Az utolsó szalmaszálba kapaszkodik a Gujarat Giants

2024. március 11. – Szerző: Krikettgalaxis

Viccesen mondhatnánk: mai győzelmükkel nagyot nőttek, talán meg is duplázódtak a Gujarat Giants esélyei a továbbjutásra – mondjuk 1% helyett 2%-ra. Ezzel párhuzamosan a vesztes UP Warriorzéi pedig jócskán lecsökkentek, de még mindig ők vannak jobb helyzetben, mint mai legyőzőik. A legvalószínűbb viszont, hogy egyikük sem jut majd tovább.

A Hathíszinh dzsainista templom Ahmadábádban (illusztráció)A Hathíszinh dzsainista templom Ahmadábádban (illusztráció)

A kép szerzője: Kalyan Shah (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Ha az esélyeket csak matematikai szempontból latolgatjuk, akkor a következő helyzettel néztünk szembe a mai meccs előtt: bármelyik csapat is nyer ma, az még nem biztosítja nekik a bejutást a rájátszásba, viszont az UP Warriorznak még egy vereség sem jelenti azt, hogy le kellene mondaniuk róla. Az egyetlen bizonyosság az volt, hogy a Giants egy esetleges mai bukta után biztosan lemarad a továbbjutásról.

A GG egy helyen módosította a legutóbbi kezdőcsapatát, méghozzá ott, hogy Szneh Ráná helyett most Mannat Kasjap játszott. Az UPW viszont kettőt cserélt: náluk Tahlia McGrath és Gauhar Szultáná maradt ki, és Csamari Atapattu került vissza Andzsali Szarváníval együtt.

Érdekesség, hogy a két csapat eddigi három egymás elleni meccsét mindig az Uttar Prades-iek nyerték, de mindig kergetőként – most viszont úgy tűnt, ezen a delhi pályán előnyösebb ütéssel kezdeni: így izgalommal várhattuk már a pénzfeldobást is. Ennek során a narancsok az ütést választották, így Laura Wolvaardt és Beth Mooney jöhetett be középre. És igen jól is indultak: az erőfölényben 10 határt is ütöttek, és 53/0-s eredményt értek el. A Warriorz pedig sehogyan sem találta az ellenszerüket, talán ezért is próbálkoztak az első 8 játszmában 7 különböző dobóval... végül a hetedik, Sophie Ecclestone hozta meg nekik a várt áttörést: a 8. játszmában az ő dobásából verték le a 43-on álló Wolvaardt kapuját. A meccs egy második szakaszba lépett: ezt a Giants hanyatlása jellemezte. Előbb Csamari Atapattu ejtette ki kacsával Dajálan Hemalathát, majd, miközben a futásgyűjtés sebessége is lecsökkent, elveszett Phoebe Litchfield, aztán Ashleigh Gardner kapuja is – a többieket pedig már fel sem soroljuk egyesével: a lényeg, hogy innentől kezdve mindenki elég kevés ponttal búcsúzott. Kivéve Mooneyt, aki a nyitástól kezdve végig bent maradt, és az utolsó két játszmában megmutatta minden csapattársának, mit kellett volna csinálniuk: hét négyest ütött ekkor, ebből ötöt a 20-adik játszmában. Így aztán egy igen gyenge 120/7-ről két játszma altt 152/8-ra jöttek föl, ami már azért védhetőnek tűnt. Eközben Ecclestone a mai 3 kapujával összesítésben már 11-re jött föl, amiért átvehette a lila sapkát, amit mindig a dobóranglista éppen aktuális éllovasa viselhet.

Szóval, mint írtuk, a 152 védhetőnek tűnt, de kergethetőnek is. A mérleg nyelve azonban nagyon gyorsan kibillent a második félidő elején: a mindössze 16 éves Sábnam Sakíl az első játszmában máris kiejtette Alyssa Healyt és Csamari Atapattut is! És ha ez még nem lett volna elég katasztrófa a lakhnaui csapat számára, a következő játszmában Kathryn Bryce is lecsapott, és így Kiran Navgíre is pont nélkül kényszerült távozni – majd visszatért Sakíl, és ledobott egy olyan játszmát, amiből csak 1 futást tudtak begyűjteni a lila–sárgák. És csak úgy mellékesen két játszmával később ugyanezt megint megtette – de akkorra már még eggyel kevesebben volt az UPW, mert közben még Grace Harris is kiesett. Az erőfölény után így 30/4 volt az állás: innen szép nyerni, mondják. De nem lett szép, ugyanis nem nyertek: hamarosan elvesztették még Svetá Szehrávatot is, így már csak Dípti Sarmá és Púnam Khemnár együttes harcát láthattuk a félidő végéig, ők pedig, bár becsületükre legyen mondva, ezt a harcot szépen és kitartóan vívták, nem tudták megcsinálni a majdnem lehetetlent. Hiába Sarmá 88 futása és Khemnár 36-ja, a csapat csak 144-ig jutott el, és 8 futással alulmaradt.

A továbbjutással kapcsolatban tehát semmi sem dőlt el még. A helyzet a következő: jelenleg az RCB 6 ponttal a harmadik, az UPW-nek szintén 6 pontja van, a GG-nek pedig 4. De a Warriorz már befejezte az alapszakaszt, pontjaikat nem gyarapíthatják tovább, míg a másik két csapat igen. Ez azt jelenti, hogy az Uttar Prades-iek csak úgy juthatnak tovább, ha a Royal Challengers valami óriási vereséget szenved holnap az MI ellen, és ettől az NFA-juk kb. 0,4-et romlik. A Giantsnek ugyanebben kell bíznia, annyi különbséggel, hogy nekik még szerdán le kell győzniük a Delhit is, és ennek a győzelemnek és az RCB vereségének együtt akkorának kell lennie, hogy elfogyjon a jelenleg fennálló 0,9-es NFA-különbség, és közben az UP-t is előzzék meg, akiknek 0,5-tel jobb a nettó futási aránya... Ezekre a forgatókönyvekre pedig elég kicsi esély látszik, így Bengaluruban lassan kezdődhet az ünneplés...


Alapból nem látható kép
×