A KKR szállította az első idegenbeli győzelmet az idei IPL-ben

2024. március 29. – Szerző: Krikettgalaxis

Tizedik meccséhez érkezett a 2024-es szezon, de csak most láthattuk az első idegenbeli győzelmet: a Kolkata Knight Riders hozta el a két pontot a Royal Challengers otthonából. Hiába ütött kiválóan és hiába állította be az elkapási csúcsot Virát Kohlí, az 500. Húsz20-as mérkőzését játszó Sunil Narine még hasznosabb volt.

Kalkutta egyik jelképe, a hatalmas hávrái híd (illusztráció)Kalkutta egyik jelképe, a hatalmas hávrái híd (illusztráció)

A kép szerzője: Manuel Menal (Flickr), licenc: CC BY-SA 2.0

Már csak a Kalkutta és a Lakhnau volt az a csapat, amelyik egy meccset játszott idén, a többiek már mindannyian kettőt – ennek ellenére mégsem ők találkoztak most: a Knight Riders Bengaluruba látogatott. A két csapat összecsapása nagy országos rangadónak számít (még ha nem is a legnagyobbnak), és külön érdekességet adhatott neki, hogy esély volt egy újabb Rinkú SzinhJas Dajál csatára is: a tavalyi igen emlékezetesre sikeredett! Akkor az utolsó játszmában Szinh 5 hatost ütött Dajál 5 utolsó dobásából, amivel a lilák éppen megnyerték a mérkőzést. Azóta Dajál a Titanstól az RCB-hez került.

A hazaiak ragaszkodtak a múltkor bevált összeállításukhoz, míg a Knight Ridersnél annyi változás történt, hogy Nitís Ráná helyett bekerült a csapatba Anukul Ráj, egy 25 éves mindenes. A cserék közé pedig benevezték a 18 éves ütőst, Angkris Raghuvansít, aki még sosem játszott korábban az IPL-ben. Fontos megemlíteni, hogy Sunil Narine most játszotta élete 500. Húsz20-as meccsét: eddig még csak hárman jutottak el rajta kívül a világon.

A pénzfeldobást a kalkuttaiak nyerték, és elsőként mindjárt drága szerzeményüket, Mitchell Starcot küldték be dobni Virát Kohlí ellen – aki pedig rögtön egy négyessel kezdett ellene. Az ezek után következő határcsendet aztán Faf du Plessis törte meg az 1.5-ben egy kanalazással, de a következő dobásnál, amikor ismét egy ilyesmivel kísérletezett, nem számolt a dobó trükkjével: Harsit Ráná ugyanis egész más sebességgel hajította a labdát, így Du Plessis elhibázta és elkapták. Aztán az erőfölény végéig Kohlí és Cameron Green szépen elvitte az RCB-t: ekkor 61/1 volt az állás. A 9. játszmában ismét láttunk egy hatos utáni kiesést, most Green részéről, utána viszont Glenn Maxwell is bemutatott néhány gyors határt. Az ő vesztét aztán 28 pont után Narine okozta: már most emlékezetes lehetett tehát a karibi játékosnak az 500. meccs. Ami az ütősöket illeti: Kohlí tovább folytatta a menetelést, de most pár játszmán át nem kapott jó támogatást társaitól, csak a legvégén Dines Kártiktól, aki 250-es aránnyal jutott el 20 pontig. Kohlí így nyitó ütős létére 83-neskiig vitte (ez volt a 16. alkalom az IPL-ben, hogy nyitott, és nem esett ki a végéig), és a szünetben át is vehette a torna összesített futásranglistáját vezető játékosnak járó narancs sapkát. A Royal Challengers összpontszáma 182 lett: talán egy picit átlag feletti.

A viszonylag kiegyenlített esélyek aztán a szünet után gyorsan megváltoztak. A kalkuttai nyitó ütősök, Narine és Phil Salt elkezdték számolatlanul ütni a határokat, és az erőfölény végére 85 pontig juttatták a csapatot. Narine, aki végül a meccs hőse lett, ekkor 20 labdával szembenézve már 47 ponton állt – viszont ezt nem gyarapította már tovább, ugyanis pár dobás múlva Majank Dágar jorkija becsapódott a kéz-karójának az aljába. Helyette azonban bejött egy újabb balkezes ütős, Venkates Ajjar, míg a szintén hamarosan kieső Salt helyére egy másik Ajjar: Srejasz Ajjar. Ők ketten pedig már majdnem egész a célig elvezették a KKR-t: Venkates a 15. játszma végén 50-est ünnepelhetett, és bár a következő dobásból Kohlí elkapta, a lilák ekkor már 167-en álltak, így lényegében biztos volt a győzelmük. A nézők közül sokan elindultak hazafelé, meg sem várva a most következő Dajál–Rinkú Szinh párbajt – vagy talán épp azért indultak haza, mert ez következett, és rosszat sejtettek? Végül ez a miniösszecsapás csak két szimplát és egy széles extrát hozott, vagyis Dajál egy kicsit megnyugtathatta a saját lelkét, amely tavaly óta háboroghatott. De ennél több öröme nem lehetett az RCB-nek, hacsak az nem, hogy az iménti Kohlí-elkapás volt a játékos 109. elkapása az IPL-ben, amivel beállította Szures Rajná eddigi rekordját. (Hoppá, a mi adatbázisunk már a 110-ediket jelzi Kohlínál – hamarosan leellenőrizzük, hol a hiba.) Visszatérve a Royal Challengersre: ezt a meccset végül bőven elvesztették, mert a kalkuttaiak kergetése 19 megmaradó dobással sikerült. Apró érdekesség, hogy a KKR még az első félidőben becserélte a feljebb említett Raghuvansít, de nem adtak neki lehetőséget, hogy üssön.

Az eredmény tehát azt jelentette, hogy megszakadt a hazai csapatok kilencmeccses győzelmi sorozata, és azt is, hogy a Knight Riders két helyet előrelépve most már a második, míg az RCB maradt a hatodik.


Alapból nem látható kép
×