A Delhi is bejutott, már csak egy hely kiadó a WPL-rájátszásban

2024. március 10. – Szerző: Krikettgalaxis

Mi van ma a klubkrikett világában? A PSL-ben két mérkőzésen is az utolsó dobás döntött, és most a WPL-ben pedig egy 1-futásos győzelmet láttunk! A Delhi Capitals nyert ilyen arányban a Royal Challengers ellen, így bebiztosítva helyét a rájátszásban: a maradék egyetlen helyért még hárman is versenyben vannak.

Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Egyre jobban kezd a tetőfok felé hágni az izgalom a WPL-ben: bár még a csúcson nem tart, de közeledik. A Capitals és a Bengaluru találkozóján a rájátszásba jutás volt a tét: a Delhi egy győzelemmel ezt teljes bizonyossággal el is érte volna, az RCB pedig jó eséllyel. Jó eséllyel, de nem 100%-kal, őket ugyanis még akkor is megelőzhetné később az UP Warriorz, ha itt ma nyernek – bár mivel NFA-juk jóval jobb, így ez azért csak nehezen fordulhatna elő. De korai volt még ezen gondolkodniuk, hiszen itt állt előttük az idény eddig legjobb játékát bemutató fővárosi csapat... Akiket még soha nem győztek le a WPL eddigi történetében.

Ami a Capitals összeállítását illeti, ők most fordított irányban játszották le azt a cserét, amit legutóbb végrehajtottak: Annabel Sutherland helyére így visszatért Marizanne Kapp. A Royal Challengers ellenben hármat változtatott: Szabbhínení Meghaná, Szimran Bahádur és Ektá Bist helyett került be ma Disá Kaszát, Srejanká Pátil és a WPL-ben most bemutatkozó dobó, Sraddhá Pokharkar. Utóbbi a meccs előtt Szmriti Mandhánától kapta meg a debütálással járó sapkát: Mandháná nem csak itt, hanem a Mahárástrában is csapattársa neki.

Ehhez a meccshez ugyanazt az (elég kevés füvet tartalmazó) sávot használták, mint a tegnapihoz, ahol 200-közeli pontszámok születtek, így ma is sok futásban reménykedhettünk. Ahogy azt már megszoktuk, a pénzfeldobás során az ütést választotta a győztes kapitány: ezúttal Meg Lanning a hazaiak részéről. A szép számmal megjelent, nyilván elsöprő többségben őket támogató nézőknek azonban az elején még csalódniuk kellett: az első játszmában például Lanning és Saifálí Varmá csak 1 futást tudott összehozni (meg volt még 2 extra), aztán viszont (bár volt több határmentes játszma is) javult a helyzetük, és az erőfölény végére már 53/0-n álltak. Utána viszont megint egy kis fordulat következett: az RCB beküldte dobni Sobhaná Ását, aki amellett, hogy a 7. játszmában csak 2 futást hagyott a Delhinek, kiejtette Varmát is. Utána pedig bemutatkozott ma Srejanká Pátil is: ő pedig Lanning kapujával tette érdekesebbé a helyzetet. De ekkor ismét megváltozott a mérkőzés képe: mostantól Dzsemimáh Rodrikszról és Alice Capsey-ről szóltak a percek – a hosszú percek, ugyanis a pár 62 dobásig fennállt, ami alatt 97 futást szereztek! Mindketten 8 négyest ütöttek, de Rodriksz emellett még egy hatost is: többek között ennek köszönhette, hogy ő 50 fölött, míg Capsey végül 50 alatt végzett. Hasonlóság viszont köztük, hogy mindketten Pátil kidobásának lettek az áldozatai: de mivel már eléggé a meccs végén, így a lényeg már el volt dőlve addigra, és az sem számított sokat, hogy Pátil végül még egy kaput megszerzett, és négyes zsákmánnyal zárt. A Capitals összesen 181 pontot tudott megszerezni, ami talán néhánnyal kevesebb, mint amivel igazán elégedettek lettek volna így utólag visszatekintve a félidejükre, de így sem könnyű cél az RCB számára.

A második félidő egy kisebb meglepetéssel kezdődött: a WPL történetében először fordult elő, hogy egy csapat két balkezes ütőssel nyit – most Szmriti Mandháná és Sophie Molineux volt ez a két ütős. Talán ezek után az már nem meglepő, hogy mindjárt a második játszmában Capsey érkezett dobni: ő ugyanis jobbra pörgető, ami a balkezesek ellen pont hasznosnak bizonyulhat. És bizonyult is: Mandháná ugyanis LKE-vel esett ki az egyik dobásából. A következő ausztrál páros, Molineux és Ellyse Perry viszont már nem adta magát könnyen: a félidő felére már 81/1-re emelték az RCB-t – ezek után viszont egy számukra igen szerencsétlen eset történt: Perryt 49 ponttal kifutották! Nem tudni, hogy kettejük közül melyik volt, aki kezdeményezte a szimplát, de az biztos, hogy bőven nem volt benne: Perry még úgy is vagy egy méterrel lemaradt a vonalról, hogy nem is közvetlen rádobás volt, csak a kapushoz dobták vissza a mezőnyből a labdát. Aztán ha már az egyik ausztrál búcsúzott, hát szolidaritásból rögtön a másik is: Molineux-t Arundhati Reddí dobásából kapták el a 12. játszmában, a csapat 93-as állásánál. A bengaluruiaknak azonban még mindig volt valami a tarsolyában, sőt, nem is egyvalami! Hanem kettő, vagy méginkább három: először is Sophie Devine, aki 16 dobásból szerzett 26-ot, másodszor Ricsá Ghos, aki 29-ből 51-et, végül pedig Georgia Wareham, aki 6-ból 12-t. Mindezeket együttvéve az utolsó játszmára még így is 17 pont hiányzott a vendégeknek a győzelemhez. Ez a bizonyos utolsó játszma pedig rendkívül érdekesre sikerült: ide-oda hullámoztak az esélyek közben. Az első dobás hatos lett, a második meg nullás. Utána Ghos és Kaszát vállalt be egy olyan dupla futást, amire pedig egyáltalán nem volt esély: még az is kérdés volt, hogy a második futás közben elhaladtak-e már egymás mellett, mert ettől függött, hogy melyikük esik ki. A videóbírónak is sokáig kellett nézegetnie, végül az a döntés született, hogy Kaszát esik ki: szerencséjükre, mert így a kiváló formában ütő Ghos maradt bent – és maradt aktív. És ha már aktív maradt, hát ütött még egy igazi duplát, majd egy hatost – az utolsó dobásból így 2 futás kellett volna nekik, vagy 1 a szuperjátszmához. Az ütés a hátsó csúcshoz érkezett, így volt esély egy szimplára – ám Ghos éppen lemaradt, és kifutották! Szegény ezek után a földre rogyva szomorkodott – a Delhi viszont érthetően ünnepelt: 1 futással nyerni mindig nagy felszabadultságot okoz!


Alapból nem látható kép
×