31 év után sem sikerült Új-Zélandnak: Ausztrália nyerte a tesztet

2024. március 11. – Szerző: Krikettgalaxis

Utoljára 1993-ban sikerült Új-Zélandnak hazai pályán legyőznie Ausztráliát egy tesztmeccsen. Tegnap este közel jártak ahhoz, hogy megtörjön ez a rossz sorozat, de ma ezt lényegében két ausztrál ütős megakadályozta: végül a vendégek nyertek 3 kapuval.

Ausztrál zászló (illusztráció)Ausztrál zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Múltkori hírünknek azt a címet adtuk, hogy Nehéz feladat vár Ausztráliára a teszt végén, hiszen több mint 200 futást kellett volna még elérniük a negyedik negyedben úgy, hogy négy legjobb ütősük már kiesett. De ha valaki, akkor pont Ausztrália az, aki képes egy ilyen helyzetből is győztesen kijönni: és valóban megcsinálták!

Kezdés előtt néhány órával esett valamennyi eső, így a szakértők már elkezdtek gondolkodni, ez kinek az előnyére fog szolgálni. Ha a labda a fűben vizessé válik, az egyértelműen nehezíti a dobók dolgát, de ha már megszárad annyira a pálya, hogy a labda is száraz marad, akkor viszont a sáv kevésbé száraz talaja éppen hogy az ütősöknek lehet nehezebb a gyors dobók ellen – mondták. Aztán ez az elmélkedés hamarosan teljesen feleslegessé vált, ugyanis újabb csapadék érkezett, ami által egyértelmű volt, hogy vizes lesz a külső pálya, mire a játék elkezdődik. Az pedig egy órás késéssel, délben tudott csak elkezdődni. A nyitást jelző harangot ma Kane Williamson és Tim Southee édesanyja szólaltatta meg: ne feledjük, mindkét fiú most játssza a 100. tesztjét.

Azt is írtuk tegnap, hogy ha a középen bent levő két ütős, Travis Head és Mitchell Marsh kibírja az első egy, esetleg két órát, akkor visszajönnek az esélyek az ausztrálok számára, egyébként nem igazán. Nos, ha ez valóban így lett volna, akkor rendkívül hamar eldőlt volna, hogy Új-Zéland nyer ma: Head ugyanis a nap második játszmájában (a játékrész 26-odikjában) kiesett! Egy Southee elleni nagy ütése ugyanis kicsit balul sült el, és pont a csúcson helyezkedő Will Younghoz szállt, aki derékmagasságban elkapta – mindez egy dobással azok után történt, hogy Marsht pedig Rachin Ravindra elejtette. Nem semmi lett volna két gyors kapuval kezdeni, de azért eggyel sem semmi. Ausztrália viszont most sem omlott össze a teher alatt. Marsh és a mellé beérkező Alex Carey már valóban hozta azt a játékot, amit Marshtól és Headtől vártak a szurkolók: magabiztosan állták a sarat, bár az első megingásuk már a 33. játszmában elérkezett: ekkor a játékvezető LKE-t ítélt Carey ellen, akit csak a videóbíró mentett meg – kiderült ugyanis, hogy a labda mellément volna. A 39. játszmában viszont Marsh megszerezte az 50-et, majd a 42-edikben Carey is eljutott eddig a pontig. A kettő között, a 41. játszmában egy igazán különleges statisztikai adatot láthattunk: szűz játszma 10 futással! Ugyanis mellé és tém extrák ellenére egy játszma számíthat szűznek, ezekből pedig most akadt rendesen: egyszer 4 mellé, aztán 2 tém, aztán még 4 tém... Részben ennek, de főként a két ütős jó játékának köszönhetően ebédre az ausztrálok már 174/5-ön álltak: már csak nagyjából 100 pontot kellett ledolgozniuk! Bár még ebéd előtt volt egy kis vitás eset: úgy tűnt, Marsh egy röptébe nem tudott beleérni, így a dobók LKE-ért apelláltak, amit sem a pályán nem adtak meg, sem a videózás után, mert a hangérzékelő grafikonján egy apró tüske jelent meg, ami azt jelentette, a labda súrolta az ütőt. Vagy... vagy az ütő hozzáért a játékos lábához – ez nem igazán derült ki, így nem csoda, hogy vitákat kavart.

Ebéd után a meggyőző ausztrál játék egészen az 55. játszmáig folytatódott, ekkor viszont Ben Sears két dobásból szerzett két kaput: 80 ponttal Marsh, majd 0-val Mitchell Starc is búcsúzott: a 220/7 újabb izgalmakat ígért! Új ütősnek Pat Cummins jött be, aki rögtön egy 4-essel mutatkozott be, bár a katona majdnem elkapta... de utána magabiztos játékkal haladt előre ő is ugyanúgy, mint Carey. Az izgalmak lassan fogytak, ahogy az ausztrálok közeledtek a célhoz: a legvégén az már nem is volt kérdés, hogy a győzelem meglesz nekik, talán csak az, hogy Carey eléri-e a 100-at. Végül nem érte el, mert 98-neskinél megnyerték a meccset – de a kapus talán így sem bánkódik, hiszen ezért a teljesítményéért és 10 (!) elkapásáért a mérkőzés legjobbjának is megválasztották.

A világbajnokság tabelláján Ausztrália följött a második helyre, míg Új-Zéland lecsúszott onnan. Legközelebb mindkét csapat ősszel játszik tesztet: most már koncentrálhatnak a nyári Húsz20-as vébére, ahol mindketten akár a végső győzelemre is esélyesnek számítanak.


Alapból nem látható kép
×