Srí Lanka lezárt, Banglades szépen harcol: lesz ötödik nap

2024. április 2. – Szerző: Krikettgalaxis

Hosszú idő óta először jut el egy teszt az ötödik napig: hiába zárta le ugyanis Srí Lanka a maga játékrészét még ebéd előtt, Banglades ezúttal kitartóbb, mint korábban, és 268 pontot már ma eltüntetett a több mint 500-as hátrányából. Igaz, 7 kaput is elvesztettek, így győzelmi esélyeik továbbra sincsenek.

Dakkai tolongás (illusztráció)Dakkai tolongás (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az már nem igazán volt kérdés reggel sem, hogy ezt a tesztet ki fogja megnyerni: Banglades győzelméhez ugyanis világrekord kergetésre lett volna szükség a negyedik negyedben, ami általában is elég nehezen képzelhető el, hogy megtörténik, de a második játékrészben látottak alapján (amikor szintén ők ütöttek) még inkább. Esetleg még abban bízhattak, hogy valahogyan kihúzzák döntetlenig – ebben még az időjárás is a segítségükre lehetett, mert például ma délutánra jósoltak némi esőt. Így aztán Srí Lanka részéről nem lett volna meglepő akár az sem, ha ma mindjárt úgy indítják a napjukat, hogy lezárják a harmadik játékrészt: de ezt végül nem tették meg. Edzőjük azt említette meg, hogy szeretnének egy 500-as célt felállítani a bengáliak számára: ehhez nagyjából 50 hiányzott még.

Borult és szeles idővel köszöntött be ez a negyedik nap, ez pedig továbbra is a gyors dobók segítségére volt: eddig is ők domináltak ezen a meccsen is, bár nem annyira, mint az első teszten. A harmadik negyedből 25 játszma telt el, Srí Lanka 102/6-tal állt. Anydzseló Mattijúsz 39 pontról indult, társa pedig egy dobó, a 8. rendű Prabhát Dzsajaszúrija volt, aki ma is főként védekezéssel töltötte az időt. Mattijúsz sem volt túl gyors, de azért ő a 32. játszmában csak elérte az 50-et, majd 56 ponttal dobták ki: éppen nagy ellenfele, Sákib ál-Hászán, azonban nem volt semmiféle különös ünneplés a dobó részéről vagy bármiféle inzultus kettejük között. Aztán Dzsajaszúrija és Visva Pranándu elvezették a csapatot az 500-as (sőt, 510-es) előnyig – és valóban, ekkor le is zárták a játékrészüket. Időközben azonban a Srí Lanka-i együttes megfogyatkozott: Dinés Csandimál váratlanul hazautazott valamilyen családi egészségügyi vészhelyzet miatt. Mivel ő nem dobó, így a mérkőzésen ezen a távozáson már semmi nem fog múlni.

Még ebéd előtt volt egy kis idő belekezdeni az utolsó negyedbe: itt Csandimál helyett Szadhíra Szamaravikrama jött ki helyettesítő mezőnyjátékosnak. A szünet előtti 8 játszmában Banglades nem vesztett kaput, bár a pörgető Dzsajaszúrija okozott nekik némi nehézségeket, és egy elkapási esély is volt – igaz, azért az elég nehéz lett volna, így nem biztos, hogy elejtésnek lehet nevezni. Mindenesetre ebédre Máhmudul Hászán Dzsaj és Dzsákir Hászán 31 futást lefaragott a hátrányukból.

Idegeskedni ettől még biztos nem kezdett el Srí Lanka, de azért nyilván megnyugtatta őket, amikor ebéd után néhány dobással Dzsajaszúrija meghozta az első áttörést: dobása kidöntötte a földből Hászán Dzsaj középső karóját. A 15. játszma aztán Dzsákir Hászán végét is elhozta: először még szerencséje volt, mert egy élezése az elvetődő árok mezőnyjátékos mellett még elhaladt (sőt, 4-es lett belőle), de négy labdával később egy ismételt élt már az első katona elkapott. A következő játszmában Maminul Hak valami olyat mutatott, amit még ezen a meccsen nem láttunk Bangladestől: egy hatost! De nem csak neki ment most ilyen viszonylag jól a játék: Nádzsmul Hoszen Sánta is átlépte a 10 pontot – mondhatnánk kissé ironikusan, de igazunk lenne: Hoszen Sánta ugyanis mostanában nagyon gyenge formában volt, és ebben a sorozatban eddigi három fellépésén mindig egy számjegyű eredménnyel búcsúzott. 20-nál tovább azonban most sem bírta: Lahiru Kumára egy nagyon szép labdával kidobta: 94/3. Az viszont komoly, hogy Haknak jól ment: ő a 33. játszmában az 50-et is elérte, igaz, utána újabb pont megszerzése nélkül búcsúzott, pár dobással a tea előtt, a szünet így 132/4-gyel telt.

Pihenés után Sákib ál-Hászán és Litan Dász alkotta a következő szívósabb párt: ők 193-ig juttatták el Bangladest, ami azok után, hogy régóta nem volt olyan tesztjátékrészük, ahol a 200-at elérték volna, azért nagy szó. Ám az 50. játszmában Kamindu Mendisz végre nem csak az ütővel, hanem a labdával is letette a névjegyét: egy jobbkezes pörgetéssel Ál-Hászán ellen megszerezte első tesztkapuját! Azért emeljük ki, hogy jobbkezes, mert Mendisz azok közé a rendkívül ritka játékosok közé tartozik, akik mindkét kézzel dobnak – bár ezen a teszten ezt most nem láthattuk: végig csak a jobb karját használta. Aztán még mielőtt meglett volna a csapat 200-a, Dász is kiesett, de utána egy újabb jó társulás állt össze: most a főként védekező Sáhádát Hoszen és az agresszívabb Mehedí Hászán Mirádzs bosszantotta egy kicsit Srí Lankát azzal, hogy újabb közel 50 pontot tettek hozzá Banglades vagyonához – viszont aztán Mendisz Hoszent is kiejtette egy LKE-vel: nagyon érett a sorozat legjobbja cím Kamindu Mendisznek! Még akkor is, ha ma már nem szerzett több kaput – ahogy a többiek sem, Hászán Mirádzs vezérletével pedig a bengáliak 268/7-ig vitték a napot. Szép küzdelem volt, de hátrányuk így is 243 futás, amit elég nehezen elképzelhető, hogy 3 megmaradt kapuval le tudnának dolgozni holnap.


Alapból nem látható kép
×