Százas nélkül is Srí Lanka a nyeregben

2024. március 31. – Szerző: Krikettgalaxis

A második nappal folytatódott a Banglades és Srí Lanka közötti teszt. Az első játékrészben Srí Lanka úgy ért el 531 pontot, hogy senki nem szerzett közülük százast: ezzel egy közel 50 éves rekord dőlt meg.

A kandi Buddha-fogereklye temploma, az egyik legszentebb hely Srí Lankában (illusztráció)A kandi Buddha-fogereklye temploma, az egyik legszentebb hely Srí Lankában (illusztráció)

A kép szerzője: McKay Savage (Flickr), licenc: CC BY 2.0

A tegnapi nap egyértelműen Srí Lankáé volt, hiszen 314/4-gyel zártak este, és még be sem jött a pályára a múltkor ikerszázast bemutató Kamindu Mendisz sem. Banglades abban bízhatott, hogy egyrészt viszonylag új a labda, az idő pedig borult, ezek pedig előrevetítették, hogy gyors dobóik okozhatnak némi zavart így a nap elején a Srí Lanka-i ütősök körében. Az idő olyannyira borult volt, hogy a rendezők a kedvező előrejelzések ellenére is készenlétben tartották a ponyvákat, hátha mégis elered az eső. Nos, az nem eredt el, így időben elkezdődhetett a játék: csak azért egy órával később magyar idő szerint, mint tegnap, mert nálunk most volt az óraátállítás, Bangladesben pedig nincs ilyen.

A korai áttörés azonban nem érkezett el a hazaiak számára. Dinés Csandimál és Dhanandzsaja da Szilvá ugyanúgy stabil játékkal kezdett, ahogy tegnap befejezték: néha egy-egy élezés valahol a katonák közlébe érkezett meg, de igazi elkapási esély így sem volt ellenük. A 101. játszmában Csandimál, majd a 105-ödikban Da Szilvá is elérte a maga 50-esét, viszont utána igen rövid idő múlva Csandimál élezése már nem kerülte el a kapust, így a játékos 59 ponttal búcsúzott. (Érdekesség, hogy a jósoltakkal ellentétben nem gyors dobó ejtette ki, hanem Sákib ál-Hászán.) Viszont ez az egy kapu nem oldotta meg Banglades egyre mélyülő problémáit: hiszen most jött össze a félelmetes Da Szilvá–Kamindu Mendisz társulás! Segítségükkel már a 112. játszmában meglett a csapat 400-a, ebédre pedig a 411.

Az ebéd utáni harmadik, egyébként Kháled Áhmed által dobott, a vártnál kisebbet pattanó labda azonban megtévesztette Da Szilvát, így a labda a lábát találta el, a bíró pedig kiküldte a játékost: a videózás során pedig bíró szavát állapítottak meg, így Srí Lanka tehát tovább fogyatkozott. A 121. játszmában pedig még tovább fogyatkozhattak volna, de egészen hihetetlen módon egy dobás után tulajdonképpen három elejtett elkapást láttunk: a labdát az első, a második és a harmadik katonának is lett volna lehetősége elkapni, de egyiküknek sem sikerült. A következő lényeges esemény a 135. játszmában történt, amikor a bíró elkapás miatt már felmutatott Mendisz ellenében, de ő azonnal kikérte a videózást: tudta, hogy nem ért bele, és végül ki is derült, hogy valóban így történt. Végül a már 75 labda óta bent levő Prabhát Dzsajaszúrija lett a következő kieső, méghozzá a 142. játszmában (amikor Mendisz már 50 fölött járt), utána pedig a sorvég már nem sokáig bírta. A teaszünet még 476/7-tel érkezett el, majd a végeredmény 531 lett: úgy, hogy a három utolsó ütős csak 17 pontot szerzett, a többit mind Mendisz. Ő szemmel láthatóan megcélozta a százast, hiszen a végén már több hatost is bemutatott, de végül több kifutás eredményeképpen elfogytak mellőle a társak, amikor ő még csak 92-n állt. De így is elmondhatja magáról, hogy élete első négy tesztjátékrészében legalább 50-et szerzett (a világon nagyon kevesen tudták ezt megtenni eddig), Srí Lanka pedig azt mondhatja el, hogy ez a pontszámuk a legmagasabb a világon úgy, hogy senki sem szerzett százast. Az eddigi rekord 524 volt: ez még 1976-ban történt! A bangladesi dobók dicséretére legfeljebb azt hozhatjuk fel, hogy a hosszú játékrész alatt csak 6 extra pontot szerzett az ellenfél.

Még volt azonban egy kis idő belekezdeni a második negyedbe is. Itt Máhmudul Hászán Dzsaj és Dzsákir Hászán hozott össze 55 futást, ám nem sokkal az idő lejárta előtt Hászán Dzsajt Lahiru Kumárának sikerült kidobnia – annak ellenére, hogy amúgy a gyors dobók nem sok támogatást kaptak a pályától ezekben a percekben. Végül harmadik rendben Táidzsul Iszlám jött be éjjeliőrnek: és sikeresen ki is védekezett 9 labdát. Így a csapat 55/1-re áll a nap végén, ami 476-os vendégelőnyt jelent.


Alapból nem látható kép
×