Da Szilvá és Mendisz ikerszázasai a siker küszöbére repítették Srí Lankát

2024. március 24. – Szerző: Krikettgalaxis

A világon mindössze harmadszor fordult elő a teszt közel 150 éves történetében, hogy egy csapat két játékosa egy mérkőzésen két százast is elérjen: ezt most a Srí Lanka-i Dhanandzsaja da Szilvá és Kamindu Mendisz tette meg, akiknek köszönhetően Srí Lanka előnye több mint 500 futásra nőtt, sőt, a negyedik negyedben Banglades már 5 kaput el is vesztett.

A Srí Lanka-i Oroszlán-szikla (illusztráció)A Srí Lanka-i Oroszlán-szikla (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Tegnap 119/5-ös Srí Lanka-i állással ért véget a nap a harmadik játékrészben, ami az első két negyedet is figyelembe véve 211 futásos előnyt jelentett. Bangladesnek még lehetett volna esélye a győzelemre, ha ma délelőtt sikerül több gyors kaput összehozniuk a dobóiknak – ellenkező esetben a vendégek már egyre utolérhetetlenebb távolságra tudtak volna elhúzni. Reményt adhatott a bengáliaknak, hogy bár eleinte szinte csak a gyors dobók vittek mindent, tegnap délután már megjelentek a pörgetést segítő adottságok is a pályán, és az utolsó néhány kapu között már kettő olyan is volt, amit lassú dobók gyűjtöttek be. Azonban egy éjjeliőr mellett ott volt még a pályán Dhanandzsaja da Szilvá, és még be sem jött az a Kamindu Mendisz, aki Da Szilvával az első játékrészben kiváló párt alkotott: akkor mindketten 100 fölé jutottak.

Éjjel néhány intenzívebb zápor áztatta Sziletet, de szerencsére aztán megjavult az idő, és nem csak hogy játszani lehetett ma, de még csak halasztani sem kellett a kezdést. És Banglades mindjárt a mai 3. játszmában (ez a 39. volt a negyedben) megtette, ami nagyon kellett nekik: máris szereztek egy kaput. Igen ám, de ez csak az éjjeliőr Visva Pranándu kapuja volt, ami szükséges volt nekik, de messze nem elégséges. Most jött ugyanis be Kamindu Mendisz, és újra összeállt a rettegett társulás... És ez a társulás ugyanúgy kezdte, mint múltkor: egyszerűen nem lehetett őket kiejteni. Most óvatosabb játékkal ugyan, de szívósan haladtak előre, és egy óra játék után Da Szilva már az 50 futást is elérte (ő reggel 23-tól indult). Aztán elkezdték növelni a sebességüket is: volt, amikor két egymás utáni négyest, sőt, volt, amikor két hatost láttunk két szomszédos dobásból. A 63. játszma utolsó dobásából Mendisz is megszerezte az 50-est: ekkor Da Szilvá már 85-ön állt – és ezzel eljött az ebédszünet ideje is. Srí Lanka 233/6-ra tornászta fel magát, ami gyakorlatilag 325/6-ot jelentett: ha innen valahogyan elvesztik, valószínűleg mindenki a falba fogja verni a fejét náluk.

Márpedig Da Szilvá és Mendisz nyilván nem szerette volna összetörni a koponyáját, ezért (vagy nem éppen ezért) ebéd után is folytatták a remeklést. A 76. játszmában Da Szilvá megszerezte a 100-asát, amivel 2014 óta az első Srí Lanka-i ütős lett, aki ikerszázast teljesített egy teszten, de összességében sem sok ilyen alkalom volt eddig – és ami volt, az majdnem mindig épp Banglades ellen történt... A 80. játszma végén már Mendisz is 80-on állt, ám ekkor a bangladesiek kikérték az új labdát. Ez pedig kis híján azonnal meghozta a gyümölcsét: az új labdával történt második dobásból lett volna esély elkapni Da Szilvát, de Náhid Ráná elejtette. Ezen azonban nem sok múlt, mert az érdekes módon nemsokára bejövő pörgető, Mehedí Hászán Mirádzs labdáját, talán az összpontosítás hiánya miatt csak a rövid középpályáshoz ütötte, aki elkapta azt. A 94. játszmában viszont Kamindu Mendisz nagy pillanata is elérkezett: ő is megszerezte a százast, és mivel neki is már volt egy az első játékrészben, így egy csapásra két ikerszázast is láthattunk ma. Néhány dobás után elérkezett a tea ideje: az állás 338/7 volt, vagyis lényegében 430/7 – Bangladesnek már most világrekordot jelentő kergetést kellett volna bemutatnia, ha nyerni szeretett volna, pedig még a harmadik negyednek sem volt vége!

Igaz, hogy a 102. játszmában Hászán Mirádzs két egymást követő labdából két ütőst is kiejtett, de ezek csak sorvégi dobók kapui voltak, Mendisz még maradt a pályán: és ha már maradt, olyan minden mindegy alapon szinte Húsz20-as stílusra váltott, miközben utolsó kapus párja, Kaszun Rádzsita csak védekezett: ennek köszönhetően Mendisz rövid idő alatt 164 pontra tudott följönni, mire kiesett, Srí Lanka pedig 510-es előnybe került: mivel még két nap van hátra, a mérkőzés lényegében eldőlt, hacsak az időjárás nem szól közbe.

Még mielőtt rátérnénk a 4. játékrész rövid leírásának, említsünk meg néhány statisztikai adatot a két Srí Lanka-i ütős mostani játékával kapcsolatban! Amint a bevezetőben is írtuk, ez a világon csak a harmadik alkalom volt, hogy egy csapatban két ikerszázas született: az első 1974-ben történt, a második pedig 2014-ben. (Olyan eset is csak három volt, amikor a két különböző csapatban volt egy-egy játékos, akik két százast teljesítettek.) Szintén a 3. eset volt ez, amikor egy konkrét társulás kétszer is legalább 150-et teljesített: az első 1938-ban, a második pedig 2015-ben történt. Már az sem túl gyakori, hogy egy játékos ikerszázast teljesítsen, de hogy legalább hetedik rendű legyen az illető, ilyen még sosem volt a világon: Mendisz lett az első. Sőt, az ő összesen 266 pontja is a második legtöbb, amit valaha legalább 7. rendű játékos teljesített tesztben. Az összesen 375 futást hozó társulásaik a világon a harmadik helyre elegendőek, ha a legalább hatodik kapus teszttársulásokat tekintjük. További érdekesség, hogy a 3. negyedben a 6. kapu elvesztése után Srí Lanka 292 futást szerzett: velük ilyen még korábban soha nem történt, és olyan sem, hogy két játékrészben összesen 528 pontot gyűjtsenek az 5. kapujuk elvesztése után. A világon is csak 4 alkalom volt, amikor egy csapat (ezek szerint nem Srí Lanka) megcsinálta ezt.

És akkor most térjünk vissza a 4. negyedre, mivel ma még abba is volt egy kis idő belekezdeni: méghozzá 13 játszma. Ez a 13 pedig nem sok szerencsét hozott a bengáliaknak: többek között három (!) kacsát viszont igen. Az első mindjárt az első játszmában jött, de mire elérkezett volna a második, közben két további ütősük búcsúzott néhány pontocskával – vagyis összesen 5-en estek ki ez alatt a rövid idő alatt: talán mondanunk sem kell, mindannyian sebes dobók által. Szinte mindegy is, hogy hány pontot szereztek ezalatt, de a rend kedvéért megemlítjük, hogy 47-et, így a hátralevő két napban a hátralevő öt kapujukkal már csak 463-at kellene ledolgozniuk...


Alapból nem látható kép
×