Kevésbé angolos névre vált az RCB

2024. március 19. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár a Royal Challengers IPL- (és WPL-)-klub székvárosának nevét hivatalosan már 2014 ősze óta Bengaluru formában írják, a klub egészen eddig még az angolos Bangalore alakban szerepeltette az elnevezésében. Ma bejelentették, hogy ez megváltozik.

A Bengaluru-palota Bengaluruban (illusztráció)A Bengaluru-palota Bengaluruban (illusztráció)

A kép szerzője: Basavarajmin21 (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

A Royal Challengers 2008, vagyis az alapítás óta résztvevője az IPL-nek: alapításakor a Royal Challengers Bangalore nevet kapta – hiszen a város nevét ekkor még Bangalore alakban írták, angolos írásmód szerint. Ezt az alakot vette át egyébként a magyar nyelv is: magyarul Bangalor volt a település neve.

Hogy a gyarmati időszakot minél jobban feledtessék, és az indiai nemzeti jelleget minél jobban hangsúlyozzák, hosszas előkészítés után 2014 őszén a nagyvárost Bengaluru névre keresztelték át – ám a krikettklub ekkor még megtartotta régi nevét. Majdnem tíz évig: ma viszont bejelentették, hogy ők is haladnak a korral, és a helyiek szívéhez közelebb álló, az angol írásmódot feledtető névre váltanak. Így tehát a 2024-es IPL-ben már Royal Challengers Bengaluru néven szerepelnek majd.

A névváltoztatás bejelentése azok után történt, hogy a klub a Csinnászvámí stadonban egy rendezvényt tartott, ahol többek között jelen volt leghíresebb játékosuk, Virát Kohlí, valamint Faf du Plessis és a frissen bajnoki címet nyert Szmriti Mandháná is. Itt hirdették ki azt is, hogy idén Vinaj Kumárt vették fel a csapat Hírességek Csarnokába: ezt tavaly nyitották meg, és kezdetnek két korábbi klublegendát iktattak be AB de Villiers és Chris Gayle személyében. Kumár, a jobbkezes sebes dobó, aki így tehát a Csanok harmadik tagja lett, 2008 és 2013 között 64 meccset játszott a csapat színeiben, ami alatt 72 kaput szerzett.

Az RCB, immáron új nevén, most pénteken játssza idei első IPL-mérkőzését a bajnoki címvédő Chennai Super Kings ellen: ez egyben a szezon nyitómeccse is lesz.


Alapból nem látható kép
×