BBL: jönnek a börzén kívüli, hosszú távú szerződések

2024. március 11. – Szerző: Krikettgalaxis

Néhány (hivatalosan még nem elfogadott) változtatást jelentettek be az ausztrál Húsz20-as ligában, a BBL-ben: ezentúl a játékosbörze előtt a klubok leszerződtethetnének külföldi krikettezőket, ha azok vállalják, hogy egész végig elérhetők lesznek. A női BBL várhatóan lerövidül.

(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)

A kép szerzője: YellowMonkey/Blnguyen (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Ahhoz nem fér kétség, hogy a BBL a világ egyik legerősebb krikettligája, de az is tény, hogy az elmúlt pár évben egy kicsit csökkent a színvonal és a nézőszám is – bár a szurkolók a legutóbbi szezonban már ismét egyre többen tódultak a stadionokba. A színvonalromlás fő oka az volt, hogy számos kiváló játékos csak néhány hétig, vagy akár csak néhány meccsig volt elérhető klubja számára, mert az egy időben zajló, a világ másik részén megrendezett, és több pénzt ígérő másik bajnokságok elszívták őket. Ráadásul voltak, akik nem is a csoportkörből, hanem pont a döntő szakasz idejére távoztak...

A helyzet orvoslására az Ausztrál Krikettszövetség azt eszelte ki, hogy lehetőséget ad a csapatoknak, hogy egy külföldi sztárral még a játékosbörze előtt külön, hosszú távú szerződést kössenek, amennyiben az illető elfogadja, hogy nem hagyhatja el a BBL-t idő előtt, hanem a teljes idényre elérhető kell, hogy legyen. Ezt az ötletet valószínűleg az elkövetkező hetekben hivatalosan is elfogadja majd a szövetség.

Most még sok játékossal előfordulhat, hogy van szerződése más ligákkal, ezért a következő nyári (nekünk: téli) BBL-ben még lesz egy kis engedmény a fent említett szabályozásból, de a 2025–2026-os szezontól kezdve már szigorúan fogják venni. Szerencse továbbá, hogy az Egyesült Arab Emírségek ILT20 nevű ligája (ahol rengeteg pénz forog) várhatóan január–február helyett ezentúl novemberben lesz, és így nem ütközik majd az ausztrál ligával. Ha ez valóban így lesz (még nincs eldöntve), az nagyon sokat számíthat, hiszen az ILT20-ban egy csapatban akár 9 külföldi játékos is szerepelhet, ezért annak a bajnokságnak rendkívül nagy az elszívóereje.

Mint ismert, a legutóbbi férfi BBL-t már lerövidítették a korábbiakhoz képest: 56 meccs helyett csak 40-et rendeztek az alapszakaszban, és ez abból a szempontból bevált, hogy így egy mérkőzésre több szurkoló látogatott ki. Részben talán ezért is, de főként a női világbajnokság miatt idén a női BBL-ben is már csak 40 találkozó lesz az alapszakaszban: ha ugyanis továbbra is ragaszkodnának az 56-hoz, a szeptember–októberre tervezett Húsz20-as női vébé egybelóghatna a BBL-lel. A rövidítéssel azonban van egy kis probléma: a nők általában jóval kevesebb játéklehetőséget kapnak egy év során, mint a férfiak, márpedig nekik arra nagy szükségük lenne, ha továbbra is a világelithez kívánnak tartozni. Ezért a kieső BBL-meccseket valami mással lenne jó pótolni: erre két lehetőség is felmerült. Lehetne egy bemelegítő tornát rendezni a női BBL-csapatok számára, mielőtt a fő szezon elkezdődne, vagy esetleg bevezetnének egy olyan új Húsz20-as női ligát, ahol a tagállamok csapatai között zajlanának a küzdelmek. Egy ilyen rendszerben pénzügyileg is jól járnának a játékosok, ott ugyanis lejátszott meccsenként kapnának valami juttatást. (A BBL-ben egyébként fix, teljes szezonra szóló bérük van.)


Alapból nem látható kép
×