Nem kell itt számolgatni, kérem: Ellyse Perry letarolta a Mumbai Indianst

2024. március 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Az utolsó előtti WPL-csoportmeccs előtt nagyban ment a számolgatás, hogy milyen forgatókönyvek lehetnek, ha kikap az RCB. Nos, ezeket máris lehet elfelejteni, ugyanis nem kaptak ki, sőt, az elképesztő Ellyse Perrynek köszönhetően valósággal földbe döngölték a Mumbai Indianst.

A Bengaluru-palota Bengaluruban (illusztráció)A Bengaluru-palota Bengaluruban (illusztráció)

A kép szerzője: Basavarajmin21 (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Ennek a mérkőzésnek a rájátszásba való bejutását már korábban biztosító MI számára is volt tétje: pályáztak ugyanis még a csoportelsőségre is, ami azért fontos, mert aki megnyeri az alapszakaszt, annak nem kell elődöntőznie, hanem közvetlenül a döntőbe jut. De talán még fontosabb volt a találkozó a Bengalurunak: nekik ugyanúgy 6 pontjuk volt, mint az UP Warriorznak, sőt, még a Gujarat Giants is utolérhette volna őket, ha a narancsok holnap legyőzik a Delhit – így a 3. hely (ami még éppen rájátszást ér) akár három csapat között is eldőlhetett volna csupán a nettó futási arány alapján. Ebben a mutatóban messze az RCB állt a legjobban, így nekik lényegében elég volt az is, hogy ha ma kikapnak, akkor ne kapjanak ki nagyon nagy arányban – de persze csak egy győzelemmel mehettek volna teljesen biztosra.

A két együttes összesen egy változtatást hajtott végre legutóbbi összeállításain: a Royal Challengers semmit, míg a Mumbainál kényszerűségből kihagyták múltkori kapusukat, Jásztiká Bhátiját, aki helyett a 28 éves, de a WPL-ben még csak most debütáló Prijanká Bálá került be a csapatba.

A Delhiben megszokottaktól eltérően az RCB ma a dobást választotta. Az MI-nél Bhátijá hiányában ma a máskor jóval lejjebbi rendben ütő Szadzsívan Szadzsáná jött be nyitni Hayley Matthews mellé. Ők ketten viszonylag jól is haladtak az elején, de éppen nem bírták végig az erőfölényt: az 5.6-ban Sophie Devine dobásából Matthewst elkapták: az elkapást pedig Ellyse Perry hajtotta végre. Jó, rendben, egy elkapás, jegyezzük. És ha már így alakult, a következő játszmára Perry dobni is bejött: ezt a játszmát 2-es gazdálkodással hozta le: jó. Ezek után Szadzsáná kezdett veszélyesen beindulni: például két négyest és egy hatost is összehozott rövid időn belül, de aztán megint jött Perry, és ledobta a kapuját. A következő dobásból pedig ugyanezt megtette a bejövő Harmanprít Kaurral is: hm, nem rossz. Aztán jött a 11. játszma: ekkor egy LKE és egy újabb kidobás volt az eredménye: négyes zsákmány, ez igen! Aztán jött a 13. játszma, ismét egy kidobás és ismét egy LKE: hűha!!! Itt a WPL történetének első hatos zsákmánya! Aztán ebben a félidőben vége lett a Perry-bemutatónak, de azért még a többi dobó is hozzátett egy kicsit, és 19 játszma alatt, 113 ponttal elfogyasztották az egész MI-t. A két nyitón kívül csak az újonc, a 9. rendben bejövő Bálá tudta átlépni a 10 pontot: ő 19-neskivel zárt.

Szünetben a szakértők kiszámolták, hogy ha az RCB a második félidőben eléri az 54 pontot, akkor az UP Warriorz matematikailag is búcsúzik az idei szezontól. De ez lényegében csak elméleti kérdés volt, mindenki tudta, hogy 54-et el fognak érni. Ez még akkor is nyilvánvaló volt, amikor a 4. játszmában Sophie Molineux 9, majd a következőben Szmriti Mandháná 11 ponttal búcsúzott: bejött ugyanis a harmadik rendben Perry. Akinek pedig dobásban ilyen napja van, mint neki ma eddig, annak muszáj, hogy ütésben is ilyen napja legyen – és ilyen is lett. Ugyan nem mondhatjuk azt, hogy nagy sebességgel száguldott volna, de magabiztos volt, és időnként egy-egy határral is bejelentkezett: végül a szintén gyorsan kieső Sophie Devine helyére bejövő Ricsá Ghossal egy 76-futásos társulást alkotva a 15. játszma végére bekormányozták a Bengalurut a célba – és a rájátszásba. Perry, akinek egyébként egy négyese volt a mai utolsó ütés, 40-neskivel végzett: talán ha nem dobott volna olyan jól az imént, és az MI-nek több pontja lett volna, neki is meglehetett volna az 50 – szóval csak magát okolhatja :)

Az RCB tehát megszerezte az alapszakasz harmadik helyét, de az még hivatalosan nem dőlt el, hogy ki lesz az első és ki a második a Mumbai és a Delhi közül: jelenleg mindketten 10 ponttal állnak, de a Capitals holnap még játszik egyet, és aztán vége. Bár mivel a fővárosiak NFA-ja sokkal (SOKKAL) jobb, így még egy nagyobbacska vereség is belefér nekik: lényegében kijelenthetjük, hogy ők nyerik a csoportkört.


Alapból nem látható kép
×