Nem jött ki a hullámvölgyből a Gladiators, továbbjutott az IU

2024. március 15. – Szerző: Krikettgalaxis

Folytatódott a Quetta Gladiators szezon elejéhez képest csalódást keltő játéka: ezúttal a végselejtezőt bukták el az Islamabad Uniteddel szemben. Így holnap egy Zalmi–United párharc dönt arról, ki juthat be a hétfői döntőbe.

Az iszlámábádi Faiszal-mecset, Pakisztán nemzeti mecsete (illusztráció)Az iszlámábádi Faiszal-mecset, Pakisztán nemzeti mecsete (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Amikor idény elején a Kvetta sorozatban az első három meccsét megnyerte, vagy amikor 5 mérkőzés után 4 győzelemmel álltak, máris sokan bajnokesélyesként kezdték el őket emlegetni. Ám a csapat utána eléggé kipukkadt, és mindössze egyetlen újabb találkozót tudtak megnyerni: az utolsó helyezett Lahor ellen. A United viszont ellenkezőleg teljesített, inkább gyenge kezdéssel és jobb befejezéssel – így az alapszakaszban a két együttes éppen egyenlő pontszámmal végzett. Első egymás elleni találkozójukat még a lilák nyerték, a második pedig eső miatt elmaradt. A végselejtezőre úgy érkeztünk el, hogy a pillanatnyi forma egyértelműen a fővárosiak mellett szólt.

Az Iszlámábádnál fontos hír, hogy elég jó formában levő nyitó ütősük, Colin Munro combsérülés miatt nem volt bevethető: helyette ma honfitársa, Martin Guptill kezdett. Emellett még a dobók között is cseréltek egyet: Tymal Mills helyett Obed McCoy játszott. A gladiátorok ellenben ugyanazzal a csapattal álltak ki, mint amellyel legutóbb kikaptak a Multántól.

Bár az első játszma elég csendes volt az ütéssel kezdő United részéről, Guptill hamarosan megmutatta, talán ő is ér, ért volna annyit eddig is, mint Munro: a 2. játszmában 3 egymást követő 4-essel jelentkezett be, majd az erőfölényt 21 ponttal zárta. Eközben nyitó társa, Alex Hales (két hatosa ellenére alacsonyabb ütési aránnyal) 23 ponttal búcsúzott, miután Akeal Hosein egyik dobásából elkapták. Guptill viszont tovább menetelt, és Ága Szalmánnal egy elég jó kis társulást alkotva 100 fölé juttatták a csapatukat a 12. játszma elejére. Szalmán ugyan ezek után kiesett, de jött még helyette két másik ütős, akik szintén elég jó aránnyal ütöttek – bár nem túl sokáig: Sádáb Hán 13 dobásból szerzett 23-at, míg Ázam Hán 6-ból 18-at. 3 játszmával a vége előtt, 155/4-nél, az 50 fölött járó Guptillal még mindig a pályán úgy érződött, egy igen szép pontszám is meglehet még a vörösöknek – ám a gladiátorok dobói jól hozták le a haláljátszmákat, és innentől kezdve már csak egyetlen határesemény volt, míg kapuból 5-öt is láttunk, így aztán az ütősök csak 175-ös célt tudtak felállítani. Ami azért így sem rossz, de valószínűleg kicsivel a vége előtt még ennél jobbat vártak.

Az izgalmak aztán nagyon hamar eloszlottak a második félidőben. Imád Vaszím első játszmája után már 1/1 volt az állás, sőt, két dobással később már 1/2: mindkét nyitó ütős Szaúd Sakíl és Jason Roy is el kényszerült hagyni a pályát. Innen még lehetett volna visszaút, de Vaszím rövidesen még kétszer lecsapott, sőt, Laurie Evanst is kifutották, miután társával elindultak egy esélytelen szimplára: 5 játszma után 21/5 – végleg eldőlt? Talán Omer Júszuf és Akeal Hosein nem így gondolta: ők többek között pár szép hatost is beiktatva 52 ponttal gazdagították a csapatot – de aztán pont akkor, amikor ennek köszönhetően felcsillanhatott volna a remény a liláknak, újabb kifutásba szaladtak bele: elindultak egy második futásra, aztán valahogy összezavarodtak, és végül a Hosein felőli kaput a mezőnyből ledöntötték. Az ütős kicsit dühös is volt a párjára, úgy érezte, rajta múlt... Juszúf viszont folytathatta, és folytatta is: innentől kezdve egészen egy 50-esig menetelt, miközben Mohammad Ámir személyében volt egy másik elég jó párja: Ámir 23 pontig vitte. De a borzasztó kezdés után mindez már kevés volt, nem tudták visszahozni a meccset, a szükséges pontarány csak növekedett, ráadásul a 19. játszmában még az ütőseik is elfogytak, így meggyőző, 39 futásos vereséget szenvedtek.

Így a Kvetta a bajnokság negyedik helyén végzett: a jó szezonkezdés után ez nyilván csalódás, de azért tegyük hozzá: ez még így is az utóbbi 5 évük legjobb eredménye! Az Iszlámábád pedig holnap folytatja a döntőért való küzdelmet a Pesavar ellen.


Alapból nem látható kép
×