A szupergyors debütáns megmentette az LSG-t

2024. március 30. – Szerző: Krikettgalaxis

Már úgy nézett ki a mai IPL-meccs második félidejének közepén, hogy a Punjab Kings képes lesz lekergetni a Lucknow Super Giatns 200-as célját, de ekkor jött az újonc dobó, Majank Jádav, és szupergyors dobásokat bemutatva megakadályozta ezt.

A Bará Imambárá vallási komplexum Lakhnauban (illusztráció)A Bará Imambárá vallási komplexum Lakhnauban (illusztráció)

A kép szerzője: Mohitextreme (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Tavaly úgy ismerhettük meg a lakhnaui pályát, az LSG otthonát, mint ahol a labdák pattanás után alacsonyan maradnak, nem jönnek annyira jól az ütőre, következésképpen a csapatok nem érnek el olyan kimagaslóan sok pontot. Igen ám, de ebben a stadionban kétféle sávtalaj jellemző: a vöröses és a feketés, és amit itt leírtunk, az a feketésre volt igaz, mert tavaly azt használták inkább. Ma azonban a játék a vöröses talajon zajlott, ahol a nagyobb pattanás a jellemző, a több segítség a gyors dobóknak és a kevesebb a pörgetőknek.

A vendég pandzsábiak nem változtattak múltkori összeállításukon, de a Lakhnaunál több érdekesség is volt. Mindjárt az első, hogy a pénzfeldobásra Nicholas Pooran jött ki közülük, vagyis ő volt a kapitány, nem pedig Kannaur Lokes Ráhul! Hamarosan kiderült, hogy ez azért van, mert Ráhul nemrég tért vissza a sérüléséből, és egyelőre le akarták róla venni a kapitánysággal járó plusz terhet – valamint már most tudták, hogy le fogják cserélni, miután végez az ütéssel. (Minthogy a csapat az ütést választotta.) Emellett a másik említést érdemlő dolog az volt, hogy az LSG két IPL-újoncot is avatott ma: az egyik a balkezes ortodox pörgető, Manimaran Sziddhárth, a második pedig a 21 éves gyors dobó, Majank Jádav.

Az első két játszma átlagosan vagy annál kicsit lassabban telt az ütősök számára (12/0), de a harmadik érdekes lett: Kagiso Rabada első dobásából ugyanis Harsal Patel egy szép vetődéssel majdnem elkapta Ráhult, azonban a labda kipattant a kezéből, két labdával később pedig Quinton de Kock ütött egy négyest és egy hatost egymás után. A következő játszmában ezt Ráhul is majdnem leutánozta (bár ott közbeékelődött egy nullás) – utána viszont a hátsó csúcson elkapták. És még szintén az erőfölényben a 3. rendű Devdatt Padikkal is kiesett: a Super Giants csak De Kock 5.6-beli hatosának köszönhette, hogy végül nem maradtak 50 alatt az erőfölényben. Ezek után két határ nélküli játszma következett, majd úgy látszik, Marcus Stoinis ezt megunta, és gyorsan beduplázott hatosból – de a harmadik labda már kifogott rajta, elhibázta a húzást, a labda pedig a láb-karójába csapódott. De Kock viszont továbbra is a pályán volt, sőt, a 13. játszma elején már az 50-et is túllépte – ez azonban nem sikerült két csapattársának, Nicholas Poorannek és Krunál Pándjának, pedig közel álltak hozzá: mindketten már átlépték a 40-et, méghozzá 200 körüli aránnyal ütve, de Pooran kiesett, Pándjá 50-ese előtt pedig letelt a félidő. A csapat a 18. játszma után már 182/5-ön állt, így az, hogy végül csak 199-ig jutottak, tulajdonképpen a Kings dobóit dicséri: a 19. játszmában Sam Curran két kaput szerzett és csak 9 futást hagyott az ellenfélnek, utána pedig Harsal Patel is kiejtett egy ütőst 8 pontért cserébe.

De a 200-as cél így sem volt azért alacsony, Sikhar Dhavannak és Jonny Bairstow-nak fel volt adva a lecke rendesen – és megoldották! Hiába próbálkoztak rutinos dobók, az újonc Manimaran vagy éppen a Ráhul helyére csereként behozott Navín ul-Hak, a társulás csak ütött és ütött: az erőfölény végére például 61/0-n, a félidő felénél pedig már 98/0-n álltak, benne Dhavan egyéni ötvenesével. Az áttörést aztán a másik debütáns, Majank Jádav hozta el, aki ma is többször dobott 150 km/h fölött, sőt, egy alkalommal, a 12. játszmában 155,8-at is mértek nála, ami az idei szezon eddigi leggyorsabb dobása lett. És ugyanebben a játszmában egy kaput is szerzett, igaz, az a labda csak 143-mal hagyta el a kezét: de a lényeg az volt, hogy Bairstow (a szuperóriások szemszögéből nézve: végre) kiesett. Két játszmával később Majank a csereember Prabhszimran Szinhhel is végzett (147 km/h), sőt, még kettő múlva Dzsites Sarmá is az ő áldozata lett. Ennek a játszmának a végén a szükséges pontarány már 15 volt, ami aztán játszmáról játszmára csak tovább nőtt, annak ellenére is, hogy az első félidőben megsérült Liam Livingstone most mégis be tudott jönni ütni, és 17 dobásból 28 pontot gyűjtött itt a végén – a pandzsábiak így 21 futással kikaptak. Majank Jádav pedig az ismeretlenségből előtörve máris csillaggá vált, a meccs emberévé is megválasztották, és már meg is jelentek az őt az indiai válogatottba követelő hangok...

A mai eredmény következtében a Kings eggyel lejjebb csúszott az 5. helyről, az ötödiket ugyanis az LSG foglalta el az utolsó helyről előreugorva.


Alapból nem látható kép
×