Játékrészes győzelem már nem lesz Srí Lanka részéről

2024. április 1. – Szerző: Krikettgalaxis

15 kapuval fűszerezett nappal folytatódott a bangladesi teszt: előbb a bengáli ütősök fogytak el elég gyorsan a második játékrészben, de aztán, bár bőven lett volna rá lehetőségük, Srí Lanka nem kérte ki a továbbjátszást, így a játékrészes győzelemről már lemondhatnak. De a sima, futásos győzelem már nagyon érik, hiszen hiába vesztettek el ők is ma 6 ütőst, így is 455 futással vezetnek.

A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

476 pontos előnnyel várta Srí Lanka ezt a harmadik napot, de ők már túl voltak a saját első játékrészükén, míg Banglades még 9 hátralevő kapuval benne járt a sajátjában, így akár még az is benne lehetett volna a napban, hogy legalább megközelítik (ha utol nem is érik) a vendégeket. David Hemp, a hazaiak nemrég kinevezett ütőedzője például arról beszélt, ők még jelen pillanatban is a győzelmen gondolkodnak.

A pályán a mai kezdéskor Dzsákir Hászán volt bent ütni, illetve az éjjeliőr Táidzsul Iszlám, akiről azonban nem szabad elfelejteni, hogy dobó létére az előző teszten például ő volt csapata egyik legjobb ütőse... Mindketten elég türelmesen kezdtek: erre adottak is voltak a feltételek, mert a pálya lassú volt ugyan (volt idejük beállni a szükséges mozdulatokhoz), de különösebb csapdákat nem tartogatott. A társulás több mint 17 játszmáig ki is bírta ma, ezalatt pedig a reggeli 55-ről csaknem 100, egészen pontosan 96 pontra hozták fel a csapatot. Ám ami innen következett, arra a legjobb kifejezés talán az atipikus összeomlás (ezt a kifejezést most találtuk ki): bár nem gyors egymásutánban hullottak ki az ütősök, és nem volt köztük sok kacsa vagy 1–2 pontos ember, de mégis míg eddig a 96 futásig 1 kaput elvesztve jutottak el, addig a végeredményig, 178-ig hátralevő 82 pontot 9 kapu árán tudták begyűjteni. Az első áldozat Hászán volt, akit Visva Pranándu dobott ki, majd érkezett egy kapu a pörgető Prabhát Dzsajaszúrijától is. Az éjjeliőr csak ezek után, 22 ponttal búcsúzott, szintén Visva Pranándu kidobásából, 105/4-re változtatva az eredményt. Az ebédszünet 115/4-gyel telt.

A következő időszak hőse egy másik Pranándu, Aszita Pranándu volt, aki négy kaput is szerzett, köztük Sákib ál-Hászánét, Litan Dászét és Maminul Hakét, ráadásul első kettőét egy játszmán belül, így 45 játszma után már 130/6 volt az állás. Amikor már el kellett volna érkeznie a teának, már csak egy kiesés hiányzott a játékrész végéhez, ezért ahogy ilyenkor szokás, halasztani kezdték a teát, hogy hátha hamar kiesik az utolsó ütős, és akkor egyszerre megtörténhet a teaszünet és a játékrészek közti szünet. És ez meg is valósult: 10 dobással azok után, hogy az eredeti játékmegszakításnak el kellett volna érkeznie, búcsúzott az utolsó bangladesi ütős is. A csapat harmadszor egymás után teljesített 200 alatt, ráadásul most nem is kevéssel: csupán 178-at értek el. A 10 kapuból ezúttal 8-at szereztek a sebes dobók, és bár itt csak Banglades az ellenfél, de több szakértő úgy vélekedett, az utóbbi nagyjából 15 évben Srí Lanka most áll a legjobban a gyors dobók terén.

Mivel a vendégek előnye bőven több mint 200 pont volt, kikérhették volna a továbbjátszást, de inkább nem tették meg: hiszen még több mint két nap hátravolt, nem kellett annyira sietni, és talán úgy gondolták: jobb lesz pihenőt adni a dobóiknak (és az összes mezőnyjátékosnak, hiszen elég meleg is volt az idő), és különben is, később romlani fog a talaj az ütésre, jobb, ha nem ők kerülnek sorra a 4. negyedben.

Ez a harmadik játékrész azonban messze nem sikerült olyan jól Srí Lanka számára, mint az első. Mindjárt az első három játszmában két ütősük is olyan szerencsétlenül ért bele egy-egy labdába, hogy az az ütőjükről a kapujukra pattant, így hamar 15/2-re változott az állás. Ezen aztán Nisán Maduska és Anydzseló Mattijúsz javított valamicskét, akik innentől 60-ig hozták föl a csapatot, méghozzá teszthez képest egész gyorsan: az együttes pontaránya 4,5 körül ingadozott. Maduska ekkor kiesett, és viszonylag gyorsan megtette ugyanezt még három újabb ütős is (köztük a múltkori sztárok, Dhanandzsaja da Szilvá és Kamindu Mendisz is), elsősorban Hászán Máhmudnak köszönhetően, aki csak ma 4 kaput szerzett. Mattijúsz azonban 39-neskivel kibírta a napot, Srí Lanka pedig 102/6-tal – előnyük így 455 futás.


Alapból nem látható kép
×