Srí Lanka továbbra is elképesztő formában, Írország kiesett

2023. június 25. – Szerző: Krikettgalaxis

Dimut Karunáratna élete első ENN-százasát szerezte, míg Vanindu Haszaranga sorozatban harmadszor dobott ötös zsákmányt. Írország nulla ponttal áll, már biztosan nem juthat ki a vébére.

A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ezen a világbajnoki selejtezőn Srí Lanka eddig két nagy győzelmet aratott, de lehetett egy kicsit rálegyinteni, mondván: ezek a győzelmek nem teljes jogú ICC-tagállamok válogatottjai ellen történtek (Egyesült Arab Emírségek és Omán), de egyrészt manapság már nem illik leszólni egyetlen ENN-re jogosult országot sem (hiszen az ottani krikett is gyorsan fejlődik), másrészt viszont ma egy papíron is erősebbnek számító ellenféllel, Írországgal kerültek szembe, és őket is nagyon magabiztosan győzték le. Így aztán kijelenthető: Srí Lanka a selejtezőtorna egyik fő esélyesének számít.

A mai győzelemmel egyébként az is eldőlt, hogy a mai másik meccs eredményétől függetlenül Skócia és Omán is továbbjutott a csoportból.

A mai meccsre a Srí Lanka-iak nem változtattak a korábbi nyerő felálláson, viszont az íreknél Ben White kisebb sérülést szedett össze a gyakorlások során, így most Barry McCarthyt hozták be dobni helyette. Ő most először szerepel ezen a tornán.

A múltkor az egész meccset a második félidőben egyedül megnyerő NisszankaKarunáratna társulás most is jól kezdett, de a 9. játszmában Nisszankát elkapták, az új ütős, Kuszal Mendisz pedig rögtön a következő dobásból kacsázott, így valamelyest visszajöttek az ír remények. De Karunáratna nagyon jól tartotta magát, és miután a 7. játszmában megszerezte élete 1000. ENN-futását is, végül 103 pontig jutott el, ami pályafutása első ENN-százasát eredményezte. Nagy segítségére volt egyébként a Szadhíra Szamaravikrama is, akivel ketten 159 dobásból 168 pontot ügyeskedtek össze.

A végén még simán benne volt a lehetőség, hogy Srí Lanka 350 futás fölé jut, de azért a haláljátszmákban az ír dobók ezt meg tudták akadályozni (325-re korlátozták őket), nem kis részben Mark Adairnek köszönhetően, aki az 50. játszmában 2 ütőst ejtett ki, miközben csak egy TÉM-et szereztek ellene.

Aztán a második félidőt bátran kezdték az írek, hiszen nem volt veszítenivalójuk: McBrine például mindjárt az első dobásból 4-est ütött, és bár ő nem túl sokára kiesett, de társai sem lassítottak, és végig tartották a pontarányt Srí Lankával. Az egyetlen aprócska gond az volt, hogy a kapukat meg sorra vesztették el, és így végül a mérkőzést is elvesztették. Ebben pedig nem kis érdemei voltak Vanindu Haszarangának, aki a tornán eddig mindkét mérkőzésén ötös zsákmányt szerzett (sőt, először 6-osat), és ma sem volt ez másképp: zsinórban ez így már a harmadik volt neki, pedig ezelőtt soha nem szerzett egyet sem!

Írország tehet búcsúzott a világbajnoki álmoktól, Srí Lanka viszont esélyeshez méltóan játszott ma is.


Alapból nem látható kép
×