Újre lesz Bajnokok Ligája a krikettben?

2024. április 3. – Szerző: Krikettgalaxis

2009 és 2014 között már létezett egy Bajnokok Ligája a Húsz20-as krikettklubok számára, ám azóta nincs. Most az indiai, az ausztrál és az angol szövetség komolyan gondolkodni kezdett rajta, hogy újra kellene indítani, de vannak még problémák.

(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)

A kép szerzője: YellowMonkey/Blnguyen (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

A világ egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó sportsorozata a fociban rendezett európai Bajnokok Ligája. A világ egyik legnépszerűbb sportja a krikett. Mi lenne, ha krikettben is láthatnánk egy hasonló, mondjuk nem európai, de világszintű Bajnokok Ligáját?

Amint a bevezetőben írtuk, 2009 és 2014 között ez már ki lett próbálva, de akkor még a Húsz20-as formátum túl új volt, nem volt elég bejáratott, és talán kicsit kapkodva történt a szervezés is, így végül egetrengető sikert nem ért el a sorozat, és meg is szűnt. Mostanra azonban számos új, nagy liga jött létre, a figyelem sokkal jobban a Húsz20-as formátum felé fordult, új piacok léptek be a sportba, így egészen biztos, hogy sokkal többet ki lehetne hozni belőle, ha lenne rá szándék és idő.

Szándék márpedig úgy tűnik, van. A hírek szerint az indiai (BCCI), az ausztrál (CA) és az angol (ECB) krikettszövetség között aktív párbeszéd folyik róla, de a legnagyobb problémára, a krikettnaptár túlzsúfoltságára még nem találtak megoldást. A témáról a napokban Nick Cummins, a Victoriai Krikettszögetség igazgatója beszélt, aki elmondta: ha elindulna az új Bajnokok Ligája (valószínűleg CLT20 néven), akkor az egyelőre először csak női lenne, és az indiai WPL, az ausztrál BBL, valamint az angol Hundred játékosai vennének benne részt.

Cummins megemlített egy nagyon fontos okot is, ami miatt a férfiaknál rendkívül hasznos lenne egy ilyen nemzetközi megmérettetés: a BCCI nem enged indiai játékosokat a világ többi ligájába, csak az IPL-be, míg pont az IPL-ből hiányoznak a pakisztáni krikettezők. Így jelenleg nem létezik olyan klubsorozat a világon, ahol az egész földkerekség legjobb játékosai csapnának össze: a BL pont ilyen lehetne. Ráadásul most senki sem tudja megmondani, melyik liga a legerősebb: az IPL, a PSL, a BBL, netán bármi más? A Bajnokok Ligájából talán ez is kiderülhetne.

Egy nagy akadályról azonban Cummins sem tett említést: mivel a különböző ligák különböző idősávokban zajlanak, így egy-egy játékos egyszerre több klubnak is tagja. Mit lehetne kezdeni az olyan (gyakori!) esetekkel, amikor két olyan csapat találkozna egymással a BL-ben, akiknek közös egy vagy több játékosa? Egyelőre nem tudjuk, talán majd kiderül ez is idővel.


Alapból nem látható kép
×