Gyakorlatilag kijutottak az ausztrálok a 2025-ös női ENN-vébére

2024. március 27. – Szerző: Krikettgalaxis

Ha bárkinek is lettek volna bármiféle kétségei azzal kapcsolatban, hogy a világ legerősebb női válogatottja ott lehet-e majd jövőre az ENN-világbajnokságon, akkor ezek a kétségek a Banglades elleni sorozat után biztosan eloszlottak: Ausztrália újabb, itt szerzett 6 pontjával már toronymagasan vezeti a selejtező tabelláját.

Ausztrál zászló (illusztráció)Ausztrál zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Három ENN-ből álló sorozatot vívott egymással a házigazda Banglades és a vendég Ausztrália női válogatottja: mindenki erősen sejtette, mi lesz a végeredmény, és az is lett: 0–3. Ezek után az ausztrálok már 28 ponttal állnak a vébéselejtezőként is szolgáló ICC-bajnokság tabelláján: mivel a 10 résztvevőből öten is kijutnak majd (plusz a házigazda India), így most már gyakorlatilag 100%, hogy Ausztrália ott lesz a jövő évi világbajnokságon.

A mostani sorozat első találkozóján Banglades a dobást választotta. Az ausztráloknál a néhány hónappal ezelőtt még kiválóan játszó, de azóta kevesebbet mutató Phoebe Litchfield hamar kacsázott, de Ellyse Perry sem jutott tovább 2 pontnál: már ekkor látszott, hogy nehéz a pálya. Hát még amikor a többi ütős is elkezdett kipotyogni: az első 5 rendben senki sem lépte túl a 25 futást, ráadásul Beth Mooney úgy maradt 25-ön, hogy közben 64 dobással nézett szembe! Az első, aki valamivel eredményesebb volt, az az 50-est is szerző Annabel Sutherland volt, de a pörgő labdák annyi nehézséget okoztak mindenkinek, hogy 49 játszma után is még csak 184 pont volt az ausztrálok eredménye. Az 50. játszmában aztán Alana King megmutatta a többieknek, mit kellett volna csinálniuk egész végig: egy 6–6–4–6–6-os sorozattal zárta a félidőt, 213-ra felhozva a csapatot. (Érdemes megnézni a menhetten-grafikont!) Valószínűleg lettek volna a világon olyan válogatottak, amelyek egy 214-es célt le tudtak volna kergetni még a félelmetes Ausztrália ellen is, de Banglades nem tartozott közéjük: nekik még a 100 sem sikerült – egyrészt az ausztrál dobójátéknak, másrészt saját maguknak is köszönhetően, hiszen hárman is elkerülhető módon, kifutásból estek ki... Így tehát csak egy pillanatig tartott az ausztrál ijedtség, végül a papírforma simán bejött.

A második mérkőzés még könnyebb ausztrál sikert hozott. Bár a bangladesi ütősök az első félidőben általában nem estek ki annyira simán, de amíg bent voltak, borzasztóan sok pöttyös labda született: így aztán legtöbbjük 20 körüli vagy még az alatti aránnyal ütött, és csak ketten voltak, akik átlépték a 10 pontot: a legeredményesebb közülük a 22-ig jutó, 9. rendű Náhidá Áktár volt, a csapat által összesen összekapart 97 futás közül pedig 18 származott széles extrából... Mindez nem kis részben Sophie Molineux-nek köszönhető, aki 2021 óta most játszott először ENN-t: és mindjárt három kaput is szerzett, tíz játszmán át tartó 1,0-s gazdálkodás mellett. Bár a kergetés során az ausztrál ütősök sem tündököltek túlzottan, de kétség sem fért hozzá, hogy megnyerik a meccset: ez végül 4 kapu elvesztése után, közel 24 játszma alatt sikerült nekik. Legjobb ütősük Ellyse Perry volt, de azért tegyük hozzá, hogy 35-ös pontszámát ő is elég alacsony, mindössze 70-es aránnyal szedte össze.

A harmadik meccs, ha lehet, még az előzőnél is simább volt. Az ezúttal négy Áktár családnevű játékossal felálló Banglades mindössze 89 pontot tudott összehozni, ráadásul az ENN-ben most bemutatkozó, 18 éves Szumáijá Áktárnak sem jutott sok, a jövőbeli pályafutását ösztönző élmény, ugyanis nulla ponttal esett ki. Csakúgy, mint rajta kívül még ketten, de azok között, akik pontot szereztek, sem volt senki, aki 20-ig eljutott volna. A dobók közül Perry a magas rendbe pusztított bele, Gardner három kaput szerzett az alacsonyabb rendűek közül, de a legjobb Kim Garth volt, aki a magas és a középső rendben tarolt, és 3 kapuját 1,57-es gazdálkodás mellett szerezte. A kergetés természetesen semmiféle gondot nem okozott a vendégeknek, egyedül talán amiatt kedvetlenedhettek el, hogy a nemrég még hatalmas reményekkel berobbanó Litchfield formája továbbra sem javult fel: ezúttal 27 dobásból csak 12 futást szerzett. De a csapat győzelme így is meglett 19 játszmán belül.

A két válogatott korábban csak egyszer találkozott egymással női ENN-ben, és akkor is az ausztrálok győztek, így az örökmérleg jelenleg 4–0 az ő javukra.


Alapból nem látható kép
×