A Karacsi egyet letudott a két feladatából

2024. március 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Több dolognak kellett és kell teljesülnie ahhoz, hogy a Karachi Kings bejuthasson a PSL-rájátszásba: az első, hogy ma kötelező volt legyőzniük a Lahore Qalandarst. Márpedig ez megtörtént, így még mindig nyitott a kérdés, vajon sikerül-e nekik a továbbjutás.

A pakisztáni Karacsi egyik jelképe, a Dzsinnah-mauzóleum (illusztráció)A pakisztáni Karacsi egyik jelképe, a Dzsinnah-mauzóleum (illusztráció)

A kép szerzője: M.irfan44 (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Tegnap rendezték a PSL második legnagyobb klasszikus rangadóját, ma pedig a legnagyobbat: a Karacsi–Lahor csatát. Ám ez csak a hagyomány szerint számít a legnagyobbnak, a csapatok pillanatnyi formája alapján a legkevésbé sem, hiszen a két résztvevő a tabella két utolsó helyén szerénykedett, és közülük már csak a Kingsnek volt némi esélye, hogy majd bejusson a rájátszásba. Ehhez ma mindenképpen nyerniük kellett volna, ami annak ellenére mégsem tűnt könnyűnek, hogy a Lahor eddig nagyon gyengén szerepelt: pont azért, mert legutóbb már sikerült nyerniük egyet, így velük volt a lendület.

A kalandaroktól Rassie van der Dussen hazautazott Dél-Afrikába, hogy ottani krikettkötelezettségeinek tegyen eleget, és nem volt itt a legutóbbi csapatból rajta kívül Száhibzádá Farhán sem, helyettük Mirzá Beg és Abdulláh Safík játszott. A délieknél szintén két változás volt a legutóbbi összeállításukhoz képest: Mohammad Naváz és a kisebb sérülést összeszedő Mír Hamzá helyett a rutinos Ánvar Alí és a legkevésbé sem rutinos, 19 éves Aráfát Minhász kapott lehetőséget. Utóbbi most szerepelt először a PSL-ben.

A pénzfeldobásnak nem sok értelme volt, mert a Karacsi a dobást választotta, de Sahín Sáh Afrídí, a Lahor kapitánya is elmondta: ők úgyis ütni szerettek volna először. Üthettek is: méghozzá Mirzá Beg és Fáhar Zamán nyitásával. Beg mintha kényelmetlenül érezte volna magát, 6 dobásból csak 4 pontot szedett össze, utána pedig máris elkapták. De sebaj, mondhatták a lahoriak: a helyére érkező Safík már sokkal jobb volt. Igaz, eleinte, amíg Zamánnal volt párban, utóbbi sokkal-sokkal gyorsabban haladt a pontszerzéssel: amikor elérte az 50-et (a 10. játszmában), akkor Safík még csak 16-on állt, pedig nem sokkal kezdte később. Viszont miután a 11. játszmában nem sikerült lefutniuk egy duplát, mert a mezőnyből Irfán Hán ledobta a kaput, és Zamán kiesett, Safík hirtelen begyorsult. A 15. játszmában közben kiesett az epizódszerepre kárhoztatott Shai Hope is, aki után az 5. rendben Afrídí maga jötte be: ez múltkor elég jól bejött, de ma nem, mert 1 ponttal kiesett. Safík viszont ekkor még ott volt, és a következő játszmában ő is elérte a maga 50-esét – majd ezek után igen hamar elkapták. A félidőt Sikandar Raza és főleg David Wiese kisebb tűzijátéka zárta: mindketten elég gyorsan elértek 20 fölé, utóbbi ráadásul 267-es aránnyal, hiszen 9 dobásból 3 hatost ütött! Összességében a Lahor egy egész szép, 177-es eredmény tudott így felmutatni, ami ezen a karacsi pályán nem tűnt nagyon könnyen lekergethetőnek.

Ám a Karacsi külföldi nyitópárja, Tim Seifert és James Vince rögtön bebizonyította, hogy azért mégsem annyira nehéz ez a cél. Az erőfölény végére már 58/0-ra hozták fel a csapatot, és Vince csak ezek után esett ki, 42 ponttal, a mindössze második PSL-mérkőzését játszó Taijab Abbász dobásából. Ezek után egy kicsit le is lassultak, például a félidő felére már 8,3-ra csökkent a pontarányuk, de ez még mindig igen szép volt, és elegendőnek tűnt a győzelemhez. De miután 24 olyan dobás következett, amiből nem született határ, viszont több kapu igen, az arány még tovább zsugorodott, és ideiglenesen 8 alá is lement. Ekkor azonban Soeb Malik és Irfán Hán begyújtotta a rakétákat: ketten együtt 33 dobásból 10 négyest szereztek, Hán pedig közel 220-as aránnyal gyűjtötte a futásokat, így az utolsó játszma előtti pillanatban már csak 8 pont hiányzott a királyok győzelméhez. A vége azonban igen izgalmasra sikeredett. A játszmát Zamán Hán dobta, és mindjárt az első dobásból elkapta Ánvar Alít, aki csak felütötte a labdát a magasba, így amikor lehullott, a dobó meg tudta azt kaparintani. A következő dobásból az újonc Minhász teljesített ugyan egy szimplát, de a következő dobásból egy duplát is megpróbáltak, ami nem fért bele: Hope kapus szép nyugodtan le tudta verni a kaput. Utána csak egy dupla és egy szimpla jött: az utolsó dobásból így 3 pont kellett a kékeknek a győzelemhez – és Malik megcsinálta! Ekkor ütötte ugyanis az egyik négyest azok közül, amit pár mondattal korábban említettünk: így csapata 3 megmaradó kapuval megszerezte a győzelmet.

A Lahor így most már biztos, hogy a 6. helyen fog végezni, de a Karacsi még küzdhet a rájátszásért. Hogy az sikerüljön nekik, ahhoz az kell, hogy hétfőn legyőzzék (a már biztos továbbjutó) Pesavart, valamint az, hogy az Iszlámábád kikapjon (a már szintén biztos továbbjutó) Multántól, vagy hogy a Kvetta kikapjon a Lahortól és a Multántól is... Azért ezeket nem lehet kizárni.


Alapból nem látható kép
×