is: egy úszó labdájánál Ben Stokes bizonytalankodott, melyik vonalba helyezze a védekező ütőjét, így a belső él mellett a labda el tudott haladni, bele a kéz-karó tetejébe. Az állás 103/5-re módosult, a pillanat pedig pont kiváló alkalom volt az ebéd megkezdésére.

Ebéd után a Ravicsandran-bemutató tovább folytatódott: hamarosan ötös zsákmányát is elérte Ben Foakes kiejtésével, de részéről aztán ennyi volt mára. Kapuszerző szerepét a 35. játszmában Bumráh vette át, aki három dobás alatt kétszer csapott le LKE-vel: előbb a már 20 ponton álló Tom Hartley, majd a friss ember, Mark Wood kényszerült távozni ily módon. 145/8: ha valakinek bármi kétsége lett volna a végkimenetelt illetően, mostanra ez bizonyára eloszlott. Még Joe Root harcolt egy kicsit a végén, nemsokára az 50-est is elérte, sőt, amíg a többiek inkább védekeztek, ő számos négyest is bemutatott, és végül 84 futással zárt, kiemelkedve a mai angol mezőnyből – ám csapata csak 195-ig jutott, ami azt jelentette: máris vége a meccsnek, nincs szükség negyedik játékrészre, India egy játékrésszel és 64 futással nyert.

A mérkőzés legjobbjává Kuldíp Jádavot választották, aki 7 kaput szerzett és néhány hasznos futást is hozzátett a pontszámhoz, a sorozat legjobbja viszont a 712 futást begyűjtő Jasaszví Dzsájszvál lett. A világbajnokság tabelláján India megerősítette az első helyét – míg Anglia megerősítette a 8-adikját... Nekik valami elképzelhetetlen csodára lenne szükségük, hogy a végén bejussanak a döntőbe.


Alapból nem látható kép
×