Szuperjátszma után Zimbabwéé az aranyérem a nőknél az Afrika-játékokon

2024. március 13. – Szerző: Krikettgalaxis

Dél-Afrika, a földrész legerősebb országa ezúttal csak egy legyengített válogatottat küldött az Afrika-játékokra: rá is faragtak, mert ugyan eljutottak a döntőig, de ott Zimbabwével csak holtversenyt játszottak, a szuperjátszmában pedig északi szomszédaik bizonyultak jobbnak.

Afrika egy földgömbön (illusztráció)Afrika egy földgömbön (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az Afrika-játékok az valami olyasmi, mint az olimpia, csak kifejezetten afrikai országok részére: rengeteg sportág rengeteg versenyezője gyűlik össze, és ők versengenek az érmekért. Az idei eseményre Ghánában került sor, a krikett pedig most először szerepelt az Afrika-játékok programjában. Ez is jelzi a krikett növekvő népszerűségét világszerte!

Először a női tornát rendezték meg, a férfiak majd most vasárnap kezdik meg a szereplésüket. Mindkét nemben 8 válogatott küzdött vagy küzd majd meg az aranyéremért NH20-as formátumban, bár nem pont ugyanaz a nyolc (csak majdnem). Ez a hír csak a nőkről szól, hiszen náluk ma zajlott le a döntő.

Természetesen Dél-Afrika számított volna a legnagyobb esélyesnek, ám ők úgy gondolták, elég lesz, ha csak valami második számú válogatottat állítanak ki: már az első meccsükön 8 újoncot avattak, majd később összesen még négyet, de kapitányuk, Nondumiso Shangase sem volt valami tapasztalt: mindössze 18 válogatottsággal a háta mögött nevezték ki erre a fontos feladatra.

Nem is csoda, hogy mindjárt a csoportkör elején kaptak egy pofont: Namíbia egy DL-eljárásos meccsen szűken ugyan, de legyőzte őket. Utána viszont összeszedték magukat, és sikerült a csoport élén végezniük: a második helyen Nigéria jutott tovább, a harmadik Tanzánia lett, Namíbia pedig a negyedik. A másik csoportban Zimbabwe jóval meggyőzőbb játékot mutatott be, bár a végül második helyen végző Ugandát csak nehezen gyűrték le, de így is 100%-os teljesítménnyel nyerték a csoportot. Kenya kettő, míg Ruanda nulla ponttal zárt.

Az elődöntők során Dél-Afrika Ugandát, Zimbabwe pedig Nigériát múlta felül, így a harmadik helyért ma Uganda és Nigéria játszhatott: itt végül utóbbiak nyertek. A döntő igen izgalmasra sikerült: mind Zimbabwe, mind Dél-Afrika éppen 112 futást tudott begyűjteni, így szuperjátszmára került sor. Az elsőben, amikor Dél-Afrika ütött, három dobásból ki is esett két ütősük, márpedig ilyenkor több nem jöhet be: mindössze 2 pontot tudtak így begyűjteni, így aztán Zimbabwe simán, egy négyessel bekaszálta az aranyérmet.

A torna legtöbb futását (150-et) a zimbabwei Modester Mupachikwa gyűjtötte be, míg a legtöbb kaput (10-et) a mindössze 17 éves nigériai Lillian Udeh szerezte. Ez főként annak köszönhető, hogy a Dél-Afrika elleni csoportmeccsen ötös zsákmányig jutott: ez volt a nigériai női válogatott első ötös zsákmánya! Az is említést érdemel még, hogy az ugandai Concy Aweko ezen a tornán szerezte meg 100. kapuját: ez a világon eddig mindössze 11 másik női játékosnak sikerült! (Bár a jövőben ez már nem lesz akkora szenzáció, valószínűleg pár éven belül jó sokan el fogják még érni a 100-at.)


Alapból nem látható kép
×