A rekordok mérkőzésén verte szét a Mumbait a Haidarábád

2024. március 27. – Szerző: Krikettgalaxis

Egészen elképesztő mennyiségű futás született a ma esti IPL-meccsen, ahol számos rekordot adtak át a múltnak az ütősök: többek között a legmagasabb IPL-csapatpontszámot és a legtöbb összesített hatost érték el. A futásfesztiválból végül a Sunrisers Hyderabad került ki győztesen, a Mumbai Indians vesztesen.

Haidarábád jelképe, a 16. századi Csármínár (illusztráció)Haidarábád jelképe, a 16. századi Csármínár (illusztráció)

A kép szerzője: Hari Om Prakash (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Már a mérkőzés előtt tudni lehetett: egy sorozat megszakad ma. Idén ugyanis eddig az összes meccset a hazai csapatok nyerték: ha nem ez a sorozat lesz, ami megszakad, akkor az azt jelenti, hogy ma is a Sunrisers nyer, így viszont az ő hazai nyeretlenségi sorozatuk fog megszakadni. Ugyanis ők a legutolsó öt hazai találkozójukat bukták el.

Amellett, hogy mindkét együttes elvesztette az idei nyitómeccsét, egy egyéni párharc miatt is külön pikantériája volt ennek a mai összecsapásnak. A haidarábádiaknál ugyanis ott volt Heinrich Klaasen, a világ jelenleg egyik legjobb formában levő ütőse, míg a Mumbainál Dzsaszprít Bumráh, akiről a dobók mezőnyét tekintve mondható el ugyanez az elképesztő forma. Viszont igen érdekes, hogy két ilyen nagy játékos közös múltja milyen szerény: Húsz20-ban eddig mindössze egyetlen (!) labdát dobott Bumráh Klaasen ellen. Mivel Klaasen különösen a pörgetők ellen szokott jó lenni, Bumráh pedig a legkevésbé sem az, így érdekes kérdés volt, hogy vajon tartalékolják-e Bumráhot a meccs későbbi szakaszaira – akkorra, amikor Klaasen várhatan a közepes rendben bejön majd.

Ami az összeállításokat illeti: az MI-től még mindig hiányzott Szúrjakumár Jádav, ott volt viszont (természetesen) Rohit Sarmá, akinek ez volt a 200. meccse a klub színeiben: ez alkalomból Szacsin Tendulkar köszöntötte őt egy különleges, 200-as mezzel a kezdés előtt. Luke Woodra egy apró térdsérülés miatt nem számíthattak ma: helyette, sok izgalmat ígérően beküldték a mindössze 17 éves dél-afrikai Kwena Maphakát. A Sunriserstől a bal sarkát már régebb óta fájlaló Vanindu Haszaranga hiányzott leginkább, de kisebb sérülése volt a múltkor még játszó Thangaraszú Natarádzsannak is, aki helyett így Dzsajdev Unádkat jött be, és Marco Jansent is leváltották az IPL-be 7 év után visszatérő Travis Headre.

Most pedig rendhagyó módon nem úgy folytatjuk, ahogy szoktuk, hogy időrendben leírjuk, hogy hogyan zajlott a két félidő. Hanem ezt most gyorsan összefoglaljuk egy-két mondatban, aztán kitérünk néhány igen érdekes adatra és eseményre külön. Szóval: mindkét játékrészben folyamatosan özönlöttek a határesemények, a dobók pedig egymás pazarló gazdálkodását múlták alul. Volt olyan, aki 17-tel gazdálkodott, Bumráh és Pat Cummins tudott csak valamivel 10 alá beférni, de ők sem sokkal... Az ütősök között pedig négyen értek el ötvenest, és heten ütöttek 200 fölötti aránnyal (és mindannyian 15, de hatan legalább 26 futást is elértek közülük). Az elsőként ütésre kényszerülő hazai csapat 277-es eredményt ért el, míg a Mumbai csak 246-ot. A beharangozott Bumráh–Klaasen csata végül 10 érvényes és egy rossz dobásból állt, és inkább Klaasen nyerte: az extrával együtt 23 pont jött neki össze belőle.

És akkor térjünk át a rekordokra:

  • A Sunrisers 277 pontja a valaha volt legmagasabb pontszám lett, amit az IPL-ben egy csapat elért. Korábban 263 volt: ezt még 2013-ban érte el az RCB.
  • A két együttes összesített 523 pontja nem csak az IPL-ben, de a világ eddigi összes Húsz20-as mérkőzését tekintve is rekord. Az eddigi legtöbb 517 volt: ezt éppen tavaly játszotta Dél-Afrika és a Karib-térség.
  • A mérkőzésen összesen 38 hatos született, ez pedig eggyel több, mint eddig a világon bármely Húsz20-as meccsen a korábbi maximum. 37 eddig kétszer fordult elő: egy 2018-as Afghanistan Premier League-meccsen és egy 2019-es CPL-találkozón. A Sunrisers 18 hatost ütött: nekik ez is csapatrekord, és érdekesség, hogy az eddigi legtöbbjük 15 volt, amit éppen négy nappal ezelőtt teljesítettek.
  • Az MI 246 pontja a csapat eddigi legjobb eredménye, egyben a legmagasabb pontszám, amit IPL-ben bárki is elért akár második félidőben, akár vesztes mérkőzésen.
  • Travis Head 18 dobásból szerzett 50-ese a leggyorsabb volt, amit az SRH színeiben bárki is elért. De aztán pár perccel később Abhisek Sarmá ezt máris megdöntötte, mivel ő 16 labdából érte el az 50-et. Most fordult elő először az IPL-ben, hogy egy csapatban legyen két olyan ütős, akik mindketten 20-nál kevesebb dobásból szereznek 50-et.
  • A Sunrisers 10 játszma után 148 ponton állt: az IPL történetében még sosem volt ilyen, csak 131 volt az eddigi csúcs. A 131-et egyébként ma az MI is megdöntötte (nekik 141 lett), de mivel az már a 148 után történt, így az övék nem lett rekord egy másodpercig sem.
  • Ugyancsak a haidarábádiak az erőfölény után 81 pontot gyűjtöttek, ez nekik csapatrekordot jelent a korábbi 79 után.
  • A Mumbai dobója, Kwena Maphaka 66 pontot hagyott az ellenfélnek, ami IPL-debütáns dobó részéről (negatív) rekord. Az eddigi legrosszabb debütáns Michael Neser volt még 2013-ban: szegény Neser azóta sem játszott több mérkőzést az IPL-ben. Ha pedig nem csak az újoncokat nézzük, hanem minden dobó bármikori teljesítményét, akkor Maphaka mai 66-ja a harmadik legpazarlóbb volt.

A mai mérkőzés eredménye azt jelentette, hogy a Sunrisers a hetedik helyről följött a harmadikra, míg az MI a 8-adikról visszaesett a 9-edikre.


Alapból nem látható kép
×