Több jó Srí Lanka-i teljesítmény a második teszt első napján

2024. március 30. – Szerző: Krikettgalaxis

Bár százast például ma nem láttunk egyet sem a Banglades és Srí Lanka közti második teszt nyitónapján, de ketten is közel jártak hozzá, és Srí Lankának sikerült úgy végigütnie a teljes napot, hogy csak 4 kaput vesztettek: az állás 314/4.

A 16. századi jápanajai erőd (illusztráció)A 16. századi jápanajai erőd (illusztráció)

A kép szerzője: Alexey Komarov (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Tesztrajongók, figyelem! Most kezdődött az utolsó teszt egy több mint háromhónapos szünet előtt: a következő majd júliusban, a Húsz20-as vébé után lesz: élvezze ki mindenki ezt a mostani alkalmat!

Banglades és Srí Lanka előző meccse nagy vendéggyőzelmet hozott, és emlékezetes ikerszázasokat Dhanandzsaja da Szilvától és Kamindu Mendisztől. Bangladesnek azonban volt elég ideje gondolkodni, hogy mit rontottak el, és kitalálni valami más összeállítást vagy más taktikát. Igaz az is, hogy ezúttal nem Sziletben, hanem Csittagongban találkoztak a felek, ahol már egy tipikus dél-ázsiai sáv található: míg múltkor a sebes dobók taroltak (Srí Lanka-i részről például mind a 20 kaput ők szerezték), most úgy várták: sokkal több szerepe lehet a lassú dobóknak is.

Az imént említett 20 kapuból 8 Kaszun Rádzsita nevéhez köthető, ő azonban ma kikerült a csapatból, és Aszita Pranánduval helyettesítették. Ami Bangladest illeti, ők Náhid Ráná és Sariful Iszlám, két gyors dobó helyett ma egy másik sebes dobóval, a tesztben most debütáló Hászán Mahmúddal álltak fel, na meg hosszabb kihagyás után visszatért a csapata a világhírű mindenes, Sákib ál-Hászán. A hazaiak (egyébként véletlenül éppen Srí Lanka-i) edzője, Csandika Haturuszinha személyes okokból visszautazott Ausztráliába, helyét a másodedző, Nic Pothas vette át.

A pénzfeldobás során Srí Lanka az ütést választotta, nyitóik Nisán Maduska és Dimut Karunáratna voltak. Az első érdekes esemény a 6. játszmában történt (addig lényegében csak a gyenge kivitelezésű labdákból történt pontszerzés, semmi kockáztatás): ekkor Máhmudul Hászán Dzsaj elejtett egy kínálkozó elkapást az akkor 9 ponton álló Maduska ellen, hamarosan pedig egy kifutási lehetőséget is elszalasztottak a bengáliak. Ezek pedig szépen meg is bosszulták magukat, ugyanis a társulás ezek után igen sokáig együtt tudott maradni: a 27 játszma után beköszöntő ebédszünetben már 88/0-ra álltak, Maduska pedig túl járt az 50-en. Már ennyi idő alatt látható volt a mostani pálya különbözősége a múltkoritól: a gyors dobóknak kevesebb segítséget nyújtott a talaj. Nem is csoda, hogy a pörgető Ál-Hászán már a 7. játszmában bejött dobni.

Az első kapu végül nagyon hamar megjött ebéd után, de ez sem gyors, sem lassú dobó érdeme nem volt: miután az ütősök egyet könnyedén futottak, megpróbálkoztak egy másodikkal is, de ebben nem volt valami nagy egyetértés köztük: néhány igen–mégse–mégis elhangzott közözzük, végül Maduskát Karunáratna akkor küldte vissza, amikor már valahol a fél pályánál járt: persze, hogy kifutották. A következő időszakban Karunáratna és Kuszal Mendisz ütögetett, de a pörgető dobók és a jó mezőnyfelállás elég nehézzé tette a dolgukat. Aztán amikor az ebéd utáni menetben először próbálkozott gyors dobó (Kháled Áhmed), rögtön három négyes is született egy játszmán belül – ekkor lett meg egyébként Karunáratna 50-ese is. Aztán az ütősük lassan feljebb-bátorodtak (ha van ilyen szó), és már néha lassú dobók ellen is bevállalkoztak nagyobb ütésekkel, és megszaporodtak a szimplák és duplák is. Ám Karunáratna így végül nem bírta ki sem teáig, sem 100-asig, mert Hászán Mahmúd, élete első tesztkapuját szerezve, eltalálta a karóit (pontosabban: az ütőről továbbpattanó labda találta el). Nem sokkal ezek után jött a tea: 214/2-vel.

A tea utáni szakasz első potenciális érdekessége volt, amikor Sákib ál-Hászán dobott Anydzseló Mattijúsz ellen: ez a két játékos tavalyi időtúllépéses afférja miatt volt pikáns párharc – de ma nem hozott semmi különös eseményt. Aztán pedig az érdemel említést, hogy Táidzsul Iszlám kisebb bokasérülést szenvedett a mezőnyben, és valamikor a 64. játszma vége táján le is ment a pályáról – a bangladesiek ijedtsége azonban hamar elmúlt, mert kiderült, hogy nem súlyos, és még ma a nap végére vissza is jött dobni. De előtte a 67. játszmában még láthattunk egy újabb elejtett elkapást, a 72-edikben pedig azt, hogy az akkor már 93 ponton álló Mendiszt a katonaként szereplő Mehedí Hászán Mirádzs már nem ejtette el: az állás 263/3-ra változott. A 80 játszma leteltével Banglades azonnal kikérte az új labdát, és talán ez is kellett hozzá, hogy pár dobás elteltével Mattijúsz csak beleélezni tudjon és őt is elkapják: végül ez lett a nap utolsó kapuja, mert a hátralevő játszmákban Dinés Csandimál és Dhanandzsaja da Szilvá már biztosan állt a lábán. A nap végére az állás 314/4-re változott.


Alapból nem látható kép
×